Grzyby jadalne w ogródku.Amatorska uprawa

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Budrys777
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 sie 2019, o 16:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Grzyby jadalne w ogródku.Amatorska uprawa

Post »

Witam. Tak sobie doglądam moje boczniaki i nagle (wczoraj tego nie było) pojawił się meszek. Pogrzebałem trochę i wychodzi na to, że jest to naturalny objaw i można spokojnie jeść. Mam rację? P.S. Po ciemku w świetle latarki to wygląda przerażająco, ta "pleśń" jest ogromna.

https://i.postimg.cc/Lsw5kdcb/IMG-0975.jpg
https://i.postimg.cc/L4z5PbNx/IMG-0977.jpg

:arrow: viewtopic.php?p=6446132#p6446132/Iwona
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2018, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie chciało mi się iść do lasu, więc wziął i przyszedł do mojego ogrodu. Zupełnie przypadkiem znalazła go żona. Teraz muszę pilnować, bo czernidłak kołpakowaty daje mało czasu (kilka godzin) od momentu pojawienia się owocnika do momentu zmiany koloru blaszek na czarny, kiedy to już nie nadaje się do jedzenia.

Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Pamiętaj, aby czernidłaka nie łączyć w żadnym wypadku z alkoholem, bo się pochorujecie.
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pamiętam. Zanim zacząłem zbierać te grzyby, dokładnie o nich czytałem. Długo się nie mogłem przekonać do czernidłaka i podchodziłem do niego, jak pies do jeża. Teraz poluję na te grzyby. Są smaczne, delikatne i do tego u mnie na wyciągnięcie ręki, a to dla mnie ważne, bo teraz dla mnie wycieczka do lasu to spore wyzwanie. Robię tylko krótkie wypady, za to żonę ciągle jeszcze ciągnie do lasu i z takich wypadów zawsze wraca ze sporymi zbiorami.
Sprawa druga, alkoholu nie piję już nawet okazjonalnie ze względu na stan zdrowia.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Nawet wina?
Oj, smuteczek…

Gdzieś czytałam, że sos lub zupa z czernidłaków, to był ludowy sposób na wschodzie na pijaków. Wszyscy jedli i zdrowi byli, a tylko pijak chorował :lol:

U mojej mamy w ogródku czasem trafiają się smardze. Chyba muszę trochę ziemi wziąć, to może udałoby się z kawałkiem grzybni „przeszczepić”.
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nawet wina. Ból podwójny, bo jeszcze zdarza się mi nastawić balony - dziesiątkę i dwie do trzech piątek dla dzieci (dorosłych) i tylko poliżę w ramach degustacji. Od lat jestem pod opieką onkologów wszelakich specjalizacji.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”