Pigwowiec owocowanie
Re: Pigwowiec owocowanie
Nigdy nie słyszałem żeby żerowała na pigwowcu, ale cholera wie...
- kuneg
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z braku jabłek przerzuciła się na pigwowca?
Z braku laku dobry kit
Z braku laku dobry kit

Dookoła jest kilka jabłoni i nie kojarzę w jabłkach takich larw, jeśli już to wybrały pigwowca zamiast jabłek...
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Andrzej997
- 500p
- Od: 21 lut 2020, o 14:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie chyba jest za mało słońca, bo dopiero 1 owoc zaczyna żółknąć. Albo to wina, że nie podlewałem w ogóle
Większość owoców opadła i leżała na ziemi już od miesiąca. Ostatnio padało i teraz pojawia się tez rosa, więc żeby nie zaczęły gnić, zebrałem całe wiadro owoców zielonych, opłukałem, osuszyłem i włożyłem do papierowej torby z jabłkiem. W lodówce lub na parapecie wysychają chyba bo się kurczą.

Większość owoców opadła i leżała na ziemi już od miesiąca. Ostatnio padało i teraz pojawia się tez rosa, więc żeby nie zaczęły gnić, zebrałem całe wiadro owoców zielonych, opłukałem, osuszyłem i włożyłem do papierowej torby z jabłkiem. W lodówce lub na parapecie wysychają chyba bo się kurczą.
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
W ogrodzie walczę tylko z moim egoizmem.
————————————
-
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie po zbiorach. W tym sezonie owoce mniejsze, ale dojrzały wcześniej. Mam tylko jedną odmianę, bezkolcową NN na gruszy.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- Andrzej997
- 500p
Pięknie wybarwione.
U mnie większość żółknie powoli w torbie papierowej, no i kilkanaście dochodzi na krzaku.
Pierwszą partię zrobiłem z tych opadniętych i zielonych (syrop). Nie wiem co są warte, ale już je dodaję tu i tam. Niektóre z opadniętych były zarażone rdzą.
U mnie większość żółknie powoli w torbie papierowej, no i kilkanaście dochodzi na krzaku.
Pierwszą partię zrobiłem z tych opadniętych i zielonych (syrop). Nie wiem co są warte, ale już je dodaję tu i tam. Niektóre z opadniętych były zarażone rdzą.
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
————————————
- Andrzej997
- 500p
przemek1136 możesz opisać te swoje podpory? Wyglądają jak pojedyncze pręty wbite pod kątem blisko głównego pędu? Możesz podać wymiary i materiał?
Przydałby się też opis przycinania. Trzeba wyciąć wszystkie pędy, które nie rosną w górę przy podporach?
Przydałby się też opis przycinania. Trzeba wyciąć wszystkie pędy, które nie rosną w górę przy podporach?
Pozdrawiam, Andrzej
————————————
————————————
-
Moje podpórki to tyczki o dł. 2,1 m (metalowe rurki powleczone plastykiem-niestety po pewnym czasie korodują). Tyczki zamierzam zastąpić prętami zbrojeniowymi kompozytowymi). Dzięki złączkom do tyczek ogrodowych można tworzyć różnorodne konstrukcje nośne. Ponieważ moje pigwowce są szczepione wybieram po kilka najgrubszych pędów i przymocowuję je do tyczek. Boczne pędy skracam do 10-20 cm.
Rozpoczynają się zbiory odmiany Tamara. Niestety w tym sezonie sporo owoców ordzawionych (efekt przymrozków) ale to nie powinno mieć większego wpływu na jakość soku.

Rozpoczynają się zbiory odmiany Tamara. Niestety w tym sezonie sporo owoców ordzawionych (efekt przymrozków) ale to nie powinno mieć większego wpływu na jakość soku.

- Andrzej997
- 500p
Dzięki, spróbuję mojego pigwowca przyciąć tak, żeby pędy z owocami były w górze, bo teraz większość leży na ziemi i gnije.
Gratuluję pięknych zbiorów
Gratuluję pięknych zbiorów

Pozdrawiam, Andrzej
————————————
————————————
-