Jarzębina,Jarząb ( Sorbus) Odmiany i dyskusje ogólne

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
panJawel
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 cze 2024, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Jadalne owoce jarząbu

Post »

Hejka
Dowiedziałem się ostatnio że istnieją jadalne odmiany Jarząbu(Jarzębiny?). Podobno jedne z najsmaczniejszych to Jarząb Szwecki, Jarząb Domowy, i Sossenheimer Riesen. Czy próbował już ktoś owoców którejś z tych odmian? Z tego co czytam na różnych stronach polskich i angielskich to raczej nie jest to popularny owoc do jedzenia bezpośrednio, a jedynie wykorzystanie jakie ma to na przetwory czy jako dodatek do wina. Co prawda po przemrożeniu mają być podobno bardzo smaczne, trochę jak owoce nieszpułki a niektórzy uważają że nawet smaczniejsze. Także ma ktoś może jakieś doświadczenie z tym owocem i mógłby opisać jak to smakuje? Jeśli chodzi o mnie to miałem jedynie okazje spróbować owoców jakiejś dzikiej odmiany rosnącej w parku, w dodatku latem a nie zimą, i przyznam że smak pozostawia wiele do życzenia - durze nasiona, straszna cierpkość i jeszcze do tego taki smak jakby "trucizny" który sprawia że chce się wymiotować

https://i.postimg.cc/1zt8JVqd/speierlin ... 27-D35.jpg

Interesuje mnie ten temat min. dlatego że jarzęby to pionierskie drzewa i myślałem o zasadzeniu kilku na kamienisto-gliniastej części działki. No ale najpierw chciałbym się przekonać czy to się w ogóle opłaca, najchętniej kupiłbym dojrzałe owoce żeby przekonać się do ich smaku ale z tego co wiem nikt tego nigdzie nie sprzedaje.

Nie piszemy posta pod postem,
nie wstawiamy zdjęć nie swojego autorstwa,
zdjęcia winny być w rozmiarze określonym regulaminem forum § 3.7 /Karo
piękno dzikiej przyrody zapiera dech w piersiach
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2018, o 15:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Jarzębina,Jarząb ( Sorbus) Odmiany i dyskusje ogólne

Post »

Na moim jarzębie burka kilka owocków ;:215
Obrazek
Pozdrawiam zagiel
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie nieco lepiej, ale smakowo szału nie robi :?
Pozdrawiam Lucyna
GieKa
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 maja 2012, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na wiosnę 2021 posadziłem Jarząb pospolity "Fastigiata". Ma już jakie 2,5-3 metry. Wąski pokrój. Ale ani razu jeszcze nie zakwitł i nie wydał owoców. A chyba powinien?
Prawdę mówiąc posadziłem go dla owoców. Mało wtedy wiedziałem i kupiłem pierwsze lepsze drzewko. Dopiero później doczytałem że są odmiany stricte jadalne. Teraz kupiłem Jarząb Miczurinskaja Diesiertnaja. Czy mógłbym go zaszczepić na tym pospolitym? Jak będzie wtedy rósł? Będzie miał kolumnowy, wąski pokrój jak ten Fastigiata?
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

GieKa pisze: 3 cze 2025, o 14:32Jarząb Miczurinskaja Diesiertnaja. Czy mógłbym go zaszczepić na tym pospolitym? Jak będzie wtedy rósł? Będzie miał kolumnowy, wąski pokrój jak ten Fastigiata?
Nie, będzie miał pokrój typowy dla odmiany, czyli "mocno się krzewił".
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”