Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. 4

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Lukakul
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2025, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jak wyprowadzić szczepiony zraz.

Post »

Na wiosnę zaszczepiłem zrazy jabłoni na podkładce. Wszystkie się przyjęły, puściły liście. Każdy zraz miał 3 pąki z których rosną liście/gałązki. Zostawić wszystkie rosnące pąki/gałązki czy zostawić tylko największą gałązkę? Jak wyprowadzić te zrazy? Liście na podkładkach obrywam.
Obrazek

Obrazek
Rysie
100p
100p
Od: 24 wrz 2024, o 12:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Szczepienie drzew i krzewów owocowych - cz. 4

Post »

Wiązania można zdjąć już po miesiącu czy dwu, lecz nie radzę - nasze robótki jakością różne, tak to delikatnie ujmijmy :wink: zrost jeszcze kiepskim być może. W jesień, tego roku oczywiście, bezpieczniej.
Pośpiech był potrzebny w czasach sznurka z rafii który mógł dusić, zaobrączkować pęd. Folia coś się rozciąga. A specjalne do szczepień same sparcieją.

A zresztą niedawno odwijalem ubiegłoroczne naszczepki na gałęziach w starym sadzie zakładane, przy okazji znalazły się i przeoczone z zaprzeszłego roku :oops: trochę zaduszone ale rosną. Wiązane taśmą elektryczną klejącą, nierozciągliwa.
Nie trzeba się zbytnio przejmować :wit
Neque qui plantat est aliquid, neque qui rigat, sed Deus, qui incrementum dat.
Rysie
100p
100p

Re: Jak wyprowadzić szczepiony zraz.

Post »

Najwyższy niech idzie w górę, niższe powinny być na boki , kąt zrostu z pniem gdzieś 45-60' jest dobry - szybko rosnąc same się rozłożą, a jak nie to później poprawisz. Później latem, by być ścisłym, bo teraz delikatne a jesienią zdrewnieją.

Chyba że chcesz koronę robić dopiero wyżej, więc interesuje cię wyprowadzenie w tylko jeden pęd. Można poprzeć wzrost górnego przez uszczkniecie czubków pozostałym. To jednak też lepiej później.
:wit
Lukakul
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2025, o 19:34

Post »

Podkladka to a2 więc drzewo będzie duże.
Rysie
100p
100p

Post »

Silne drzewo też można prowadzić od niska, powiedzmy rozgałęzione na pół metrze - wystarczy by skosić pod nim i w śniegu nie mokło - zwłaszcza gdy przewiduje się coroczne cięcie, łatwo sięgnąć.

A jak ma być staroświeckie na wyższym pniu to uszczknij końce bocznych by wzrost szedł w górny. I jeszcze w czerwcu można podnawozic.
Pęd przewodnik warto podwiązać do tyczki z bambusa (czy innego gładkiego patyka), można go dowiązać do pnia podkładki. To aby wiatr nie wyłamał.
Bocznych nie odginać, zostawia się je na razie by karmiły pień, a i w razie czego są zapasowe.
:wit
nikotynek
50p
50p
Od: 6 maja 2017, o 10:02

Post »

Pytanie do znawców szczepienia drzewek owocowych. Chciałbym teraz w Lipcu dokonać tego na czereśni i zawiązki pobrane wstawić nie na gałązki ale bezpośrednio pod korę na głównym pniu drzewka ( drzewko 4 letnie),Czy tak się da , czy się przyjmie ?.Dziękuje i pozdrawiam.:-)
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W II połowie lata (sierpień, a nawet pod koniec sierpnia) robi się okulizację śpiącym oczkiem za korę. To jest najlepszy termin dla drzew pestkowych. Lipiec to za wcześnie.
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

Na głównym pniu nie będzie rosło nawet jak się przyjmie, chyba że zetniesz całą koronę nad zaszczepionym oczkiem.
Próbowałam tak na jabłoni i nie chciało rosnąć, siedziało w miejscu 2 lata jedynie listki wypuszczało aż ścięłam całą koronę powyżej i zaczęło rosnąć .Drzewko też było młode, odrost korzeniowy starego.
Najlepiej na jakiejś gałązce bardzo blisko pnia i potem ściąć gałązkę powyżej oczka jak się przyjmie.
nikotynek
50p
50p
Od: 6 maja 2017, o 10:02

Post »

Dzięki za odp. Cenne uwagi -odpuszczam sobie pień oraz m-c Lipiec .Pozdrawiam Was serdecznie :-)
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Kontakt:

Post »

Ja tak założyłem oczko byle gdzie na pniu/gałęzi czereśni, przyjęło się ale zostało jako uśpione. Obciąłem gałąź nad - miała z 5 cm średnicy. Oczko ruszyło, błyskawicznie wybił przyrost, który zaowocował i ...ów pęd zamarł.
Nie wiem co się stało - możliwe, że obciążenie tej obciętej gałęzi było za małe dla pojedynczego pędu.
Pozdrawiam,
Tomek
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31

Post »

Szczepienia na jabłoniach mogę uznać w tym roku za udane. Pierwszy raz przyjęły mi się zrazy zakładane metodami przez stosowanie i na przystawkę boczną. Na 14 sztuk tylko jedna całkowicie padła. Pozostałe wyglądają na przyjęte, ale nie wszystkie dały przyrosty. Część wypuściła liście i na tym zatrzymał się ich wzrost. Czy to możliwe, że wytworzyły krótkopędy i zawiązały pąki kwiatowe? Poniżej przykładowe zdjęcie.

Obrazek

Mam też pytanie co do kożuchówki. Jak myślicie, zdjąć już sznurek?

Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Ad.1. Jak obciął byś koronę drzewa powyżej szczepienia, to ruszyłby zaczepiony zraz. Te zrazy zaszczepiłeś w takiej pozycji, jak na owocowanie, więc możliwe, że będą zawiązane pąki kwiatostanowe.

Ad.2. Tak. Po ok. 7-8 tygodniach zraz powinien być już dobrze przyrośnięty. Jak boisz się wyłamania, to chociaż rozluźnij wiązanie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”