Winorośle i winogrona część 8

Drzewa owocowe
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2018, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Winorośle i winogrona część 8

Post »

Mam podobnie i dlatego już teraz podjadam jagodę kamczacką, czereśnie i poziomki. Niedługo świdośliwa, a później to już z górki. Porzeczki, agresty, maliny, porzeczkoagrest, borówka amerykańska itp, itd. W moim klimacie winorośl jest najbardziej absorbującym gatunkiem roślin owocowych. Fakt, że owoce smaczne, ale pracy więcej, podatność na choroby wszelakie dość duża. Zdrowie nie pozwala, więc jedna z miejscówek zapuszczona, a blisko domu zostają tylko te odmiany winorośli, które są najmniej kłopotliwe.
Wlod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 sty 2025, o 11:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja swoją jagodę kamczacką za kilka dni będę wycinał. 2 krzewy odmiana Wojtek. Niestety plenność praktycznie żadna. Czyli z 2 krzewów wysokości ponad 1m może raptem pół kubka owoców. I tak od 3 lat. Podejrzewam że to ten Wojtek to taka kiepska odmniana. Ciekawy jestem Waszych komentarzy. Może polecacie jakąś ciekawą odmianę jagody. Ja póki co w to miejsce planuję, albo 2 krzewy borówki, albo jakąś kolejną winorośl wcisnę.
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2018, o 10:27

Post »

Zanim wytniesz jagodę kamczacką, poczytaj o czymś, co jest oczywiste. Kamczatka powinna mieć obok krzew innej odmiany, bo tylko wtedy lepiej owocuje, a może nawet owocuje.
O jagodach kamczackich poczytaj w wątku o nich. Jest sporo informacji i opinii.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Wlod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Są 2 krzewy, ale chyba oba Wojtki. Tego nie jestem w stanie potwierdzić. Tak kupiłem z działką. To jeszcze się zastanowię. Może kupię jakąś większą sadzonkę innej odmiany co by kwitła i dosadzę. Dzięki.
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Iza Zaliwska oko cieszy, nie u mnie, u syna. Aż mu zazdroszczę, bo u nas wymrozilo.
Obrazek
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
Slomo
100p
100p
Od: 10 sie 2020, o 13:38

Post »

Piękne grona, na początek sierpnia powinny być już w pełni dojrzałe. U mnie pełnia kwitnienia i deszczowo.
Wlod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Gdzie syn uprawia że ma w gruncie takie duże grona.
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Ukorzeniłam synowi Izę, przemyciłam do USA, rośnie sobie w trawniku, przed garażem. Teraz trzeci sezon. Nie wiem co to za gleba, jakaś ruda glina, nie ma czasu na plewienie i cięcie . Dopiero jesienią się tym zajmuje. Skoszone chwasty i wszystkie resztki , łupiny wrzuca pod te winorośl. I mówi, że Iza jest zadowolą. Wiosenne przymrozki to tam rzadkość.
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

malopolanin pisze: 3 maja 2025, o 17:41 Timur lepszy w smaku, ale nie dla mnie ta goryczka.
W zeszłym roku Tumur odpoczywał od owocowania, bo namarzł, teraz oddaje za dwa lata
Obrazek
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Wlod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

@maryann Prośba pokazuj zdjęcia w tym ujęciu co jakiś czas. Ciekaw jestem co z tego fantastycznego kwiecia wyjdzie.
100p
100p
Od: 10 sie 2020, o 13:38

Post »

Jak tam u was po kwitnieniu? U mnie Arkadia osypała trochę grona, wszystkie inne odmiany jakie posiadam zapylily się ok.
Wlod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

U mnie wyjątkowo słabo w tym roku Isabella. Dosłownie po kilka jagód na gronie.
Marechal Foch wygląda, że też sporo przestrzelił, ale grona nie wyglądają najgorzej. 2 lata temu też przestrzelił, ale za to grona rozrosły się na takie większe i luźne i jagody były większe niż w latach gdy zapylil gęsto. Wagowo wyszły podobnie ok. 100 gram. Wygląda że w tym roku będzie podobnie.
Swenson red bardzo ładnie, skracałem przed kwitnieniem wierzchołki.
Agat doński bardzo ładnie.
Bianca jak zawsze niezawodnie.
Somerset bardzo ładnie.
Jhd wygląda że dobrze, ale jeszcze trochę za wcześnie na ocenę.
Timur różowy podobnie.
Piesnia jeszcze kwitnie.
50p
Od: 4 lip 2012, o 20:23

Post »

Cześć,

Posiedziałem na jesień do szklarni jeden krzak winorośli - Geliodor - od momemtu stary wiosny zaczął wybijać i rosnąć aż do momentu przymrozków. Od tamtej pory stoi w skalarni na tej samej wysokości niecałe 50 i już od 1.5 miesiąca nie urósł nawet o cm. Podawałem wodę z azotem, pryskałem liście Greenmixem ale nadal nic.

Czy to możliwe ze sadzonka się „ścięła” w szklarni jak były przymrozki? Trochę wątpię bo to Wrocław i inne na zewnątrz pomimo ze cos im było znowu zaczęły rosnąć do góry.

Czy może za sucho? Sadzonka wkopana dość głęboko - 20-25 cm. I rośnie kolo pomidora który jest podlewany.

Na końcu dołka dawałem obornik z worka niby lekko przekompostowany.

Mam trochę aminokwasów i nawozów ale nie chce nic kombinować sam.

Czekać na jakieś wybarwienia czy czymś zasymulować jej wzrost?
Wlod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Wg mnie za mało wody. Jak podlewasz pomidory to woda wsiąka na jakieś 10-15cm i szybko odparowuje. Dla pomidora wystarczy. Winorośl pewnie wsadziłeś dużo głębiej i tam woda nie dochodzi, szczególnie jak zrobiło się cieplej i jak posadziłeś obok pomidory. Zrób wokół winorośli lekka nieckę i przelej intensywnie żeby dużo wody weszło w głąb. Wlej nawet że 20 litrów stopniowo żeby wsiąklo. Najlepiej z jakąś odżywką. Mam na myśli nawóz kompleksowy w ilości 1g na litr wody. Może być np. Azofoska - dobrze rozpuszcza się w wodzie. Ja taka mikstura podlewam pomidory, więc nie przegrzejesz a dostarczysz to co potrzebuje roślina zaciągnąć wraz z wodą. Podlewaj potem co jakieś 2 dni lejac co najmniej 5 l z odzywką. Po 2 tygodniach powinieneś zauważyć zaczatki ponownego wzrostu. Daj relacje co zrobiłeś i jakie efekty.
50p
Od: 4 lip 2012, o 20:23

Post »

Tak zrobie, mam 4 Kristalony to chyba zielony byłby ok na tą chwile?

Obrazek

Obrazek

Dam znać czy zacznie rosnąć dalej. Te w gruncie po przerwie zaczęły rosnąć jakieś pare mm/dzień.

Będziemy w stałym kontakcie ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”