Pachira (Pachira aquatica) - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pachira (Pachira aquatica) - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

Opisz dokładnie warunki uprawy i pielęgnacji... 🤦

Z tego co widać na zdjęciu, to na pewno beznadziejne podłoże. Nie sadzi się roślin do samej ziemi uniwersalnej prosto z worka...., tylko do mieszanki ziemi i rozluźniacza, np. perlitu.

Dwa, stanowisko do poprawy. Takie folie na szyby zabierają (redukują) cenne światło, pomijając że w tym miejscu i tak do rośliny nie dociera praktycznie w ogóle, daj przy takim oknie gdzie folii nie ma - bezpośrednio przy oknie.

Pozostaje, jak często podlewasz, jak często nawozisz i czym dokładnie plus sprawdź stan korzeni oraz czy nie ma szkodników również na innych roślinach.

Edit: Osłonka do wywalenia, doniczkę z odpływem stawiasz na podstawce żeby do korzeni docierało powietrze również od spodu.

Edit2 Nie powinno się sadzić roślin w tak dużych pojemnikach jak ten co widzę na dole. Podobnie nie łączy się małych roślin z dużymi.
Polecam wszystkie rozsadzić na pojedyncze, bo inaczej prędzej czy później zaczną się poważniejsze problemy.
I podobnie doniczka z podstawką plus podłoże to mieszanka ziemi i perlitu (3:1 - 2:1) i podobnie zmiana stanowiska na okno bez folii.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
dara27
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 maja 2024, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć, wracam do was z tematem mojej pachiry. Od jakiegoś czasu żółkną jej liście i opadają, jestem załamana, bo straciła ich już naprawdę bardzo dużo, widać że strasznie marnieje. Nie wiem już co może być przyczyną. Podlewam ją cały czas tak samo, na oko, jak ziemia przeschnie. W tamtym roku miała atak wciornastkow, ale udało się ich pozbyć i rosła już naprawdę pięknie. Teraz nie widzę żadnych szkodników, ale dla pewności podlałam ją mosiplanem i zrobiłam oprysk, jednak sytuacja cały czas wygląda tak samo. Rok temu była przesadzana - mieszanka podłoże kokosowe, ziemia i perlit, na spodzie keramzyt. Stoi na stanowisku 3m od okna zachodniego. Proszę doradźcie co mam robić :(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ta Pachira powinna stać tuż przy oknie!

Enty razy pisałem, że światło to najważniejszy czynnik w uprawie roślin, a najwięcej światła jest na parapecie i tuż przy oknie, a w odległości paru metrów dla rośliny nie ma go praktycznie w ogóle... Im słabsze światło, tym słabiej przeprowadzany proces fotosyntezy i transpiracji.

Do tego, wymień podłoże z większą ilością perlitu, tego w tym podłożu jest za mało. Daj mieszankę ziemi i perlitu w proporcji około 2:1. I nie dawaj podłoża kokosowego, niepotrzebnie zatrzymuje dłużej wilgoć.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
dara27
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 maja 2024, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czytałam cały wątek, nie musi się pan tak unosić :) Stoi w tym miejscu od roku i nic jej wcześniej nie było. Mam ją już 4 lata i nigdy nie stała bezpośrednio przy oknie, tylko raczej w głębi pokoju z dostępem do światła z okien zachodnich. Boję się postawić ją bezpośrednio przy zachodnim parapecie, żeby nie spaliło jej liści zbyt intensywne słońce (nie mam w domu firanek).
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rok i co z tego, skoro wygląda jak wygląda... Nie masz zresztą porównania, jakby ta Pachira od samego początku stała przy samym oknie.
To jest efekt zbyt ciemnego stanowiska i nieprawidłowego podłoża.

W okresie wybitnie słonecznym czyli w lecie może stać przy zachodnim około metra od okna, ale idzie okres jesienno zimowy, kiedy światło i słońce jest zbyt słabe, więc tylko przy samym oknie.

O świetle pisałem chociażby na samym początku tej strony..., odpowiadając innej osobie.

Podczas przesadzania sprawdź stan korzeni.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”