Zakładanie rabaty

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Artysta1
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 mar 2025, o 13:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Zakładanie rabaty

Post »

Dzień dobry,
w innym wątku pytałem co zrobić z nieużytkiem, który stoi porośnięty chwastami. Na właściwej działce walczę wyrywając i kosząc to cholerstwo i mam nadzieję, że kiedyś ujrzę trawnik bez chwastnicy...ale do brzegu. Ten kwadrat ze zdjęcia ma około 10m2. Planuję posadzić hortensje i kilka innych krzaczków. Podpowiedzcie co zrobić z tymi chwastami. Najpierw powyrywać, ziemie wyrównać i przykryć agrowłókniną? Czy potrzebuje dosypać ziemi kwiatowej przed posadzeniem ww. roślin? Jakie kroki powinienem wykonać.
Może przykryć najpierw plandeką i czekać aż wszystko szlag trafi? Kiedy zakładać najlepiej taką rabatę?
Prośba o rady od laika :-)

Dzięki!

Obrazek

A może roundupem potraktować? Zostało mi jeszcze trochę sprzed zakładania trawnika. Ale nie wiem czy jest taka konieczność pryskać chemią?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Zakładanie rabaty

Post »

Może te tematy Ci pomogą w podjęciu decyzji :wink:

tutaj klik
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zakładanie rabaty

Post »

Laiku, odpowiadam :wink: . To jest mała powierzchnia, Możesz tam przy niewielkim wysiłku zrobić wszystko na "tip top". Żadnych plandek, czy włóknin. Weź szpadel i prowadząc go płasko, wytnij wszystko co tam rośnie - darń. Co z tym Zrobisz, Twoja sprawa. Można wywieźć, można przekompostować. Sprawdź jaka ziemia jest na tej powierzchni - piach, czy glina, kwaśna, czy zasadowa/obojętna? Jak mają tam być hortensje, trzeba dążyć do ziemi kwaśnej. Najprościej - Kup kwaśny torf i Wysyp tak, żeby jego warstwa miała jakieś 30-40 cm. (Jak ziemi jest za dużo, wcześniej Wybierz nadmiar) Sadź hortensje, Zasyp korą lub zrębkami, Podlej. Żądnych plastikowych "szmat" nie Stosuj , rośliny Ci podziękują :wink:
Pozdrawiam Lucyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”