Porzeczki i agresty - polecane odmiany,identyfikacja

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
gosc_niedzielny
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 mar 2016, o 09:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Porzeczki i agresty - polecane odmiany,identyfikacja

Post »

Kupiłem sadzonkę agrestu ukraiński pomarańczowy przez internet od GOSPODARSTWO ROLNE WĄSOWSKI MICHAŁ (mają stronę: sadzonkiowocowe.pl)- sadzonka nie była tania 35zł za agrest krzaczasty, więc pomyślałem, że skoro tak się cenią to na pewno porządna szkółka i że tym razem nie będzie lipy. Wcześniej w innej szkółce kupiłem agrest krasnosłowiański, a po 2 latach sądząc po owocach okazało się że najprawdpodobniej dostałem odmianę PAX, której owoce mi wybitnie nie smakują, mają jakiś dziwny posmak. No więc dzisiaj przyszła paczka, a ja po jej otwarciu zdębiałem. W środku borówka amerykańska z paszportem agrest ukraiński pomarańczowy!!! Wściekłem się jak to zobaczyłem. Czy takie coś można gdzieś zgłosić i czy to coś da? Napisałem do nich prośbę o wymianę otrzymanej borówki na agrest jaki zamówiłem. Zobaczę co mi odpowiedzą i dam znać o tym na forum.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Nie znam szkółki ale i tak bym nie kupował agrestu bez nazwy odmiany. W tym roku zakupiłem agrest z Litwy i mam jedną odmianę o pomarańczowo czerwonych owocach - Maseka. Pewnie jak owoce by dłużej powisiały na krzaku to by nabrały mocniejszej barwy ale były słodkie i w sumie to dzieci większość oberwały.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
gosc_niedzielny
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 mar 2016, o 09:45

Post »

Nazwa odmiany to Pomarańczowy.
jb78
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 kwie 2024, o 13:27

Post »

A sprawdzał kolega, czy za wschodnią granicą w ogóle słyszeli o takiej odmianie? Bo najprawdopodobniej to tylko wesoła twórczość szkółki.

Zresztą nawet kojarzę tę szkółkę, bo trafiłam na nią wiosną, jak szukałam moreli. Szkółka pojawiła się w tym roku (przynajmniej jeśli chodzi o sprzedaż w sieci) i wyróżnia się przygotowanymi według jednego szablonu miniaturkami dla wszystkich roślin w ofercie. I to nie byle jakiej ofercie, bo można tam znaleźć wszystko czego człowiek zechce, nawet od lat zapomniane unikaty typu morela "Późna Rejmana", o której skąpe informacje można przeczytać tylko w jakichś ogólnikowych artykułach wymieniających różne odmiany, gdzie ktoś kiedyś wygrzebał jakąś nazwę ze starych książek, czy czasopism, a potem kolejni dziennikarze kopiowali to w swoich artykułach.

I tutaj dochodzimy do kolejnego etapu kopiowania, czyli jakiś sprzedawca i mistrz photoshopa, chcąc przyciągniąć klientów siedział i sklejał skrpulatnie te swoje miniaturki z obrazków z internetu, no ale jeszcze przydałyby się jakieś atrakcyjne nazwy, więc latał po ww. artykułach i zbierał wymieniane tam odmiany, a potem zamieniał skąpe informacje w atrakcyjne opisy i voila, kolejny unikat w ofercie. Czasem tylko nie doczytał dokładnie i pojawiają się kwiatki typu morela "Wczesna z Modeny" (wychodzi że włoska odmiana :D), czasem też nie chciało się już szukać kolejnych nazw, to poszły ogólniki typu nektarynka "Rosyjska", porzeczka "Ukraińska" czy właśnie agrest "Pomarańczowy".

W idealnym świecie można zakładać uczciwość sprzedawców, niestety żyjemy w takiej, a nie innej rzeczywistości i trzeba uważać przy zakupach. Tutaj ewidentnie autor przesadził i wyszło nazbyt atrakcyjnie i kolorowo, wystarczyło zerknąć na ofertę by zapaliła się czerwona lampka. Mi od razu pojawiająca się znikąd szkółka ze wszystkim co można znaleźć w sieci w ofercie wydała się ściemą i odrzuciłam myśl o zakupach tam, ale rozumiem, że nie każdy robi takie analizy przed zakupem i niektórzy chcą po prostu wejść na stronę szkółki, czy znany protal aukcyjny i kupić konkretny produkt. Na takich osobach niestety żerują podobni janusze biznesu, chociaż że zamiast agrestu wyślą borówkę to bym się nie spodziewała.

Tak że jak kolega nie chce agrestowej niespodzianki, to proponowałabym zamiast wymiany borówki na agrest, po prostu ją zwrócić, bo nawet jeśli za drugim razem przysłaliby już właściwy gatunek, to najprawdopodobniej byłaby to jakaś jedna, pospolita/przemysłowa odmiana, tylko sprzedawana pod różnymi nazwami.

Kolega Marconi coś wie o takich sprzedawcach, bo też kiedyś poszerzył swoją kolekcję o kilka nowych agrestów Invicta, o czym można poczytać na dalszych stronach tego wątku :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”