Peperomia 'Happy Bean '

Rośliny doniczkowe
roslniara2115
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 sie 2022, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Peperomia 'Happy Bean '

Post »

Jeszcze nie.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

...
Każdą roślinę trzeba przesadzić niezwłocznie po zakupie z beznadziejnego podłoża produkcyjnego. A jeszcze jak wsadzisz doniczkę do osłonki to pierwszy krok do przelania. Zwłaszcza w przypadku Peperomi bardzo o to łatwo, bo ma delikatny system korzeniowy.

Trzeba więc wyciągnąć roślinę z doniczki, oczyścić dokładnie bryłę korzeniową ze starego podłoża i posadzić do nowego, do mieszanki ziemi i żwirku albo perlitu w proporcji około 1:1 - 2:1. Doniczkę stawiasz na podstawce.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Doriss77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 sty 2025, o 01:21

Post »

Dzień dobry. Moja peperomia jakiś czas temu zakwitła i nie wiem, co zrobić z tymi kwiatostanami. Zaczynają powoli brązowieć, zaczyna gubić liście. Nie wiem, czy te kwiaty jej nie osłabiają, bo coś ostatnio traci wigor. Proszę o pomoc kogoś, kto ma doświadczenie w uprawie tego gatunku.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przede wszystkim wrzuć zdjęcia i opisz dokładnie warunki uprawy i pielęgnacji, chyba że mamy wróżyć z fusów.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Doriss77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Rośnie w podłożu podłoże. Zimą stała na parapecie okna od strony południowej, jednak teraz bardziej świeci słońce i zaczęła gubić liście, więc przeniosłam ją do pokoju od strony wschodniej. Stała przy samym oknie, znowu popadały liście i teraz ją przeniosłam naokoło metra od okna wschodniego. Później planuje przenieść na parapet okna północnego, bo tam mi w tamtym roku latem ładnie rosła. Nie była przycinana i trochę się rozrosła. Chyba będę musiała ją poprzycinanac i rozmnożyć na wiosnę. Postaram się załączyć zdjęcia, jednak chyba za duży format i nie zapisały się.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co to jest podłoże? Pytałem się konkretnie jakie to podłoże, skład, ziemia uniwersalna/ziemia do roślin zielonych?
Podejrzewam, że standardowo tak zrobiłaś. Peperomia to sukulent, sadzi się do mieszanki ziemi i dużej ilości perlitu, najlepiej 1:1.
Sprawdź stan korzeni. Peperomia ma bardzo wrażliwe korzenie.

Na pewno ją przelałaś przede wszystkim wskutek posadzenia do nieprawidłowego podłoża.

Podlewasz wtedy kiedy przeschnie większość podłoża. Doniczka musi mieć ciasno.

Doniczkę z odpływem stawiasz na podstawce, a nie włożona do ciasnej osłonki.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Doriss77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Rośnie w podłożu typu podłoże w terakotowej doniczce. Rzadko podlewana. Dobrze, przesadzę ją i sprawdzę stan korzeni. Ale kwiaty chyba się obcina po jakimś czasie, czy same mają odpaść jak uschną?

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teoretycznie takie podłoże może być.
Jak często podlewasz i jaką ilością wody?
Nawozisz czymś, jak często?

Kwiaty u tych roślin nie wpływają w zasadzie jakoś specjalnie na ich kondycję, ale jak przekwitły można je odciąć.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Doriss77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Jak podłoże przeschnie, to podlewam niewielką ilością wody. Co wyleci na podstawkę, to wylewam po kilku minutach. Myślę że zimą raz na dwa czy półtorej tygodnia podlewam. Latem podlewałam częściej jak miała sucho.

Latem i tak do końca października ją nawoziłam odżywką dla sukulentów Mineralit. Zimą przestałam z jednym wyjątkiem. Jak mi zakwitła, to ją podlałam raz nawozem a potem przestałam, bo jej parę listków poopadało. Teraz na wiosnę od marca planuje zacząć znowu nawozić ale.muszę uważać, bo jak za bardzo podleje, to gubi liście.

W prawym górnym rogu każdego postu jest kredka to edycja postu, gdzie możesz coś poprawić czy dopisać.
Połączyłam posty. Iwona
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tak przepuszczalnym podłożu można podlewając skąpo też można przelać, bo mogą zostać uszkodzone korzenie, przesuszają się i słabo się rozwijają. Dlatego Peperomia dobrze sadzić do ciasnych doniczek.

Generalnie Happy Bean to bardziej chimeryczna Peperomia.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Doriss77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Zauważyłam, że jest rzeczywiście kapryśna. No ale rozrosła się i nie padła oraz ku mojemu zaskoczeniu zakwitła :) . Może niespecjalne te kwiaty ale zawsze to oko cieszy jak kwiatek zakwitnie 😉 Teraz powoli zaczynają usychać, zgubiła ostatnio sporo liści i cały czas je gubi, więc się zaczęłam zastanawiać co z tymi kwiatami zrobić, czy jej nie osłabiają czy poczekać aż uschną? Przed przesadzeniem chyba lepiej obciąć i pewnie znowu straci dodatkowe liście przy tej okazji. Przesadzę jak będę miała czas i sprawdzę te korzenie.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak gubi liście, to nie przesadzisz kiedy będziesz miała czas, tylko niezwłocznie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Doriss77
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Jutro się za to wezmę. Może tym razem wymieszam ziemię z perlitem tak jak pisałeś, węglem aktywnym po przeglądzie posypie i chyba do tej samej doniczki ją wsadzę.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
hera0333
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lip 2025, o 08:14

Post »

Cześć, moja fasolka rośnie jak szalona i mam pytanie o to, jak ją odpowiednio zabezpieczyć. Obecnie mam 4 pręty stalowe z każdej strony i owijam całość sznurkiem, ale i to roślinka potrafi przeskoczyć.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”