Pomidory - choroby i szkodniki cz.22
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki cz.22
Wygląda jakby oprysk Roundupem zaleciał na niego.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Też taki mi się wydarzył z jaskrawym czubkiem wśród wielu wiaderkowców. Ponieważ u mnie codziennie występują opady to ziemia nie ma czasu przeschnąć a prawdopodobnie składniki z ziemi są jeszcze wypłukiwane. Gdybając sobie, uważam, że może taki czynnik wystąpić z powodu nie pobierania nawozu, jakaś blokada. Co parę dni podlewam gnojówką z chwastów pomimo mokrego podłoża. Na ten czas nie widzę już podobnych objawów.
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Te jasne czubki to brak żelaza
Asia
Asia
Dzień dobry. Jestem totalnie początkujący. Mam 4 pomidory (2xkoktajlowe i 2x zwykłe) na oszklonym balkonie od strony południowo zachodniej. Zapewniam przewiew.
Pomidory posadzone w kwietniu. Nie robiłem, żadnego oprysku. Zacząłem używać płynnego nawozu dopiero od zeszłego tygodnia.
Objawy (powinno być widać dobrze na zdjęciach) są następujące:
Zaczyna się od dolnych liści i idzie powoli na górne liście. (Dotyczy to głównie pomidorów zwykłych, ale dostrzegam delikatne objawy już także na koktajlowych). Pojawiają się delikatne przebarwienia, lekko zielone plamki, które powoli żółkną i na nich pojawiają się ciemnobrunatne. Od spodu liści nic specjalnego nie zauważyłem. Łodygi także wyglądają na zdrowe.
Szukałem rozwiązania na forum ale... nie wiem co to jest.
Czy to jest jakaś choroba, czy to jest niedobór jakiś składników, czy jedno i drugie?
Na zdjęciu nr 1 na liściu widać jakby dwa stadia. Po lewej lekkie jasnozielone plamki, po prawej żółkną i zmieniają sie w brązowe.
nr 1

nr2

nr3

Pozdrawiam
Tomasz
Pomidory posadzone w kwietniu. Nie robiłem, żadnego oprysku. Zacząłem używać płynnego nawozu dopiero od zeszłego tygodnia.
Objawy (powinno być widać dobrze na zdjęciach) są następujące:
Zaczyna się od dolnych liści i idzie powoli na górne liście. (Dotyczy to głównie pomidorów zwykłych, ale dostrzegam delikatne objawy już także na koktajlowych). Pojawiają się delikatne przebarwienia, lekko zielone plamki, które powoli żółkną i na nich pojawiają się ciemnobrunatne. Od spodu liści nic specjalnego nie zauważyłem. Łodygi także wyglądają na zdrowe.
Szukałem rozwiązania na forum ale... nie wiem co to jest.
Czy to jest jakaś choroba, czy to jest niedobór jakiś składników, czy jedno i drugie?
Na zdjęciu nr 1 na liściu widać jakby dwa stadia. Po lewej lekkie jasnozielone plamki, po prawej żółkną i zmieniają sie w brązowe.
nr 1

nr2

nr3

Pozdrawiam
Tomasz
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Niedobór magnezu ,
Asia
Asia
-
- 100p
- Od: 20 paź 2023, o 23:19
Bardzo duży niedobór magnezu, jak najszybciej oprysk siarczanem magnezu.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 10 cze 2018, o 19:31
Witam, może mi ktoś pomóc z diagnozą? Przeglądałem zdjęcia dolegliwości i nie znalazłem nic, co by przypominało wygląd liści. Najbardziej niepokoją mnie te szare kropki, które są jakimś grzybem, na zdjęciu nie widać tego tak dobrze, ale wygłąda jak wykwit pleśni.
Pomidory rosną w szklarni, podlewane wyłącznie deszczówką, na wiosnę nawożone obornikiem. W zeszłym roku było to samo, z postępem czasu zaczynają więdnąć całe liście i łodygi. Owoce raczej były w porządku, chyba dopiero zaraza ziemniaczana atakowała owoce. W zeszłym roku testowałem też miedzian, ale bez rezultatu.

Pomidory rosną w szklarni, podlewane wyłącznie deszczówką, na wiosnę nawożone obornikiem. W zeszłym roku było to samo, z postępem czasu zaczynają więdnąć całe liście i łodygi. Owoce raczej były w porządku, chyba dopiero zaraza ziemniaczana atakowała owoce. W zeszłym roku testowałem też miedzian, ale bez rezultatu.