Pomidory - choroby i szkodniki cz.22
- Robert25 +
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki cz.22
Tak , na podłużnym 1 pomidor ma końcówkę już zaschniętą
nie gumowatą .
Fotki nie cyknąłem , bo wiesz o co chodzi.
nie gumowatą .
Fotki nie cyknąłem , bo wiesz o co chodzi.
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .
Z uwagi na kiepską pogodę i duże wachania temp. chciałbym zrobić oprysk Revus 250. Powiedzcie prosze jaki powinien być odstęp między innymi opryskami np wapnovit turbo? I jaką dawke wapnovit stosujecie? Czy tak 8ml na 1L wody będzie ok przy foliaku 6m2 ( ok 14 krzaczków) ?
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Z uwagi na kiepską pogodę na razie wystarczy Miedzian.
Zastosuj Wapnovit, na drugi dzień Miedzian.
Doniczek nie odkażam.
Tym z deficytem przestrzeni oprócz poprawy warunków zastosuj Miedzian + Asahi.
Zastosuj Wapnovit, na drugi dzień Miedzian.
Doniczek nie odkażam.
Tym z deficytem przestrzeni oprócz poprawy warunków zastosuj Miedzian + Asahi.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Nie cytujemy postów, na które odpowiadamy bezpośrednio./ jokaer
A jest szansa, że one odbiją mając już tak zniszczone niektóre liście? Wapnovit to tak 8ml/L będzie ok do oprysku? Zastanawiam się, czy nie przeszła jakaś fytofteroza, bo przyznaje użyłem doniczek po tujach myjąc je jedynie pod samą wodą, może przeszły jakieś bakterie...
A jest szansa, że one odbiją mając już tak zniszczone niektóre liście? Wapnovit to tak 8ml/L będzie ok do oprysku? Zastanawiam się, czy nie przeszła jakaś fytofteroza, bo przyznaje użyłem doniczek po tujach myjąc je jedynie pod samą wodą, może przeszły jakieś bakterie...
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Przy Wapnovicie jest rozpiętość 6-10 ml na li czyli będzie ok .
Przy 14 krzakach (jak spore ) rozrobiłabym ze 2 l .
Zastosowała bym Revus .
Przy 14 krzakach (jak spore ) rozrobiłabym ze 2 l .
Zastosowała bym Revus .
-
- 100p
- Od: 20 paź 2023, o 23:19
tadek87
Przy niedoborach roślina zaczyna sama siebie zjadać zaczynając od dolnych liści. A później na takie liście potrafi wejść jakaś pleśń czy grzyb.
Wapnowit 8ml będzie ok. Pamiętaj żeby opryskać również owoce. Po oprysku warto też zerwać te "brzydkie" owoce z niedoborem wapnia.
Przy niedoborach roślina zaczyna sama siebie zjadać zaczynając od dolnych liści. A później na takie liście potrafi wejść jakaś pleśń czy grzyb.
Wapnowit 8ml będzie ok. Pamiętaj żeby opryskać również owoce. Po oprysku warto też zerwać te "brzydkie" owoce z niedoborem wapnia.
Racja, zbyt małe doniczki, przez pewien czas zaniedbałem podlewanie i są efekty. Powchodziły choroby. Przesadziłem kilka do dużych donic 15L i zobaczymy czy się pozbierają. Jeżeli nie to będzie nauczka na przyszłośćFittipaldi pisze: ↑20 cze 2025, o 16:35 tadek87

Zrobiłem oprysk wapnovit i Sumin moc azotu.
- Kurkadomowa
- 200p
- Od: 10 lip 2023, o 00:02
Intermag podaję z korospedncji 100ml na 10 l to jest maksymalne stężenie bezpieczne 1% chociaż zaoferowali bezpieczniejszą dawkę dla pomidora 0.6%
Bóg zapłać ;)