Ogórki gruntowe siew, rozsada - uprawa, choroby, szkodniki-cz.7
Re: Ogórki gruntowe siew, rozsada - uprawa, choroby, szkodniki-cz.7
Dzień dobry.
Co stosujecie na zmienika w ogórkach? Ogórki zaczynają kwitnąć więc Mospilan odpada z uwagi na 2-tygodniowy okres karencji.
Zastosowałam Emulpar, po trzech dniach pryskałam NeemAzalem.
Tak myślę żeby pryskać co kilka dni różnymi środkami z serii naturalnej czyli Limocide, Siltac, olejek Neem.
Nie wiem czy Siltac nie zaszkodzi ogórkom. Próbował ktoś?
Proszę o wskazówki, jeżeli macie jakieś doświadczenia z tymi środkami na ogórkach lub sprawdzone dawki w/w środków. A może coś innego? Jest jeszcze preparat Pyregard ale koszt 1l to ponad 300 zł a mniejszych opakowań nie ma.
Co stosujecie na zmienika w ogórkach? Ogórki zaczynają kwitnąć więc Mospilan odpada z uwagi na 2-tygodniowy okres karencji.
Zastosowałam Emulpar, po trzech dniach pryskałam NeemAzalem.
Tak myślę żeby pryskać co kilka dni różnymi środkami z serii naturalnej czyli Limocide, Siltac, olejek Neem.
Nie wiem czy Siltac nie zaszkodzi ogórkom. Próbował ktoś?
Proszę o wskazówki, jeżeli macie jakieś doświadczenia z tymi środkami na ogórkach lub sprawdzone dawki w/w środków. A może coś innego? Jest jeszcze preparat Pyregard ale koszt 1l to ponad 300 zł a mniejszych opakowań nie ma.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Neem da rade, trzeba tylko systematyczności, co 4 dni ( i trochę cierpliwości ). Karencji praktycznie nie ma, to tylko olej z ludwikiem i woda.
Pozdrawiam! Gienia.
Ok. Czyli jest nadzieja. A ile tego olejku na litr wody?
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Co do stosowania NeemAzal-T/S (NeemPro) w ogórkach to stosuje się go w dawce 2-6 ml na 1l wody ale karencja wynosi 3 dni.
Tak, w ulotce Neem Azal jest dawkowanie. Napisane jest również, że nie działa na pluskwiaki różnoskrzydłe...
Chodzi mi o czysty olejek Neem ile go dać. Kupiłam jako kosmetyk i w ulotce nie przewidzieli odstraszania owadów. Chociaż zapach jest taki, że odstraszy wszystko i wszystkich
Chodzi mi o czysty olejek Neem ile go dać. Kupiłam jako kosmetyk i w ulotce nie przewidzieli odstraszania owadów. Chociaż zapach jest taki, że odstraszy wszystko i wszystkich

-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
A propo Pyregardu , to naturalny wyciąg ze złocienia zawiera muchozol zielona moc . Specjalnie kupuję właśnie ten bo
mam muchy w jednym tunelu . Tunel stoi koło drzewa i muchy mają tam super warunki . Lepy nie dają rady wyłapywać .
Do czystego olejku musisz dodać emulgator , bo się będzie rozwarstwiać .
mam muchy w jednym tunelu . Tunel stoi koło drzewa i muchy mają tam super warunki . Lepy nie dają rady wyłapywać .
Do czystego olejku musisz dodać emulgator , bo się będzie rozwarstwiać .
O kurcze, faktycznie...
Niby naturalny ten muchozol ale miałabym obiekcje przed spryskaniem ogórków muchozolem...
Niby naturalny ten muchozol ale miałabym obiekcje przed spryskaniem ogórków muchozolem...

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 lip 2025, o 22:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam mam bardzo duży problem z pH w uprawie ogórka w tunelach .
Nie rozumiem czemu pH jest takie duże wynik to przeważnie 7.5 -8 , pomimo prób lania większej ilości kwasu pH w macie raczej się nie zmienia . pH wychodzące z zbiornika to 5-5.5 dlaczego tak się dzieje ? W matach zaczynają rosnąć glony . Popełniam jakiś błąd ?
Nie rozumiem czemu pH jest takie duże wynik to przeważnie 7.5 -8 , pomimo prób lania większej ilości kwasu pH w macie raczej się nie zmienia . pH wychodzące z zbiornika to 5-5.5 dlaczego tak się dzieje ? W matach zaczynają rosnąć glony . Popełniam jakiś błąd ?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Wszystkiego nie wyłapiesz , ja też wywieszam . Te tablice to bardziej do sygnalizacji , ale zawsze to
coś .
coś .
- Kurkadomowa
- 200p
- Od: 10 lip 2023, o 00:02
- Robert25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
Andrzejku
Może, to zmiennik lucernowiec , jak ucieka gdy podchodzisz .
lżejszym to mógłbyś prysnąć Spintor 240 sc z firmy Sumin, działa natychmiastowo efekt – już po kilkunastu minutach od aplikacji, szkodniki zaczynają wykazywać objawy paraliżu, a ich śmierć następuje w ciągu kilku godzin.
Jest też laser 940 sc albo mocniej wjechać z Karate .

Może, to zmiennik lucernowiec , jak ucieka gdy podchodzisz .
lżejszym to mógłbyś prysnąć Spintor 240 sc z firmy Sumin, działa natychmiastowo efekt – już po kilkunastu minutach od aplikacji, szkodniki zaczynają wykazywać objawy paraliżu, a ich śmierć następuje w ciągu kilku godzin.

Jest też laser 940 sc albo mocniej wjechać z Karate .

Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
- Kurkadomowa
- 200p
No no ucieka to dosyć szybko. Co będzie lepsze i dostępne w normalny sklepie. Do tego żeby nie miało drogiego okresu kadencji .mam mospilan ale chyba ma 14 dni 

Bóg zapłać ;)
- Kurkadomowa
- 200p
A karak ile kadencji jak dawkować..? Przecież to co parę dni trzeba rwać coś z małą karencją
Bóg zapłać ;)