W moim ogródeczku ... Halina ;-) 2009r cz.1
- Aska
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2006, o 14:36
Z innej strony o roślinach o rozmnażaniu żarnowca:
z siewu moczonych, spęczniałych nasion, można je również zanurzyć we wrzątku, wysiewać w maju; w dobrych warunkach daje samosiew; przez sadzonki zielne (VI-VII) - dość trudne; odmiany rozmnaża się z sadzonek i przez szczepienie na siewkach gatunku i na podkładkach z Laburnum;
-
- 100p
- Od: 30 sty 2009, o 19:41
Witaj Halino. Tak jak obiecałem wpadłem z wizytą, a tu ani kawki ani niczego na rozgrzewkę??? ha ha ha- oczywiście żartuję. Piękny ogród, ale na takich hektarach to można się rozpędzić, a ja na swoich 3Arach?????? A trzeba zmieścić kwiatki, kawałeczek trawnika, chatkę no i oczywiście warzywka. Jakoś jednak sobie radzę.
Pozdrawiam i miłego dnia
Zbyszek.
Pozdrawiam i miłego dnia
Zbyszek.
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ale niespodzianka, wpadam do mojego ogródka, a tu, tylu miłych Gości mnie odwiedziło
Dziękuję

Giguś, co do żarnowca, to wiem, że nie puszcza bocznych korzeni, ma korzeń polowy (chyba tak to się nazywa)
i nie ma możliwości podzielenia go
Mówią, że się rozsiewa. U mnie jest trzy lata i nie zauważyłam samosiejek
Żarnowce kupiłam w Agrosadzie i ponoć są szczepione
... ale wiem, że żółte (według mnie najładniejsze) rosną dziko w naszych lasach.
Mogę zebrać nasionka i wysłać Ci, i spróbować zrobić w czerwcu zaszczepki
Maja koleżanka, z Nowego Sącz, ma krwisto czerwony żarnowiec, który się sam sieje. Obiecała, że da mi siewkę, jeżeli dostanę więcej siewek, to będę o Tobie pamiętać
Zapisałam w kajeciku, ale na wszelki wypadek przypomni mi w czerwcu :P

Dziękuję

Giguś, co do żarnowca, to wiem, że nie puszcza bocznych korzeni, ma korzeń polowy (chyba tak to się nazywa)

Mówią, że się rozsiewa. U mnie jest trzy lata i nie zauważyłam samosiejek

Żarnowce kupiłam w Agrosadzie i ponoć są szczepione

Mogę zebrać nasionka i wysłać Ci, i spróbować zrobić w czerwcu zaszczepki

Maja koleżanka, z Nowego Sącz, ma krwisto czerwony żarnowiec, który się sam sieje. Obiecała, że da mi siewkę, jeżeli dostanę więcej siewek, to będę o Tobie pamiętać

Zapisałam w kajeciku, ale na wszelki wypadek przypomni mi w czerwcu :P
Pytanie
Halinko zajrzałam do Twojego ogrodu. Piękny!! Duże już masz rośliny.Kiedy moje takie będą? Podoba mi się też staw, zawsze też chciałam miec w swoim ogrodzie, ale na razie na moich piachach nie będę urządzac. Żarnowiec też piękny i duży, a czy ja mogę też prosic o sadzonkę, jak będziesz miała? chyba, że wcześniej trafię gdzieś w sklepie. A jak duży jest Twój ogród?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
przepiękny jest Twój ogród, i jaka wilka różnorodność roślin...wiele się można nauczyć patrząc i czytając Twoje forum
Pozdrawiam zimowo
Pozdrawiam zimowo
"Żadna noc nie może być aż tak czarna, żeby nigdzie nie można było odszukać choć jednej gwiazdy. Pustynia też nie może być aż tak beznadziejna, żeby nie można było odkryć oazy. Zawsze gdzieś czeka jakaś mała radość. Istnieją kwiaty, które kwitną nawet w zimie."
- HalinaK
Joluś, sprawdziłam przed chwilką i męczennica jeszcze nie kiełkuje 
Nasionka siedzą sobie w mini szklarence, przykryte, na oknie, od strony południowej i jak na razie nic widać.
Najważniejsze, że koty ich nie ruszają, chociaż chodzą koło niej i niuchają
Grażynko i Ulko, dziękuję ślicznie, że wpadłyście do mojego ogrodu i za miłe słowa też ślicznie dziękuję
Giguś, żaden problem, będę o Tobie pamiętać

Nasionka siedzą sobie w mini szklarence, przykryte, na oknie, od strony południowej i jak na razie nic widać.
Najważniejsze, że koty ich nie ruszają, chociaż chodzą koło niej i niuchają

Grażynko i Ulko, dziękuję ślicznie, że wpadłyście do mojego ogrodu i za miłe słowa też ślicznie dziękuję

Giguś, żaden problem, będę o Tobie pamiętać

-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Halinko Ty masz2000post ,a jadopiero200.Zarnowca ja mam brązowo pomarańczowego i czerwonego i ,aż się zdziwiłam ,że może mi się sam rozsiać .Popatrzę ,jak stopnieje śnieg ,może coś tam się wykluło..
Czy tobie może orliki się wysiały .bo taki co masz to jest przepiękny .Ja służę fioletowymi w ilościach dosłownie hurtowych ,jak masz ochotę to daj znać ..Pozdrawiam cieplutko

- HalinaK
Mariolko, dziękuję za odwiedzinki i miłe słowa
Ido, nawet się nie obejrzysz, a ilość Twoich postów znacznie wzrośnie
Jak Twój żarnowiec brązowo pomarańczowy i czerwony będzie się rozsiewał, to poproszę o małą siewkę
Moje orliki rozsiewają się i małe siewki mogę Ci wysłać. Jeżeli mają być w konkretnym kolorze, to musimy zaczekać jak zakwitną.
Fioletowe mam. ale może Ty masz inne, to bardzo proszę

Ido, nawet się nie obejrzysz, a ilość Twoich postów znacznie wzrośnie

Jak Twój żarnowiec brązowo pomarańczowy i czerwony będzie się rozsiewał, to poproszę o małą siewkę

Moje orliki rozsiewają się i małe siewki mogę Ci wysłać. Jeżeli mają być w konkretnym kolorze, to musimy zaczekać jak zakwitną.
Fioletowe mam. ale może Ty masz inne, to bardzo proszę