A jaki ma dostęp powietrza od spodu stojąc na podstawce?
Zamiokulkas (zamioculcas) - problem z liśćmi
Re: Zamiokulkas (zamioculcas) - problem z liśćmi
Pół szklanki ze względu na to, że jak miesiąc temu przesadzałem go do innej ziemi to widziałem, że jedna z bulw jest cała nasiąknięta wodą, jakby przegnita. Stwierdziłem, że przez kilka tygodni zmiejsze mu podlewanie do minimum.
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zamiokulkas (zamioculcas) - problem z liśćmi
Prawa fizyki. Jeśli woda wypływa na podstawkę, to powietrze będące lżejsze, ma możliwość cyrkulacji, więc w jakimś stopniu wentylacji dolnej części bryły korzeniowej. Zresztą powierzchnia ani doniczki, ani podstawki nie będzie idealnie równa, zawsze będą jakieś nierówności, połączenie tych dwóch powierzchni nie będzie szczelne.
Jeśli bulwa była nasiąknięta wodą to normalne po podlaniu. Jeśli była miękka i miała wyraźne ślady gnicia, to wtedy lepiej wywalić taką bulwę.
Tylko, że trzeba potrafić rozróżnić jedno i drugie.
Natomiast w przypadku podlewania roślin problem nie leży w zbyt dużej ilości, tylko zbytniej regularności albo nieprawidłowemu przesuszania podłoża - np. to rozwiązanie które zrobiłeś, całkowicie bez sensu albo mało przepuszczalne podłoże. Natomiast ilość wody musi być taka, żeby dotarła do całej bryły korzeniowej, bo korzenie roślin rozwijają się tam gdzie jest wilgoć. Podstawy fizjologii roślin.
Jeśli bulwa była nasiąknięta wodą to normalne po podlaniu. Jeśli była miękka i miała wyraźne ślady gnicia, to wtedy lepiej wywalić taką bulwę.
Tylko, że trzeba potrafić rozróżnić jedno i drugie.
Natomiast w przypadku podlewania roślin problem nie leży w zbyt dużej ilości, tylko zbytniej regularności albo nieprawidłowemu przesuszania podłoża - np. to rozwiązanie które zrobiłeś, całkowicie bez sensu albo mało przepuszczalne podłoże. Natomiast ilość wody musi być taka, żeby dotarła do całej bryły korzeniowej, bo korzenie roślin rozwijają się tam gdzie jest wilgoć. Podstawy fizjologii roślin.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta