Hej
Małgosiu słoneczniki dopiero zaczynają kwitnąć, te z samosiewu, te co zasiałam jeszcze nie kwitną ale chyba na dniach powinny zacząć bo pąki kwiatowe już dość duże. W zeszłym roku o tej porze wszystkie już kwitły.
Liliowce to ja myślę że kwitną nawet długo bo jedne ptrzekwitają a zakwitają następne i są odmiany wcześniejsze i późniejsze i te kwitnienie jest rozciągnięte w czasie. Natomiast Lilie to kwitną bardzo krótko. Lilii już dosadzać nie będę ale Liliowców bym dosadziła jeszcze.
Ciągle pada deszcz, zimno, mokro, a pomidory szaleją ze wzrostem. Nałomotałam dziś taką ilość wilków że masakra, Ildi to mi się wpół złamał taki ciężki był. Mam nadzieję że nie zachorują od tego że je w deszczu cięłam. Musiałam.
Fajnie rosną dynie i cukinie. Każdy żeński kwiatek zapylam własnoręcznie, boję się że w taką pogodę nie zrobią tego pszczółki.
Delicata
Dynia ozdobna i jadalna, owoców jeszcze nie ma. Na razie nie rośnie zbyt silnie i ma krzaczasty pokrój, nie wiem jak później będzie,czy taki zostanie.
Olga
Dynia bezłupinowa, rośnie dość silnie ,płoży się. Owoce utworzyła jako pierwsza, najwcześniej ze wszystkich odmian w ilości 2 sztuk.
Warszawska
Dynia makaronowa, ma krzaczasty pokrój, zawiązała już 2 owoce.
Vegetable Spaghetti
Dynia makaronowa, wedłóg opisu owoce dobrze się przechowują. Pokrój jak na razie wygląda na krzaczasty. Owoców jeszcze nie ma.
Muskat Prowansalski
Dynia piżmowa , o pokroju płożącym, owoce dobrze się przechowują. U mnie jak na razie owoców nie ma, kwitnie na męsko.
Amoro F1
Dynia typu Hokkaido o krzaczastym pokroju, bardzo plenna, u mnie zawiązała dotychczas 2 owoce.
Sweet Dumpling
Dynia ozdobna i jadalna, płożąca.
Zawiązała 1 owoc.
Lunga Di Napoli
Dynia piżmowa o dużych owocach, pokrój krzaka krzaczasty ale rozłożysty.
Na razie owoców nie ma.
Marina Di Chioggia
Dynia olbrzymia, pokrój płożący, silnie rosnące długie pędy, owoce według opisu dobrze się przechowują i są niesamowicie smaczne.
Tromboncino D'Albenga
Dynia piżmowa o długich owocach, które można przyrządzić jak cukinie, do bezpośredniego spożycia i na przetwory. Pokrój płożący.
Delica F1
Dynia olbrzymia,wczesna, owoce nadają się do długiego przechowywania.
Butternut
Dynia piżmowa, silnie rosnąca, płożąca, owoce nadają się do długiego przechowywania.
Pink Banana Jumbo
Dynia olbrzymia o płożących pędach, silnie rosnąca, owoce nadają się do długiego przechowywania.

Tak pięknie rośnie, ma ogromne liście.
Następnym razem będą cukinie.
Dzisiaj już pora spać. Dobrej nocki.