Doktor Loki i jego dżungla, część następna (od 2023.)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Doktor Loki i jego dżungla, część następna (od 2023.)

Post »

Ciemiężyk ma niezwykłe kwiaty w zbliżeniu!
Twoje arum pięknie kwitną a moje nawet nie posadzone :lol: Ale florystycznie nie wykorzystuję ich więc sobie je odpuszczam.
Co do kosaćców to wg mnie są to syberyjskie. Odmiany są dużo bogatsze od gatunku (szerokie płatki, większa ich ilość, bogata kolorystyka)
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Piękne irysy syberyjskie masz w odmianach, Loki :)
Rośliny są fascynujące. Nawet smród gnoju, czy gnijącego mięsa potrafią imitować. Niezła historyjka, Loki ;:333
Jednych chyba nic nie przebije smrodu z zepsutej wędzarni przemysłowej, gdzie smród roznosił się w promieniu kilometra od przetwórni... gnijące mięso + zalewa wędzarnicza... Na szczęście wiało w inną stronę, niż położenie mojej wsi :lol:

P.S. Jabłko-fon dał radę odtworzyć Twój filmik bez zbędnych ceregieli. Niezłą dżunglę tam masz.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

@ Marta – eee, śmierdziele nie są takie złe. Opuncje też mnie zachwycają. A sybiraczki dziwne strasznie, ten z drugiej fotki wręcz nie wygląda jak irys.

@ Florian – ciemiężyk na fotkach makro bardzo ciekawie wygląda. Weź no posadź swoje obrazki, szkoda, żeby się zmarnowały. Dzięki za potwierdzenie, że sklep jednak nie wprowadził mnie w błąd w kwestii gatunku kosaćców.

@ Kuneg – dzięki za uznanie dla moich irysów. Zapylaczy trzeba przywabić – a że wiele obrazkowatych zamiast wabić pszczółki woli wabić muchy i padlinożerne chrząszcze, to i zapach mają odpowiedni. Cieszę się, że w końcu udało Ci się zobaczyć filmik.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A co Ty tu robisz w środku tygodnia? ;:oj
Podstawowy gatunek irysa syberyjskiego ma kwiaty o pięknym kształcie, który mnie fascynuje od dziecka i bardzo na nie czekam, jak już przekwitną narcyzy ;:224 (chociaż, kiedyś kwitły razem z poeticusem, bo takie bukiety robiłam dla swojej babci Zosi na imieniny).
Odmianowe, mają nie tylko mnóstwo kolorów, ale i wymyślne kształty kwiatów półpełnych i pełnych. Hodowcy szaleją! :heja
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

No no wegetację masz pchniętą o miesiąc względem kwitnień w moim ogródku. Chaber górski i rozchodniki są w moim dzisiejszym zamówieniu. Miałam już tego chabra, ale znikł w pewnym momencie.
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jerzy
Ty to potrafisz zabawnie i inteligentnie opisywać :;230 Ale żmii nie daruję :lol:
U Was to już prawdziwe lato ;:224
Ostróżki ,storczyki ,powojnik...
Biały storczyk to prawdziwe cudo ;:138
Rófniesz nierealne kwiatostany kaktusów.
Irysy syberyjskie faktycznie mega cudniaste :!: ;:138
Napisz proszę bom ciekawa ,jak się kształtuje sprawa tegorocznych wysiewów ?
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Marta – Miałem długi weekend. We Francji Wniebowstąpienie jest dniem wolnym, a pracodawca dorzucił nam jeszcze i piątek. Za to dzisiaj wolnego nie mam, ale wszedłem po pracy, bo oczywiście w weekend nie mogłem dodać fotek, bo administracja jak zwykle bała się, że róże będą agitować za Trzaskowskim, zaś hortensje namawiać do głosowania na Nawrockiego i zapobiegliwie w ramach ciszy wyborczej rozmowy o ogrodach i kwiatach nam zablokowała. W niedzielę jak opętany co rusz odświeżałem forum od 21:00, gdy cisza wyborcza się skończyła, ale do 21:35, kiedy to poszedłem spać, ciągle nie zostało włączone. Więc wpadłem te fotki dodać. Fakt, że te irysy takie udziwnione, że aż irysów nie przypominają. :;230

