Jabłonie nie zakwitły?

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
PiotrekBe
200p
200p
Od: 21 lip 2009, o 09:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jabłonie nie zakwitły?

Post »

Witam
Dwie młode jabłonie, Oliwka żółta i Witos posadzone wiosną 2009 roku, nie zakwitły mi w tym roku. Nie było na nich ani jednego pąka kwiatowego. W zeszłym roku kwitły obie ale oberwałem wszystkie zalążki aby jeszcze trochę więcej urosły. W tym roku liczyłem że w końcu spróbuję owoców z tych drzewek a tu taka niespodzianka. Czy ktoś mi wyjaśni jaka może być przyczyna tego że nie zakwitły?
PiotrekBe
200p
200p

Re: Dlaczego jabłonie nie zakwitły?

Post »

Pomologu, może Ty coś napiszesz dlaczego drzewka nie zakwitły. Ja nie mam pojęcia co może być przyczyną. Dbałem o te drzewka, nawoziłem, obcinałem, na pewno nie przemarzły, rosną bardzo ładnie.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje 4 jabłonki sadzone na jesieni 2009r. też w tym roku nie miały pąków kwiatowych, mimo, że w zeszłym dwie kwitły. Owoców się po nich nie spodziewałem, na razie niech mężnieją. Liczę, że w przyszłym roku będzie coś do zerwania :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
PiotrekBe
200p
200p

Post »

Trzeci rok rok rośnięcia młodej jabłoni w sadzie powinien być pierwszym w którym to drzewko owocuje.
Ja liczyłem że chociaż spróbuję owoców w tym roku. Niestety będę musiał jeszcze poczekać. Mam nadzieję że w przyszlym roku na pewno będą owoce.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Powinien, ale u Ciebie ten "start" do owocowania miał miejsce w ubiegłym sezonie. I teraz to wszystko musi się wyrównać. Pamiętaj - że to jest przyroda. Tu schemat nie działa idealnie. Dlatego między innymi i w tym zagadnieniu rozróżniamy dwa pojęcia... wejście w okres owocowania i wejście w pełnię owocowania. Twoje drzewka zaczynają dopiero ten pierwszy etap... I takie sytuacje jak opisałeś, mają prawo mieć miejsce
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Eveli
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 lut 2014, o 21:55

jabłonie nie kwitną! powiedzcie daczego?

Post »

Witajcie
Mam dwie młode, 4letnie chyba jablonie (gala i golden) ktore posadzilam 3sezony temu. W pierwszym roku u mnie mialy kwiaty a teraz drugi raz z rzędu juz nie zakwitly. Co sie moze dziac? Czy jak będę musiała je wyciac to bedę mogla posadzić nowe w tym samym miejscu? Z gory dziękuję za odpowiedź!
ekoprzyjaciel33
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 maja 2014, o 15:48

Re: jabłonie nie kwitną! powiedzcie daczego?

Post »

Jak masz wycinać to może spróbuj je przesadzić jeśli nie są za duże
myślę że są to młode drzewa u mnie też niektóre drzewa nie kwitną czasem. jak morele,brzoskwinie i jabłka a śliwkę choć mam ogromną to ma tylko kilka małych owoców i bardzo kiepsko kwitnie
znajdź podobne drzewo w okolicy i zobacz jak się rozwija i porównaniu do twojego
Promilus
200p
200p
Od: 23 mar 2012, o 16:42

Re: jabłonie nie kwitną! powiedzcie daczego?

Post »

Może brakuje krótkopędów owoconośnych - jeśli drzewa są przenawożone bądź zbyt intensywnie cięte rozwój wegetatywny może zdominować generatywny. Przydałyby się zdjęcia drzewek z bliska by mniej więcej zobaczyć "na czym stoimy".
grapes
200p
200p
Od: 26 cze 2012, o 13:18

Re: Jabłonie nie zakwitły?

Post »

Mam problem z dwiema jabłonkami. Jedna dorodna ok 2,5m druga słabo rośnie. Obydwie nie kwitną a mają już z 10 lat. Jedna to Grawsztynek prawdziwy druga grochówka. Obydwie były atakowane przez mszyce ale to chyba nie jest powód. Tam jest dość zimno strefa 6a ale inne odmiany choćby koksa sobie radzą i kwitną oraz dają owoce.

Czy jest szansa żeby te jabłonki zakwitły i dały owoc? W tym roku były przymrozki i jabłek nie będzie może pojedyncze.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

grapes Grafsztynek i grochówka wchodzą bardzo późno w okres owocowania, na jakiej podkładce masz zaszczepione?
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
grapes
200p
200p

Post »

Podkładka chyba antonówka ale nie jestem pewien szczególnie że grochówka strasznie słabo rośnie. Choć ona była przesadzana i liście jej zjadały jakieś pasożyty. W tym roku trochę się poprawiła ale wciąż to małe drzewko poniżej 2m.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

Podkładki karłowe i półkarłowe skracają czas wejścia w okres owocowania,przy tych odmianach mimo to też trzeba poczekać trochę dłużej, niż przy innych odmianach, u Ciebie pozostaje uzbroić się w cierpliwość i przyginać gałęzie do poziomu.
Karczownik nie zjadł korzeni tej grochówce? Jest to triploid i powinna rosnąć silnie.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
grapes
200p
200p

Post »

Tego nie wiem, krety tam są wiec może też karczowniki. Na razie rośnie ale ma słabe przyrosty bo rośnie na piachach.
Za to Grafsztynek rośnie silnie i raczej zdrowo nie licząc tych mszyc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”