Mój ogród niepokazowy cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród niepokazowy cz. 2

Post »

Jakie ładne orliki pokazałaś. ;:oj Właśnie przesadziłam jakieś malutkie siewki. Może nowe kolory będą. ;:65
Azalia i rododendrony z pięknymi kwiatami. U mnie tylko azalie ładne, rodki przekwitły.
Dziękuję, już nic nowego nie sadzę. Będę jesienią kolejne jeżówki odmładzać, gdzie posadzę, nie wiem. :roll:
Będą kwitły obydwa iryski podarowane latem. ;:196 :tan
U nas nawet nocą temperatury powyżej 5 stopni. Pomidory też posadziłam. Weekend z wnukami, więc nie miałam wyjścia. :D
Halszko dobrego weekendu na ogrodowe prace. ;:196 ;:3
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Halszko, kochana jesteś ;:196
Tak sobie myślę, że ceny roślin w B są tak niskie, że chyba szkoda zachodu z ukorzenianiem tego wiciokrzewu. Sukcesywnie będę kupowała biedronkowe "niespodzianki". Zawsze to jest trochę dreszczyku ekscytacji, co też z nich wyrośnie ;:306
Dziś kupiłam 5 clematisów. Na moje oko są to clematisy i tyle mi wystarczy na razie :lol:
Mam tyle pomidorów i papryk do posadzenia, że może mi nie wystarczyć czasu na posianie fasoli i innych warzyw. Powojniki poniańczę ze 2 tygodnie na balkonie, zanim posadzę je przy płocie na wsi :)
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Cudne te orliki i rododendrony czy tam azalie…

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Halszko, a mi się bardzo podoba ten jasnoróżowy różanecznik :tan , może wiesz jak się nazywa?
Pięknie zapowiadają się piwonie ;:138 , teraz tylko ciepła potrzebują. ;:333
Tym to woda z nieba sprzyja, ale chryzantemy nie są zadowolone ;:185 . Nie dość, że ślimaki je dręczą, to chyba z nadmiaru wody, żółkną im listki od dołu. ;:145
Ciepełka Ci życzę, Halszko ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Śliczne rododendrony :)
I czarujące wszędobylskie orliki.
Lubię je bardzo i trochę pozwalam się im przemieszczać ale kontrolowanie :)

hosty porosty ładniutko.
Maj kapryśny ale jakże kolorowy :)
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Przetacznik piękny. ;:215
Orliki szaleją, i jak już długo kwitną.
I mamy ciepełko, Halszko - wreszcie. ;:3
A skoro prężny wiciokrzew, to może jest to Wiciokrzew Zaostrzony?
Jeśli tak to świetnie się przyjmuje z kawałków. Muszę go pilnować, bo jest niesamowity. Ale pszczoły go po prostu uwielbiają. Też próbowałaś przybliżyć ucho do niego jak kwitnie w słoneczny dzień? Co za muzyka od tych bzyczków. Aż bębni. :D
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

A ten rododendron na nóżce to sama go tak wyprowadzilaś czy został taki kupiony? Fajnie wygląda na takim pieńku. :)
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Zachwycające kolory orlików i różaneczników w tej zieleni wyeksponowane jeszcz bardziej. Fajne zdjęcia z rosą!
Ja 1-szy raz kupiłam sadzonki łubinu; ciekawe czy coś z tego będzie.. bardzo je lubię a nigdy nie miałam.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28

Post »

Dzień dobry wszystkim :wit

Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa ;:180 przepraszam za nieobecność, obiecuję poprawę :oops:
Wreszcie pogoda pozwoliła uporać się z pomidorami, ogórkami i fasolką. Wszystko posadzone, ruszyło. Deszcz podlewa od czasu do czasu, na szczęście grad na razie ominął moją okolicę. Żadnych strat nie ma ;:333
Soniu,dziękuję, rododendrony już przekwitły, jedyna azalia też.
Wysokie irysy powoli zakwitają, ale te przesadzane wiosną się zbuntowały i nie zakwitną. No cóż, trzeba uzbroić się w cierpliwość do przyszłego roku.
Obrazek
Obrazek

Małgorzatko, zakupy w Biedrze często robiłam, dopóki mi nie wybudowali nowej, większej w miejsce starej. Teraz nie ma ani sadzonek, ani cebul, jedynie doniczkowe domowe w dużym asortymencie i kwiaty cięte ;:223 Tyle tylko, że rzadko się zgadzała odmiana powojników czy hortensji. Najlepszym zakupem był rododendron Rasputin za 8 Zł, który okazał się mini drzewkiem.

Dzięki Loki, były cudne, choć orlikow jeszcze parę kwitnie.

Martuś, ten różanecznik na początku jest różowy, z czasem blednie i robi się kremowy. Jeszcze etykietka się zachowała :wink:
Obrazek
Obrazek
Piwonie w tym roku nawet nie najgorzej kwitną.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Aniu, dziękuję, większość orlików wycinam, a i tak się sieją. Hosty po tym mokrym maju dobrze wyglądają (dopóki ich ślimaki nie zaatakują ;:124 )
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Beatko, wyszukałam w internetach ten wiciokrzew zaostrzony i wygląda na to, że to on. Dzięki za identyfikację ;:168
Faktycznie jak zakwitnie to zwabia niesamowicie dużo pszczółek.
Obrazek
ObrazekLaguna ma mnóstwo pączków

Wandziu, ten rododendron kupiłam kilka lat temu w Biedrze jako 15cm roślinkę z pączkiem na czubku. Nie miałam pojęcia, że zrobi się z niego takie drzewko na pieńku. Nie wiem jak to będzie dalej, bo pieniek jest niezbyt gruby (przywiązany do palika), a korona z roku na rok coraz większa. Na dole rośliny, tuż przy gruncie wyrosła gałązka, którą wiosną "przyszpiliłam" do ziemi i czekam na korzenie ;:65 Może się uda.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Iguś, przyznam, że u mnie łubiny nie zagrzewają miejsca dłużej jak 2-3 sezony. I również się nie sieją ;:185 muszę chyba poczytać na temat ich wymagań, żeby je zatrzymać na dłużej ;:7

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Udanego tygodnia ze słońcem ;:3
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35

Post »

Halszko, dziękuję za nazwę rododendrona ;:196 . Muszę się za nim rozejrzeć, żeby rozbić moje czerwone. ;:333
Jeden też mi tak sam z siebie rośnie na pniu, ale trzyma się bez podpory. Usiłowałam go zmusić do wypuszczenia czegoś z tego pieńkach przez nacinanie, ale nie daje się namówić ;:185 .
Pięknie kwitną piwonie i maki ;:138 , irysy też mają sporo kwitnących pędów. ;:108
U mnie też, na szczęście, gradu strasznego nie było, ale ulewy z wiatrem niszczą ciągle to, co ledwie rozkwitnie ;:145 , nawet hostom liście wywraca na lewą stronę ;:185 .
Twoje hostowisko piękne! ;:oj Na ślimaki uważaj, bo w tym roku te bezdomne, dopiero teraz pokazują się w większej ilości.
Chyba już dosyć nalało, lato coraz bliżej, to niech nam przyniesie pogodne dni. ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25

Post »

Hosty są wyjątkowo świeże i piękne! Reszta wyjątkowo dorodna i bardzo ładna; ogród jak marzenie :D
Laguna jest pnąca i pachnąca? ładny ma kolor!
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”