Fikus sprężysty (F. elastica) - formowanie (cięcie, przycinanie), rozmnażanie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Artysta1
50p
50p
Od: 27 mar 2025, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ficus elastica drugi pęd

Post »

Witam,
zakupiłem ostatnio takiego oto ficusa. Jako, że jeden pęd wygląda trochę "łyso", pomyślałem, że przy przesadzaniu dołożyć mu obok sadzonkę. A może da się prościej go jakoś rozmnożyć?
A może jeszcze inaczej i kupić drugi taki sam i wsadzić do jednej większej donicy ;:202 ?

Dzięki za podpowiedzi :)
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fikus sprężysty (F. elastica) - formowanie (cięcie, przycinanie), rozmnażanie

Post »

Przytnij wierzchołek z trzema, czterema liśćmi i daj do wody. Tak samo możesz postąpić z sadzonkami pędowymi.
Młode rośliny możesz sadzić razem, dorosłe niekoniecznie, bo to są drzewa i mają silny system korzeniowy.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Artysta1
50p
50p

Re: Fikus sprężysty (F. elastica) - formowanie (cięcie, przycinanie), rozmnażanie

Post »

Czyli nie ma opcji żeby „zagęścić” tego ficusa? Dobrze zrozumiałem, że sadzonki obok w tej samej donicy nie mogę posadzić?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak dosadzisz młode sadzonki to mogą zostać zagluszone przez dorosłą roślinę i istnieje ryzyko że będą słabiej rosnąć.
Receptą na gęstego Fikusa jest cykliczne przycinanie w okresie od wiosny do początku jesieni. Wskutek cięcia Fikusy dość łatwo się rozkrzewiają.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Artysta1
50p
50p

Post »

Ok czyli żeby ładnie zagęścić obecnego to musialbym go dość nisko przyciąć? Teraz mierzy jakieś 130cm więc jak obetnę tylko czubek to mogą wyrosnąć 2 łodygi ale chyba nie o taki efekt mi chodzi🙄
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fikusy to drzewa, więc mają ich pokrój. W warunkach uprawy domowych trzeba regularnie ciąć.

W przypadku tego egzemplarza przyciął w tym roku raz max do połowy wysokości.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Artysta1
50p
50p

Post »

Spowoduje to zagęszczenie fikusa? A czymś zasklepić miejsce cięcia? W google czytam o węglu aktywnym.

Jaką donice dobrać do takiego okazu? Myślałem o donicy 30x30cm. Co o tym sądzisz? Nie za duża?

Dzięki!
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

1. Maść ogrodnicza. Jakim cudem posypanie sproszkowanym węglem ma zasklepić ranę przy tak grubej łodydze?

2. Pisałem już bodajże Tobie w innym wątku, wielkość doniczki dobierasz pod wielkość bryły korzeniowej. Powinna być większa o około 2cm na średnicy od przerośniętej bryły korzeniowej. Nie robisz tego na oko czy coś w tym stylu.
Oczywiście doniczka z odpływem i podstawką.
Sadzisz do mieszanki ziemi i perlitu w proporcji około 3:1.

3. Cięcie = rozkrzewienie, ale musisz uwzględnić że na bardziej widoczne efekty będziesz musiał poczekać nawet kilka lat. Nie zawsze też po cięciu musi pójść nowy stożek w dwóch miejscach czy rzadko więcej. Może być tak, że wypuści tylko z jednego węzła.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Artysta1
50p
50p

Post »

Na spód doniczki drenaż w postaci np. kamyczków, czy nie trzeba?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zbędne, wystarczy zakryć otwór odpływowy np. korkiem od butelki.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”