Oczko Jacka

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Oczko Jacka

Post »

Mam takie

Miskant chiński(Miscanthus chinensis)'Gracillimus'
(Miscanthus chinensis)'Krater'
(Miscanthus chinensis) 'Sarabande'
(Miscanthus chinensis) 'Yaku Jima'
Czyli tylko jeden jest do zaakceptowania w moim ogródku?
:wink: :D
Mam też jedną hakonechola 'All Gold' i ta jest zupełnie niegroźna, wiosną pomyślę nad innymi jej odmianami.
Awatar użytkownika
szkodnikk
200p
200p
Od: 2 sty 2014, o 10:48

Post »

Obejrzałem pokrój twoich odmian miskantów i wszystkie mają fajny wygląd . :D
Raczej nie potrzebują ogranicznika, zawsze możesz brzegowe odrosty odcinać i dzielić się z innymi.
Do Gracillimusa podobny wygląd ma Morning Light . Też wąski liść srebrzysto-zielony i nie kwitnie(przynajmniej u mnie jeszcze nie zawiązał kwiatostanów).
Polecam też rozplenice (piórkówka). Kupiłem w ubiegłym roku miniaturową odmianę i super się prezentuje. Te o czerwonych liściach są piękne ale niestety u nas nie zimują.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Rozumiem, że nie muszę się zbytnio martwić ich agresywnością.
Dzięki za dyskusję :wit :D
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Jacku, co tam dzieje się u Ciebie w tym sezonie ? :)
Sabara
50p
50p
Od: 15 lis 2023, o 22:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Oczko jest piękne. Choć ten rodzaj ryb bardzo nie lubię tych kolorowych. Zawsze wolę nasze polskie gatunki niż farbowane lisy wodne.

Samo oczko jest ślicznie wykonane.
Pozdrawiam Sandra. Regulamin zaprasza....
Awatar użytkownika
szkodnikk
200p
200p

Post »

Wiosna Panie Sierżancie
Wszystko pięknie kwitnie. Zobaczymy co się ostanie po najbliższych przymrozkach.

Miejsce odpoczynku.
Obrazek
Irysy holenderskie.
Obrazek
Wyjątkowy rok dla judaszowca, jeszcze nie obmarzł.
Obrazek

Obrazek
Kapturnice przezimowały bez żadnego okrycia.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
szkodnikk
200p
200p

Post »

Przymrozki znośne. Najgorzej zniosła magnolia siebolda. Reszta OK.

Ryby po zimie w komplecie bez strat. Na nie przymrozki nie mają wpływu.

Obrazek

Obrazek
Małe oczko.
Obrazek
Wodospad i jego opiekunka.
Obrazek
Zawilec wielkokwiatowy.
Obrazek
Goryczka.
Obrazek
Słonecznica.
Obrazek
Obiela.
Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

:wit
Gratuluję niewielkich strat przymrozkowych. U mnie znacznie gorzej.
Urokliwe jest to miejsce pod brzozą, aż się chce wziąć książkę, usiąść i poczytać… :D :D :D
Awatar użytkownika
szkodnikk
200p
200p

Post »

Coś cicho na forum w temacie oczek, chyba wszyscy zapracowani.
U mnie awaria filtra, pękło na granicy bocznej ściany kosza i podłogi. Jest tam taki zgrzew, który wystaje w dół około 1 do 1,5cm poniżej dolnej podłogi kosza i chyba pod wpływem ciężaru wody zaczęło pękać. Próbowałem zaklejać ale nic nie pomogło. Skończyło się zakupem kosza używki za 140 zł. W celu wyrównania różnicy poziomu podstawy kosza dałem silikon, ale wychodzi troszku drogo. Jakby ktoś ma filtr z kosza to niech pomyśli o zabezpieczeniu.
Obrazek

Kolejna awaria to niestety belki nośne mostka (zbutwiały). Sosna nie lubi wody.
Obrazek

Obrazek

Skończyło się na wymianie na dębowe dwa razy droższe. Pomalowane dwa razy olejem lnianym ze smołą drzewną 80%:20%. Pewnie trzeba będzie co roku raz przesmarować.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Poza tym wszystko żyje.
Kapturnica pierwsze kwitnienie
Obrazek

