Filtr do oczka,jaki ,z czego i inne dyskusje

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Filtr do oczka,jaki ,z czego i inne dyskusje

Post »

Tak z ciekawości spytam - to całe filtrowanie jest niezbędne w oczku?
Chodzi mi o to, czy takie zarośnięte czy z zieloną wodą, będzie się nadawało dla robali i żab.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie wiem jakie wymagania mają "robale i żaby" :wink: Ja oczko traktuję jak "zewnętrzne akwarium". Czyli, analogicznie jak w domowym baniaku stosuję filtrację mechaniczną, ale jeszcze ważniejsza jest biologiczna. Cykl azotowy przebiega w obydwu zbiornikach. Jeśli coś w wodzie żyje, to wydala do niej produkty przemiany materii a to sprzyja eutrofizacji zbiornika a tym samym rozwojowi glonów. Filtracja to jedno, a natlenianie to drugie. Bez natleniania i przy nadmiernym rozroście glonów zbiornik stanie się hipereutroficzny, może powstać przyducha. Takie "oczko" ani nie wygląda ani też nie pachnie ładnie. Żyjątka wodne w większości preferują wody czystsze niż te zanieczyszczone. No chyba, że ktoś pragnie hodować w oczku jedynie larwy, skądinąd pożytecznej, gnojki wytrwałej :wink:
Pozdrawiam Lucyna
Andrzej997
500p
500p
Od: 21 lut 2020, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Myślałem raczej o malutkim oczku np. 90 litrów. Nie jakimś kosmicznym sterowanym komputerowo akwarium z rybami, tylko żeby coś tam przy okazji mogło zwilżyć usta. Z jakimiś roślinkami natleniającymi wodę i czymś co zje nadmiar glonów. Ewentualnie bez glonów bo w cieniu. ;:14
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”