Wszystko o pomidorach cz. 21

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Niebieski ogrod
100p
100p
Od: 30 gru 2024, o 15:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 21

Post »

anulab dzięki. Świetnie ten Minusinsk wygląda, lubię takie. Wczesność jest dla mnie dodatkowym atutem.
"Twoje" K/37 w gruncie wiążą kolejne piękne grona i są lekko żebrowane. Jeden, podgryziony przez nornice, jest trochę mizerniejszy, ale teraz już nadrabia.
Swoją drogą, nornice u mnie w tym roku są dużym problemem we wszystkich uprawach. W pomidorach co chwilę udeptuję ziemię i to, tak w gruncie, jak i w tunelu.

Campbell33 dojrzewa przyzwoicie wcześnie. W tunelu wyprzedził go tylko Ijuński i Sugar Baby. 42Days jest późniejszy trochę. Wszystkie wysiane w tym samym dniu.

Campbell33 w tunelu (z 28 czerwca), na dzisiaj część owoców już zjedzona.

Obrazek

I w gruncie - powiązałam go wczoraj "w parasolkę" :D

Obrazek
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękne pomidorki , Campbell33 apetyczny , ciekawe jaki będzie dojrzały . U mnie też nornice , w nory wkładam pastę i na
jakiś czas spokój .
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Jacek, a jak spisuje się Ciccio u Ciebie?
U mnie Campbell33 dopiero związuje owoce, siałam go późno.
Pogoda nie rozpieszcza , mam nadzieję że te siane w połowie kwietnia zdążą urosną i dojrzeć przd ZZ
Między innymi Salami
Asia
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja liczę na majowe i czerwcowe z wilków . W razie czego opryskasz . Teraz się wypada i będzie spokój . U mnie
dzisiejszy dzień słoneczny , bez deszczu .
Awatar użytkownika
marenka
50p
50p
Od: 2 kwie 2012, o 22:09

Post »

anulab a jaką pastę wkładasz na te nornice? U mnie też chyba nornice a nie kret.
marenka
Awatar użytkownika
AleOla
100p
100p
Od: 31 lip 2024, o 16:29

Post »

Walczę z nornicami w tunelu i ogrodzie od początku sezonu. Stosowałam już wszystko łącznie z tabletkami "na działalność rolniczą". Jedyne co pomaga na dłuższy czas to zalewanie tuneli, ale z jednoczesnym ich zamuleniem/zatkaniem. Leję wodę w dziurę i jak grunt trochę zamoknie to w zależności od miejscówki szpikulcem lub szpadlem "dziabię" wzdłuż tuneli żeby zablokować/zawalić korytarze na jak najdłuższym odcinku.
Nie jest to metoda "raz, a dobrze", ale najdłużej działa zanim odtworzą korytarze.
Też chętnie poczytam o sposobach innych.
Ola
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Olu, teraz, w pełni sezonu nornic się nie pozbędziesz. Walkę trzeba rozpocząć już w momencie kiedy wszystko zbierzemy z grządek i przez całą zimę trzeba tego pilnować. Wykładać "poczęstunek" na dróżkach, przy murkach, przy drzewkach. Oczywiście odpowiednio zabezpieczony przed zamoknięciem i dostępem ptaków. Często przeglądać i uzupełniać karmniki.
Pozdrawiam! Gienia.
tadek87
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 maja 2025, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moi drodzy mam pytanie do Was jaką zasade wyznajecie, jeżeli chodzi o usuwanie liści na pomidorach? Słucham już różnych porad i jedni wyznają zasade aby zostawiać tylko 1 ogonek liściowy nad oraz pod gronem, inni znowu aby te dolne liście usuwać a zostawiać te górne, gdyż w nich fotosynteza zachodzi bardziej efektywnie a składniki i tak są "pompowane" do całej rośliny. Obecnie liści mam dużo, ale też zawiązały się ładne owoce. Proszę podzielcie się doświadczeniem :)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Roślina ma liście, bo są jej potrzebne! Możesz obrywać chore części liścia lub całe porażone np przez zarazę ziemniaka. No i ew. profilaktycznie te, które dotykają ziemi, bo najszybciej coś złapią. I tyle w temacie.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

;:oj
Są specjalne wzory pozwalające na ustalenie optymalnej liczby roślin na jednej roślinie ale nie stosuje się ich w uprawie amatorskiej. Najprościej jest przyjąć, że prawidłowy wzrost i rozwój roślin zapewni pozostawienie 8-10 liści poniżej grona, które aktualnie kwitnie. Po ogłowieniu roślin, pod koniec uprawy wystarczy pozostawić na roślinie 10 prawidłowo rozbudowanych, zdrowych liści.
Awatar użytkownika
marenka
50p
50p
Od: 2 kwie 2012, o 22:09

Post »

Ktoś na forum pisał, że powinno się zostawiać 3 liście pod gronem, bo one to grono karmią.
marenka
tadek87
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 3 maja 2025, o 09:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

przemek1136 pisze: 12 lip 2025, o 22:44 ;:oj
Są specjalne wzory pozwalające na ustalenie optymalnej liczby roślin na jednej roślinie ale nie stosuje się ich w uprawie amatorskiej. Najprościej jest przyjąć, że prawidłowy wzrost i rozwój roślin zapewni pozostawienie 8-10 liści poniżej grona, które aktualnie kwitnie. Po ogłowieniu roślin, pod koniec uprawy wystarczy pozostawić na roślinie 10 prawidłowo rozbudowanych, zdrowych liści.
Ciekawa teoria. Z tym ogławianiem to można to zrobić w dowolnym momencie, w sensie gdy np prowadzimy na 5 gron, dopiero na 2 gronach zawiązały sie owoce i czy ogłowienie w tym momencie nie zaszkodzi krzakowi?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Albo nie rozumiem pytania albo coś za bardzo kombinujesz. Usunięcie wierzchołka pędu głównego wykonuje się pozostawiając 2-3 liście nad ostatnim pozostawionym rozwiniętym kwiatostanem. Jeżeli chcesz prowadzić pomidory na 5 gron to możesz je ogłowić dopiero jak piąty, licząc od dołu rośliny kwiatostan jest rozwinięty. Jeżeli kierujesz się terminem zakończenia uprawy to pomidory ogławiasz na 7-8 tygodni przed planowanym terminem zakończenia uprawy.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tymi liśćmi poniżej grona zawsze jest problem . Niskie liście zaczynają marnieć i nie wiem usuwać cy zostawić , przeważnie
mocno podniszczone usuwam .
W sklepie mi powiedzieli , że pasta niebieska lepsza od czerwonej . Pytaj w sklepie , którą ci poradzą .Kupuję kilogram , bo tak jest
ekonomicznie . Wkładam w dziurę i zadeptuję . Obserwuję czy pojawiają się nowe dziury . W śmietniki też wkładam . Jak się nie zwalcza
to można się nabawić plagi .
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

przemek1136 pisze: 13 lip 2025, o 07:25 pomidory ogławiasz na 7-8 tygodni przed planowanym terminem zakończenia uprawy.
Pomidory dojrzewają 45 dni po zakwitnięciu. Ale można przed przymrozkiem zerwać zielone i też dojrzeją. Jeśli więc przymrozków spodziewać się 15.września, to oglawiamy w pierwszych dniach sierpnia.
Z tym, że przymrozki przychodzą w ostatnich latach później, znacznie później, więc przycięcie można spokojnie opóźnić o jedno grono.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”