Pomidory pod daszkiem.

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Pomidory pod daszkiem.

Post »

Ewentualnie zrób sobie z wilków kilka krzaków dodatkowych .
Fittipaldi
100p
100p
Od: 20 paź 2023, o 23:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z bocznymi pędami możesz jeszcze w inny sposób "pokombinować". Mianowicie, drugi pęd ogławiasz już po drugim gronie a kiedy ten pęd wyda owoce to wtedy usuwasz go całkowicie. Dzięki czemu dajesz z powrotem mocy temu pierwszemu a jednocześnie zyskujesz lepszy przewiew w sierpniu kiedy przychodzi zaraza. :wink:
Wlod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 sty 2025, o 11:56

Post »

@Fittipaldi czy tak już robiłeś? Brzmi dobrze. U mnie w zeszłym roku rośliny stanęły na poziomie 5 zawiązanych gron. Czyli na głównym pędzie 3 grona i na tym dodatkowym 2 grona. Praktycznie cała energia poszła w wykarmienie tych 5 gron. I dopiero po zebraniu głównego plonu do ok. 15 sierpnia ruszyły dalej, ale już nie wszystkie no i oczywiście zabrakło czasu w sezonie. 2 lata temu prowadziłem na 1 pęd i zawiązało po ok. 6 gron, oczywiście te powyżej trzeciego to tak powiedzmy na pół gwizdka, ale były pomidorki prawie na każdym i wzrost ich zakończył się ogławianiem.
100p
Od: 20 paź 2023, o 23:19

Post »

Testowałem taki sposób w roku poprzednim z pozytywnym skutkiem. Z moich obserwacji najłatwiej jest na 1 pęd, stałe wymagania pokarmowe i większa przestrzeń pomiędzy krzakami ale kosztem mniejszych zbiorów. 2 pędy to zwiększone wymagania pokarmowe i "busz" który uwielbia zaraza więc stąd takie eksperymenty. Poza tym polecam zbierać owoce z pierwszych gron nie w pełni dojrzałe - one spokojnie dojrzeją w domu na parapecie a jednocześnie mocno odciążą krzak.
Wlod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

W przypadku wielkoowocowych jest to prawda. W tym roku też będę zbierał tzw. zapalone. W kwestii prowadzenia na dwa pędy przetestuję Twoja metodę na dwa grona.

Natomiast dla fanów odmiany Black Cherry (osobiście uważam za najsmaczniejszy koktajlowy) warto ją prowadzić na dwa pędy. Rośnie jak szalona. U mnie pędy osiągają ok. 3m długości. Na każdym pędzie wychodzi po ok. 11/12 gron czyli razem ponad 20 gron. Im wyżej tym grona ładniejsze. Od 4 grona tzw. potrójne. U mnie dorasta do drutu na wys. 2m i potem prowadzę poziomo. Ogławianie dopiero pod koniec września. Grona jeszcze zdążą wyrosnąć do ok. 20 października. Z trzech krzaków mam koktajlowe nie do przejedzenia przez 5 miesięcy. Z krzaczka spokojnie wychodzi ok. 4-5kg owoców. Na zdjęciu widok grona potrójnego i łodygi prowadzonej poziomo pod koniec sierpnia ubiegłego roku.
Obrazek
https://i.postimg.cc/bJLCrJXx/IMG20240809191804.jpg
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Pod daszkiem czeka jeszcze miejsce na 2 sadzonki. Dzisiaj dosadziłem drugi rząd.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
AleOla
100p
100p
Od: 31 lip 2024, o 16:29

Post »

