Jabłoń choroby i szkodniki cz.2
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jabłoń choroby i szkodniki cz.2
A weź ją pokaż całą.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Zdjecia z 31.07-04.08
Pojawiają sie też pojedyncze pajączki, ale chyba nie przedziorki bo takie bardziej zielonkawe i opuszczają się z liscia na pajęczynie. Druga jabłonka na lisciach, które były zbite blisko siebie też żółknie i dostaje plamki ale na razie w jednym miejscu... generalnie te jabłonie co chwile mi coś podgryza, jak nie gąsienice to mszyca, ale w ostatnich tygodniach raczej nic na nich nie widziałem.

- maryann
Nie jest taka zła... może za dużo od niej wymagasz. Na drzewach zawsze coś jest nie tak. Tu raczej nie infekcja a choroba fizjologiczna- nie do końca ukształtowany system korzeniowy, może podłoże pobudowlane. Na razie nieprzesadzaj z chemią, zalecam cięcie, nawet teraz.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Ok, dzięki. Pociąłem ją dość mocno na poczatku marca i na początku lipca, bo rośnie jak szalona (podkladka A2, a ziemia wcale nienajgorsza)
Myślę, czy zimą nie powinienem ciachnąć tej najgrubszej najnizszej gałęzi bo jest prawie grubości głównego pnia a poszła bardzo pionowo i trochę zaczyna przeszkadzać. Co o tym sądzisz?
Te chore liscie na ogół poodpadały albo im troche pomoglem jak już sie ledwo trzymały.

Te chore liscie na ogół poodpadały albo im troche pomoglem jak już sie ledwo trzymały.

- maryann
Modeluj jak ci się wyda słuszne; za bardzo bym się nie kierował matematyką- wszak to natura jednak. Pisałem o cięciu ze względu na przewagę korony nad korzeniami- mniejsza będzie, to i odżywiona lepiej.