Kolekcja drzew i krzewów owocowych Garoma część 2

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2017, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolekcja drzew i krzewów owocowych Garoma część 2

Post »

Termin drugiego spotkania w Skierniewicach ustalony na 18 październik 2024. :D Tym razem dla większości z nas będzie to spotkanie jednodniowe. W programie degustacja najnowszych domin późnojesiennych i zimowych jabłoni wyprodukowanych w Instytucie wraz ze spotkaniem z dr Mariuszem Leonardowskim, odbiór zamówionych sadzonek i ewentualnie jeśli czas pozwoli spotkanie z mgr inż. Grzegorzem Hodunem odnośnie starych odmian drzew owocowych.
Z zapowiedzi wynika, że ekipa spotka się prawdopodobnie w analogicznym składzie . :wit Ekipa w ubiegłym roku została nazwana "rodzinką pomologiczną" , chociaż ostatnio słyszałem,że w Instytucie nazwali nas " Roman i spółka". :wink:
Do zobaczenia niebawem. :heja
jb78
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 kwie 2024, o 13:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

2022:
garom pisze: 29 paź 2022, o 22:16 Kalwile były szczepione w 2016 i 2017 roku. Kalwila Jesienna Czerwona w tym roku zawiązała 2 owoce, a w poprzednim jeden ( w obydwu przypadkach miała po jednym pąku kwiatowym). Niestety co roku po sierpniowych wichurach jabłka spadły z drzewa (były zawiązane na pąku szczytowym gałązki). :roll:
2023:
garom pisze: 14 paź 2023, o 21:57 Kalwila Jesienna Czerwona (ta oryginalna) to mój smak młodości i też jest "warta grzechu", ale ta nowa jeszcze mi nie zaowocowała więc nie mam jeszcze 100% pewności,że to ona.

A jak tam w 2024 ta twoja nowa KJC garomie? Owocowała już może? Bo jestem ciekawa, czy te KJC sprzedawane u... tam gdzie nabyłeś :) to faktycznie te prawdziwe Malinówki sprzed lat.
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No cóż, odnośnie KJC to są dwie kwestie: nie kupowałem jej tylko dostałem w formule wymiany zrazy od innego kolekcjonera. A po drugie to w tym roku po przymrozku na przełomie kwietnia i maja z temperaturą -7 prawie wszystkie kwiaty na drzewkach szlag trafił. Co prawda część odmian miało trochę próżniejsze kwitnienie, ale co z tego, że były zawiązki skoro od 11 sierpnia do 10 września nie spadła ani jedna kropla deszczu przy temperaturze rzędu +35 więc drzewa po prostu zrzuciły te symboliczne zawiązki przed dojrzewaniem owoców z powodu suszy. Więc aktualnie moja opinia o KJC to faktycznie żadna opinia . :cry: Jedyne owoce, które jadłem z przydomowego sadu to nowe odmiany jabłoni i gruszy, które podesłała mi do spróbowania koleżanka z forum w przepastnej paczce (dziękuję Mivibe). ;:180
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No cóż, po wizycie w Arboretum w Wojsławicach i degustacji dziesiątków jeśli nie ponad setki odmian (niestety w większości nie zidentyfikowanych) udało nam eis znaleźć w pierwszej nie w pełni spenetrowanej kwaterze (a kwater jest tam kilka) 22 godnych zaszczepienia. :wink: Dzięki Panie i Panowie za spotkanie i zaangażowanie w poszukiwaniach. :D
kurakao
200p
200p
Od: 13 maja 2015, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy jedziecie też w tym roku do Skierniewic?
garom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Prawdopodobnie tak, ale to zależy od naszego gospodarza, jeśli potwierdzi zapowiadany termin to pojadę. :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”