@ Bufo-bufo
– wystrzeliło z kopyta, ja w czwartek ogrodu nie poznałem od niedzieli… Z chabrem górskim toś mnie zaskoczyła, bo u mnie nie tylko się trzyma, ale nawet trochę rozsiewa (choć bez szału). Rozchodniki fajne. Do niedawna myślałem, że bezobsługowe, ale tegoroczna plaga mszyc (i jak mówię, że plaga, to naprawdę mam na myśli biblijne wręcz proporcje – dzisiaj idąc od stacji do domu w pewnym momencie popatrzyłem na swoje przedramiona i doliczyłem się na nich szesnastu mszyc… a każda taka jedna paskuda jak tylko usiądzie na roślinie, która mile połechce jej wysublimowane poczucie smaku, zaczyna się klonować jak wirus komputerowy pod windowsem 98) pokazała mi, że się myliłem.

@ Pelagia – a dziękuję za uznanie; polecam w takim razie lekturę mojego dzisiejszego wpisu w całości (wraz z odpowiedziami do Marty i Bufo-Bufo), powinno się spodobać. :;230 Zarówno storczyki jak i kaktusy zachwycają mnie niesamowitymi wręcz kwiatami. Kosmos totalny. Jeśli chodzi o tegoroczne wysiewy – pomijając trochę roślin, które nie wzeszły (np. pierwiosnki) i parę innych, które wzeszły, a potem zeszły śmiertelnie (np. maki nagołodygowe – ale tych zapobiegliwie kupiłem również i sadzonki, vide poniżej) – niemal wszystko bujnie rośnie, a to, co siałem do donic i skrzynek, wysadzone już na miejsce stałe z dwoma wyjątkami: datury wykiełkowały i od dwóch miesięcy stoją w stadium liścieni i nie ruszają ani trochę (w międzyczasie zaś na rabacie wykiełkowały mi samosiejki datur – i one będą już kwitły), a orliki wyglądają niewiele lepiej. Przyznam uczciwie, że na rabacie z jednorocznymi już ani jednej dodatkowej doniczki bym nie był w stanie wcisnąć… Trochę za szeroko mi się wysiało to, co poszło prosto do gruntu. Więc chyba może i lepiej, że niektóre rzeczy nie wykiełkowały…

A poniżej wreszcie zaległe fotki z zeszłego weekendu:

Achillea millefolium
Obrazek

Calystegia sepium
Obrazek

Clinopodium grandiflorum
Obrazek

Cylindropuntia imbricata
Obrazek

Delphinium elatum
Obrazek
Obrazek

Dierama pulcherrimum
Obrazek

Fuchsia x standishii
Obrazek

Kniphofia uvaria
Obrazek

Lathyrus latifolius
Obrazek
Obrazek

Lathyrus sativus
Obrazek
Obrazek

Lonicera periclymenum
Obrazek

Oenothera speciosa
Obrazek

Oreomecon nudicaulis
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Papaver somniferum
Obrazek

Rosa multiflora
Obrazek

Rosa sp.
Obrazek

Silene chalcedonica
Obrazek

Tragopogon pratensis
Obrazek
Obrazek

Vicia cracca
Obrazek

Vicia hirsuta
Obrazek

Zantedeschia elliottiana

Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Jerzy sporo różności u Ciebie. Kurcze z tymi wysiewami to różnie bywa. Sama też wolę kupić sadzonki.
Też uważam że przegięli z tym zamykaniem forum ;:124

Czy Dierama ma szansę rosnąć w naszych polskich ogródkach? Czy jednak zimy są dla niej za zimne?
Piękne ma kwiaty ;:167
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Loki, bo może uprawianie ogrodu jest równoznaczne z uprawianiem polityki? Głupi człek się rodzi, a potem jest tylko gorzej :lol:

Jak przeczytałam „Kosmos totalny” to przez moment przemknęło mi przez głowę, że piszesz o jakimś gatunku, którego jeszcze nie znam :lol:

A może Chaber górski lubi zasadową glebę? U mnie na RODos mam glebę o pH ok. 7,6 i on ładnie rośnie, choć się nie rozsiewa.

