Wysiew nasion sezon 2015-2025.. ..
-
- 200p
- Od: 9 maja 2013, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wysiew nasion sezon 2015-2024...
Czy nie za wcześnie będzie jak wysieje na razie zasadę dalie ? Niestety karpy mam w kiepskim stanie.
Mam regał przy oknie w ogrzewanym pomieszczeniu
Mam regał przy oknie w ogrzewanym pomieszczeniu
- cyma2704
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- neferet
- 200p
- Od: 18 paź 2014, o 19:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy nasiona orlayi powinno się przed wysiewem poddać stratyfikacji?
Jeśli teraz wysiewam aksamitki/nagietki trochę w spóźnionym terminie, bo zostało gdzieś miesiąc czasu do wysadzenia po 20 maja to jakiej objętości mininalnej doniczki wybierać docelowo ? Czy multipaleta o komórkach 5x5x5 jest wystarczająca do czasu wysadzenia?
Sianie kwiatów
Nakupiłem pełno nasion kwiatów jednorocznych, jakieś łączki kwietne, japońskie, aksamitki, nagietki, itp. i wydawało mi się, że jak je wrzucę w ziemię, to będę miał ładną kolorową działeczkę. Ziemię przeglebogryzarkowałem, i posypałem nasionami. Niestety, nie wyrósł mi ani jeden kwiatek. Wszystkie zostały zagłuszone przez chwasty. Mam ładną łączkę różnych chwastów do kolan.
Jakie wy macie sposoby, żeby kwiatki były szybsze od chwastów? Siać najpierw do doniczek jak rozsadę warzyw i potem przesadzać do ogrodu?
Jakie wy macie sposoby, żeby kwiatki były szybsze od chwastów? Siać najpierw do doniczek jak rozsadę warzyw i potem przesadzać do ogrodu?
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Re: Wysiew nasion sezon 2015-2025.. ..
Ja po prostu pielę chwasty. Poza tym dla mnie nie każdy chwast to chwast. Zostawiam np. krwawnik, jasnotę białą czy dziką marchew. Też są to kwiaty i w dodatku miododajne.
Pozdrawiam Lucyna
No tak, ale żeby pielić chwasty, to musiałbym je rozróżnić od dobrych roślin. Niestety, zanim dobry kwiatek się pojawi, to niechciane roślinki są już 10 razy większe. Trzeba by odróżniać i wyrywać już kilkumilimetrowe chwasty. Bez sensu.
Spróbuję może kiedyś robić rozsady kwiatów i wsadzać wyrośnięte. Chociaż wtedy idea naturalnej łączki kwiatowej traci sens.
Spróbuję może kiedyś robić rozsady kwiatów i wsadzać wyrośnięte. Chociaż wtedy idea naturalnej łączki kwiatowej traci sens.
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
Robiliśmy kiedyś jako firma taką a la łączkę kwietną z sadzonych bylin. Byliny były z P-9, na jakich 500 m2 przygotowanej ziemi (zdjęta darń, wsypana warstwa 10 cm żwiru wiślanego, wszystko przerobione glebogryzarką). Inwestor łączkę podlewał we własnym zakresie. Po 2 miesiącach jechaliśmy tam na pielęgnację. Byliny albo wypadły albo stały w miejscu. Chwasty rosły po pas. Głównie komosa i szarłat szorstki. Dalszych losów "łączki" nie znam, bo zmieniłam firmę
Nie trzeba znać wszystkich roślin z wyglądu. Ja siejąc różne mieszanki też nie wiem co wyrośnie. Jedyne co mogę podpowiedzieć, to nauczyć się odróżniać kilka najbardziej typowych i pospolitych chwastów i je pielić. Tak samo robiłam odtwarzając trawnik po budowie domu. Przy wszelkich łączkach nie wchodzą w grę żadne herbicydy bo wytrujemy więcej niż założyliśmy. Sadzenie rozsady jednorocznych jest żmudne, pracochłonne, wymaga miejsca i warunków na prowadzenie rozsady. Efekt może być taki jak na opisanej powyżej łączce.
Co by się nie zrobiło: komosa, szarłat, tasznik, czy nawet pokrzywy i osty i tak wyrosną i wcześniej czy później trzeba je będzie wyrwać. Alternatywą będzie zakładanie łączki od nowa, ale wtedy sytuacja się powtórzy.

Nie trzeba znać wszystkich roślin z wyglądu. Ja siejąc różne mieszanki też nie wiem co wyrośnie. Jedyne co mogę podpowiedzieć, to nauczyć się odróżniać kilka najbardziej typowych i pospolitych chwastów i je pielić. Tak samo robiłam odtwarzając trawnik po budowie domu. Przy wszelkich łączkach nie wchodzą w grę żadne herbicydy bo wytrujemy więcej niż założyliśmy. Sadzenie rozsady jednorocznych jest żmudne, pracochłonne, wymaga miejsca i warunków na prowadzenie rozsady. Efekt może być taki jak na opisanej powyżej łączce.
Co by się nie zrobiło: komosa, szarłat, tasznik, czy nawet pokrzywy i osty i tak wyrosną i wcześniej czy później trzeba je będzie wyrwać. Alternatywą będzie zakładanie łączki od nowa, ale wtedy sytuacja się powtórzy.
Pozdrawiam Lucyna
No i wszystko na temat. Trzeba pokochać chwasty. 
Pewnie skończę tak jak wszyscy, z trawnikiem strzyżonym co sobotę i klombem kwiatków cebulowych wysadzanych z doniczek.
Albo zrobię sobie kwiatki malowane z betonu lub kamieni.

Pewnie skończę tak jak wszyscy, z trawnikiem strzyżonym co sobotę i klombem kwiatków cebulowych wysadzanych z doniczek.
Albo zrobię sobie kwiatki malowane z betonu lub kamieni.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
gman zapraszam jeszcze tutaj
Łąka kwietna,nasiona,przygotowanie,pielęgnacja viewtopic.php?t=11481
Łąka kwietna,nasiona,przygotowanie,pielęgnacja viewtopic.php?t=11481