Jolek pisze: ↑26 sie 2025, o 12:32O ile wiem co zrobię z czapeczkami to zastanawiam się na co przerobić te ,,piekiełko"

Chyba też zakonserwuje dla odważnych

Opcja, którą praktycznie zawsze polecam spróbować: wysuszyć, zmielić na płatki. Dobra rzecz w kuchni, zwłaszcza te trochę bardziej aromatyczne odmiany (tak dla przykładu, kiedy tylko mam okazję, suszę i mielę habanero, wysuszona ma bardzo przyjemny owocowy aromat - fajna rzecz np do gulaszu aby trochę wzmocnić smak

).
Chwilę się w sumie nie odzywałem, póki co czekam jeszcze na rośliny - cholerna pogoda w czerwcu pomieszała szyki, dwa lata temu o tej porze roku, mając mniejszą ilość krzaków ostrych papryk, przynosiłem ok 0,5kg owoców jednorazowo, teraz przynoszę po dwa-trzy, wszystko zaczyna dopiero dojrzewać. Niemniej, coś zawsze mogę pokazać

.
KS Lemon Starrburst
AX001 (Carolina Reaper x Not Pink Tiger) roślina trzecia, to ten mały owoc, który pokazywałem miesiąc wstecz - fotka nie do końca aktualna, obecnie fioletowy barwnik jest prawie całkiem rozłożony, owoc zaczyna dojrzewać, będzie albo czerwony, albo pomarańczowy

Generalnie wygląda na to, że spośród 7 roślin, które rosną u mnie w tym roku będę miał 2 lub 3 ciekawe fenotypy: roślina trzecia, jeśli będzie mieć pomarańczowy owoc; roślina czwarta prawdopodobnie dojrzewa do żółtego bądź pomarańczowego; roślina siódma, ma bardzo blade niedojrzałe owoce, przez co wyglądają jak jasnofioletowe dzięki antocyjanom - prawdopodobnie będzie dojrzewać do jakiejś pastelowej (brzoskwinia?) bądź kremowobiałej barwy.
Przykład jak wygląda różnorodność u krzyżówek, których rodzice mają bardzo odmienny kształt owoców:
AX005 - C. frutescens x Fatalii White (C. chinense)
Roślina 1 - kompost bez zachowywania nasion, smakowo 100% frutescens, z tym że ostrzejsza
Roślina 2
Roślina 3
Roślina 5 - prawdopodobnie dojrzewa do pastelowej lub kremowobiałej barwy
Roślina 6 - niedojrzały owoc posiada gorzki posmak, ale tak poza tym wygląda na to, że smakowo będzie strzał w dziesiątkę, ma bardzo cytrusowy, dosyć długo utrzymujący się aromat bez śladu tego typowego dla chinense aromatu (to się chyba określa jako kwiatory) jak np u habanero

Roślina 4 nie wiąże owoców, wygląda na to, że może być żeńsko sterylna; roślina 7 wylądowała na kompoście - zrzucała pąki zamiast kwitnąć, ogólny pokrój był do kitu

.