Jabłoń 'Gold Milenium' ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jabłoń 'Gold Milenium' ?
Na GM, pomimo , że Szampion nie zakwitł i zapylacza jakoś w pobliżu nie widzę pojawiło się kilkanaście (!!!!) jabłuszek ! Dwa lata temu było cztery, w ub. roku tylko sześć .

Pozdrawiam! Gienia.
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja ma 14 szt tych jabłoni i naliczyłem 2 zawiązane owoce. Kwitły pięknie i pszczoły latały i miałem nadzieję na soki z tłoczni. Może za rok coś się polepszy.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
Ciekawa informacja, bo to by mogło oznaczać, że i bez Szampiona Gold Milenium sobie radzi.gienia1230 pisze: ↑8 cze 2025, o 11:34 Na GM, pomimo , że Szampion nie zakwitł i zapylacza jakoś w pobliżu nie widzę pojawiło się kilkanaście (!!!!) jabłuszek ! Dwa lata temu było cztery, w ub. roku tylko sześć .
Dopytam jednak, co znaczy, że nie widzisz w pobliżu zapylacza? Czy to znaczy, że w pobliżu nie ma innych jabłoni, czy może to, że w pobliżu nie ma odmian uznawanych za zapylacze dla Gold Milenium?
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
W pobliżu nie ma odmian uznawanych za zapylacze, tak wywnioskowałam. GM kwitnie od paru lat i dopiero pierwsze 4 jabłuszka były w 2023 r iw ub. było 6 szt. Co roku jest więcej kwiatów, a w tym była oblepiona kwiatostanami. Na naszej działce jest Szara i Złota Reneta, James Grieve i Julia. Jesienią kupiony Szampion nie kwitł . U sąsiadów są stare jabłonie, nic nowego nikt w pobliżu nie posadził.
Nie udało mi się jabłek policzyć bo wieje jak diabli i wykręca gałęziami na wszystkie strony ale na pewno jest ich ponad 10 szt.
Nie udało mi się jabłek policzyć bo wieje jak diabli i wykręca gałęziami na wszystkie strony ale na pewno jest ich ponad 10 szt.
Pozdrawiam! Gienia.