Hortensja pnąca ( Hydrangea petiolaris)
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hortensja pnąca ( Hydrangea petiolaris)
Za duża roślina na taką donicę. Trzeba bardzo precyzyjnie- bilans, ilość i terminowość -zasilać ją, to może da radę.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- andrzej1050
- 500p
- Od: 4 lip 2007, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hortensja pnąca ( Hydrangea petiolaris)
Moje hortensje pnące rosną w klasycznym piasku VI klasy przy sosnach. Jak je sadziłem wiele lat temu to podsypalem trochę obornika granulowanego. Nawożę raz albo dwa razy w sezonie Azofoską albo Polifoską. Przez pierwsze trzy lata w ogóle nie rosną, za to potem 1,5 m albo i więcej rocznie. Ale to jest rzadki las sosnowy i warunki są jakie są. I wydaje się, że im jest dobrze. W tym roku w marcu, ponieważ rozrosły się ,za bardzo w szerokość, krótko je obciąłem. Oczywiście kwiatów jak na lekarstwo, ale rosną i pewnie w przyszłym sezonie znowu będzie burza kwiatów. To takie moje doświadczenia z hortensjami pnącymi.
Przy okazji mam dużo innych hortensji bukietowych i ogrodowych, ale z nimi postępuję zupełnie inaczej.
Przy okazji mam dużo innych hortensji bukietowych i ogrodowych, ale z nimi postępuję zupełnie inaczej.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej
Andrzej