Super ten stelaż z rurek. Chciałam identyczny robić, ale myślałam, że już nie będzie potrzebny w tym roku. A dzisiaj całe 3 stopnie zapowiadają u mnie ;:oj
Rozumiem, że na miejscu przytrzymuje go przyciśnięta płytami włóknina, czy jakoś "kotwiłeś"?
Ola
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nóżki stelaża są zagłębione na ok. 5 cm w podłożu ale głównie dociska multiclima. Na dole układam co jakiś odcinek płytki chodnikowe albo kostkę brukową. Wiatr przewiewa przez siatkę więc problemu nie ma.
Wlod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Widzę Przemek, że przemyślane zabezpieczenie na czas przymrozków, ale nie ryzykowałeś z wysadzeniem bo i prognozy nie pozwalały podjąć ryzyka. Pomidorki też mocno przerośnięte jak moje. Też czekały pewnie o 2 tygodnie dłużej niż planowałeś. Jeśli chodzi o zabezpieczenie ja 2 lata temu kupiłem pręty z włókna szklanego które się dowolnie wyginają. Bardzo szybko można je dopasować wcisnąć i nakryć wlokniną. Ja kupowałem fi6 i wydają się wystarczające, ale też w tym roku nie ryzykowałem. A teraz założyłem że już zimnych nocy nie będzie.
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czekam na jakiś pochmurny dzień i usuwam osłony z pomidorów. Do dosadzenia pozostały 2 sadzonki.
Obrazek

Obrazek
Wlod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

W tym roku pod daszek wcisnąłem też ogórki. Puszczam po siatce. Zobaczymy co wyjdzie.
Obrazek
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Wlod ,ale to już inny daszek z ogórkami ? ? Bo wcześniej pokazywałeś daszek z pomidorami.
Przemek , jak wysokie masz rurki przy pomidorach i jak wysokie przy tych niższych grządkach ?
Naliczyłam ,ze w jednym rzędzie masz tam 15 szt sadzonek , razem mieści ci się pod daszkiem 30 szt ? ,jakie są wymiaru Twojego daszku ?
gman
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 cze 2024, o 08:25

Post »

Jak u ciebie jest z zacinaniem deszczu z boków? Bo przecież rzadko kiedy deszcz sobie pada spokojnie równo z góry? Nie moczą się wtedy liście?
Sla-w
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 maja 2025, o 13:58

Post »

Dzień dobry :)
Jestem tu nowa i nie miałam zamiaru się wychylać ale zainteresował mnie ten temat... Od trzech lat uprawiam pomidory też jakby pod daszkiem. Są to, jak pewnie widać na zdjęciach, dwa szkielety takie typowe, 2 x 3 przykryte plandeką 8 x 10. Wykorzystując maksymalnie niewielką ilość miejsca stawiam te konstrukcje tak, że zostaje między nimi ok. 50 cm pas w którym sadzę jeden rząd pomidorów (6 sztuk) a w tunelach po 2 rzędy, w ten sposób mam 30 rozsad w 5 rzędach. W tym pasie pomiędzy tunelami stawiałam początkowo dwa maszty, a w tym roku postawiłam jeden, dzięki temu woda z deszczu łatwiej spływa na boki, nie zbiera się na dachu. Początkowo starałam się maksymalnie naciągnąć plandekę i zakrywać przód i tył przy gorszej pogodzie. W zeszłym roku mniej zakrywałam a jeden bok w gorące dni podnosiłam żeby był maksymalny przewiew. W tym roku raczej w ogóle nie będę się starała zamykać a oba boki będą uniesione trochę nad ziemią.
Nie zależy mi na zamkniętym tunelu tylko na stworzeniu zabezpieczenia przed deszczem. Wydaje mi się, że taki pomysł jest wart wypróbowania :)
https://i.postimg.cc/Df9GS3Cr/IMG-20250529-134549.jpg

https://i.postimg.cc/2SzVWknZ/IMG-20250529-134712.jpg

§ 3.7 Zdjęcia i grafiki wstawiane do postów powinny być związane wyłącznie z treścią merytoryczną wątku.
Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 640x480 pix lub 800x600.
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miałam podobny pomysł :D Ja myślałam plandekę przytwierdzić od połowy do połowy stelażu aby był maksymalny przewiew.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”