Rosiczki też ładnie kwitły
Obrazek

Rozpław
Obrazek

Ryby wiecznie głodne
Obrazek

Zaskroniec jak widać już się najadł
Obrazek

Na torfowisku szaleje żurawina tak z 1,5kg na jednym krzaku
Obrazek

No prawie wszystko żyje. Rohatyńce znalezione na kompostowniku, pewnie po amorach padły.
Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie staw nadal tylko w planach. Na razie jest kombinowanie filtra do wody użytkowej z 3 beczek po 200l, bo wodę mam trochę zażelazioną i lekko mętną, a woda jest brana ze świeżo wywierconej studni 10m (samoróbka). Z czasem pewnie i tak by się wypłukała należycie, choć nie z żelaza. Filtr roślinno-korzeniowy w tym będzie, więc na razie zbieram rośliny filtrujące. Tymczasowo mieszkają sobie w kastrach budowlanych. Szukam jeszcze tataraku, bo inne są mega pospolite. Potem nadmiar pójdzie do przyszłego oczka i oczyszczalni przydomowej.

Jacku, a powiedz mi, dlaczego akurat na filtr wziąłeś pojemnik na śmieci? Nie lepsza by była duża beczka palstikowa z deklem, która jest przystosowana do takich obciążeń?

Podziwiam aranżację, rośliny i zazdroszczę owocującej żurawiny :) oraz życzę smacznego :)
Awatar użytkownika
szkodnikk
200p
200p

Post »

a powiedz mi, dlaczego akurat na filtr wziąłeś pojemnik na śmieci? Nie lepsza by była duża beczka palstikowa z deklem, która jest przystosowana do takich obciążeń?
Jak dla mnie kosz jest bardziej praktyczny.
1. Ma koła, jak wyjmę wsad filtracyjny to trochę szlamu tam zostaje (tak z połowę pojemności) i wyjeżdżam z nim i zrzut w kwiaty. Myślę że takim w beczce bym nie dal rady.
2. Ścianki są płaskie łatwiej dokręcić złącza żeby było szczelne.
3. Te beczki plastikowe mają różne zamknięcia, kosz ma otwór 100% dostępny łatwiej wtykać do środka wkłady filtracyjne. Na samym dole mam półtorej skrzynki na piwo wypełnionej zmywakami kuchennymi i wsadzonej do góry nogami. Maty japońskie też łatwiej dociąć w prostokąt niż koło.
U mnie staw nadal tylko w planach. Na razie jest kombinowanie filtra do wody użytkowej z 3 beczek po 200l, bo wodę mam trochę zażelazioną i lekko mętną
Rozumiem że woda użytkowa czyli do podlewania? Można spróbować zrobić filtr z mausera 1000l i wypełnić go w połowie keramzytem. Plus jest taki że ma na dole kran, można przerobić na zwykły kranik i przypinać węża ogrodowego i zleci siłą grawitacji. Ja mam dwa jako zbiorniki na deszczówkę podpięte do rynien garażu. Podniosłem na bloczkach do góry tak żeby można było podstawić wiadro. Na bloczki dałem jeszcze zamiast tej palety drewnianej plastikową 20-30zł a na wieki starczy nie zgnije.
Szukam jeszcze tataraku, bo inne są mega pospolite.
Tatarak jest dość pospolity, tyle że urokiem nie zabija, jedynie pięknie pachnie po roztarciu.
Jakby się nie udało zdobyć to podeślę.
Mam miejsce na rozpław sercowaty, dzikie stanowisko tak z 15 arów :) pięknie wygląda jak kwitnie. U mnie w skrzynce nad filtrem korzennym, rośnie jak na drożdżach.
Też mogę podesłać.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Woda użytkowa ze studni będzie do WC i do prysznica tymczasowo w budynku gospodarczym. Potem zrobimy badania tej wody. W planach jest dom, ale idzie nam baaardzo powoli, bo mamy gdzie mieszkać i pracujemy zawodowo, a wyprowadzka na wieś, to lekka fanaberia. Filtr ma być 3 komorowy, przelewowy i chodzi o to, żeby woda dość długo przepływała przez złoża typu węgiel drzewny, grys wapienny, piasek i rośliny. Zobaczymy, co nam wyjdzie z tych zabaw :) Koszt pociągnięcia wodociągu to ok. 30 tyś.PLN. Nadmiar roślin z czasem zagospodaruję w oczyszczalni i w stawie.

Mauzera postawionego na bloczkach wykorzystuję już pod rynną.

Dzięki za info o zaletach prostokątnego pojemnika z kółkami. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”