Ostróżkę masz przepiękną ;:167
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Kasia – no właśnie ja NIE wolę kupić sadzonek. Ja kocham jak mi się uda coś doprowadzić od nasionka do kwiatów. Ale jak nie ma rady, to nie ma rady. Dierama podobno wytrzymuje mrozy do -10°C, więc w Polsce raczej się w gruncie nie sprawdzi.

@ Kuneg – tak, wiem, też jak przeczytałem to, co napisałem o kosmosie, to aż się uśmiechnąłem. Ale stwierdziłem, że ta dwuznaczność jest zabawna i już zostawiłem. Z chabrem górskim masz rację. Właśnie sprawdziłem i rzeczywiście lubi glebę zasadową. Ostróżka bylinowa z odtwarzanej kolekcji – miałem piękne ostróżki z własnych wysiewów przez dziesięć lat i nagle dwa lata temu wszystkie wypadły, w związku z czym rok temu wysiałem od nowa – no i teraz cieszą oczy.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

I czas na cotygodniową porcję fotek.

Aconitum lycoctonum x septentrionale
Obrazek

Aloiampelos striatula
Obrazek

Borago officinalis
Obrazek

Cicer arietinum
Obrazek

Clematis sp.
Obrazek

Cylindropuntia imbricata
Obrazek

Delphinium ajacis
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Digitalis purpurea
Obrazek

Dracunculus vulgaris
Obrazek

Gypsophila elegans
Obrazek

Hemerocallis sp.
Obrazek

Kniphofia uvaria
Obrazek

Lilium sp.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Lupinus mutabilis
Obrazek

Papaver rhoeas
Obrazek
Obrazek

Petunia x atkinsiana
Obrazek

Psephellus dealbatus
Obrazek

Salvia sclarea
Obrazek

Salvia transsylvanica
Obrazek

Sauromatum venosum
Obrazek

Silene chalcedonica
Obrazek

Silene coronaria
Obrazek

Veronica spicata
Obrazek

Zantedeschia elliottiana

Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Jurku pięknie, pięknie, pięknie.
Ile kolorów, zantedeschia bardzo mi się podoba ale nie wiem czy w PL by się utrzymała.
Lilie już Ci kwitną ;:138 , u mnie jeszcze trochę. choć pączki niektóre już spore
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ Kasia – obstawiam, że w Polsce cantedeskia raczej na polu by nie zimowała, niezależnie od tego czy w gruncie czy w donicy (bo mamy i takie i takie). Lilie kwitną, bo to te, co w skrzynkach posadziła żona – doniczkowce zawsze zakwitają na długo przed gruntowymi. Chociaż w gruntowych w tym roku to w ogóle mam jakiś armageddon, większość nie wiedzieć czemu wypadła mi przez zimę.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Juras
Ale żeś zaszalał z fotkami ;:138
U mnie się nie da wrzucić / z komórki ,komunikat pokazuje się ,że nie bezpieczna strona i nie otwiera się ...
A kabelka niet ;:224
Cuda nam tu demonstrujesz ;:224
Jestem zaskoczona ,że tyle kaktusów w tym roku u Was kwitnie.
Piękne białe kwiaty podobne do tuberozy i mieczyka ,łubin ,ostróżka ,maczki...
Cantadescie bajkowe /moja nie ma szans ,stoi w bloku w mieszkaniu cały czas bo..będą teraz przymrozki/
W tym roku się scwaniłam i rzuciłam nasiona do ''starych'' doniczek na dworze /cynie itp./
Zobaczymy ,czy nie zmarzną ,jak ma być minus trzy :!:
Jurek Twój Borago wygląda niczym kryptoreklama Perwool - renev ;:306
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Ależ pięknie "zaśmierdło" Ci w ogrodzie! :tan
Kolorowe lato już we Francji ;:138
Cudne maki ;:oj , syberyjskie spróbuj posiać zaraz po dojrzeniu nasion, ;:333 tylko uważaj na ślimaki, bo siewki nie mają z nimi żadnych szans! ;:185
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”