Krzyżowanie pomidorów - co i jak?

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
AdamK-l
50p
50p
Od: 20 mar 2023, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Krzyżowanie pomidorów - co i jak?

Post »

KamilK02 pisze: 16 lip 2025, o 21:29 AdamK-l niestety owoce koktajlowe są dominujące, duży owoc jest recesywny. Pewność że krzyżowanie się udało, będziesz miał jak uzyskasz pomidorki czerwone w kształcie śliwki koktajlowe.
KamilK02 no ok, czerwone i koktajlówki ale dlaczego w kształcie śliwki? Akurat cecha podłużna (chyba takim można określić Malinowego Smaczka) jest recesywna względem dominującej okrągłej (z Brown Sugar). Czy znowu się myle? :?
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Brown sugar jest okrągły? Na zdjęciach myślałem, że to spłaszczony befsztyk :)
Jeśli jest rzeczywiście okrągły to będą bardziej okrągłe, zresztą dziedziczenie kształtu owoców jest nie oczywiste.
Gdyż zapyliłem Laurę micro dwarf bawolim sercem i wyszło takie coś śmieszne jak na zdjęciu. Be orange bawolim sercem to były śliwki w F1, natomiast cytrynek groniasty x befsztyk wyszły w F1 okrągłe koktajlówki
Obrazek
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
AdamK-l
50p
50p
Od: 20 mar 2023, o 12:14

Post »

No to jestem ciekaw co mi wyjdzie :D

Jeszcze dodam, ze wcześniej kiedyś narzekałem, że nie widze pyłku gdy trzącham kwiatkami ale gdy poszarpałem je mocniej, że aż sie pylniki rozerwały to nawet poszła ładna chmurka pyłku.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

W tym roku mam spore zdziwienie, gdyż nr 20 miał być krzyżówką Promyk x Brandyfred, czyli z założenia pomidor miał być samokończący czerwony, a ta siewka mi rośnie i rośnie, czyżby promyk skrzyżował się z czymś ciągle rosnącym?
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”