Agrest - cięcie

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
kargul538
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 maja 2025, o 12:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Agrest a cięcie pierwszego roku

Post »

Cześć
Posadziłem na jesieni kilka agrestów z doniczek (P9)
Nie przycinałem ich ani wtedy, ani na wiosnę, tylko przeplewiłem i podsypałem korą.
Czytałem, że zaleca się przyciąć pęd główny agrestu pierwszego roku na wiosnę aby pobudzić korzenie do wzrostu.
Moje pytanie brzmi: Czy przycięcie go było konieczne? Czy należy takiego agresta ciąć, czy urośnie on do właściwych rozmiarów i bez tego?
A jeżeli trzeba ciąć, to jeśli nie zrobiłem tego na wiosnę to czy należy go przyciąć w przyszłym roku na wiosnę aby pobudzić go do wzrostu?
Z tego co widzę, agrest teraz puszcza nowych liści i nowe pędy, ale myślę czy nie rósł by szybciej gdybym go przyciął.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Re: Agrest - cięcie

Post »

Witaj na forum!
Nie sądzę, ogólnie to karkołomna teoria o tym pobudzaniu korzeni przez cięcie pędów... Jeżeli już się przyjął i dobrze sobie poczyna, to nie ruszaj!
A tak z ciekawości- to krzew, czy forma pienna?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
kargul538
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

To krzew. Odmiana Mucurines.
Krzaki miały raczej na pewno więcej niż rok, podejrzewam że dwuletnie, przed posadzeniem.
Ogólnie widzę że jest na nich duży przyrost młodych liści na pędzie głównym i pojawiają się małe dodatkowe młode pędy u podstawy krzewu. Także jakiejś tragedii nie ma.
Kiedyś zrobiłem tak z borówką amerykańską, tylko że chyba 3 letnią, że po posadzeniu przyciąłem je krótko, do 20cm nad ziemią ale po roku nic to jej nie dało z tego co widzę... Generalnie na pewno nie ma większych przyrostów niż te których nie wtedy nie przyciąłem (dla porównania) a nawet są mniejsze
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2020, o 17:24

Post »

Agresty i nie tylko warto przyciąć jak jest mała doniczka i zbyt wrośnięte za długie pędy. Agresty tnie się prosto, stare pędy całe i te zagęszczające środek, pochylone też się wycina całe a te młode skraca się by się rozkrzewiły, tak samo tnie się porzeczkę czerwoną.
kargul538
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Generalnie pytam co najlepiej zrobić w wyżej opisanej sytuacji i czy duże będą straty, nie o to co zrobić gdybym cofnął się w czasie

Pisownia! Zdania zaczynamy z wielkiej litery/Karo
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

maryann pisze: 26 maja 2025, o 14:59 nie ruszaj!
Po 3-4 latach możesz wyciąć te najniższe, pokładające się pędy. Nic poza tym.
Porzeczkę tnie się inaczej, bo ma inny pokrój(bardziej wzniesiony).
Tak mnie uczyli w szkole i się sprawdza.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
kargul538
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A przycinać pędy o około 1/4, 1/3 długości? Gdzieś czytałem że warto przyciąć aby pędy były mocniejsze i bardziej wzniesione
karion
500p
500p
Od: 5 maja 2022, o 02:27

Post »

Z moich doświadczeń skrócenie pędów nie przyspieszy jego wzrostu ani uszczykiwanie końcówek na etapie kiedy bryła korzeniowa jest jeszcze mała.
Nie miałem jeszcze sadzonki z p9 którą musiałem przycinać , ale miałem też takie które przyciąłem kiedyś i nie widzę większych różnic we wzroście.
Skracałem tylko zbyt wybujałe pędy które się już mocno kładły. Zimą czeka mnie już wycinka pędów i prześwietlanie sadzonek z 22r. Najgorzej tu wypada Rot. Zagęszcza się okropnie. W smaku mi nie urywa, małe , ale może komuś będą podchodzić, bo są słodkie.
Na wzrost i zagęszczenie ma dużo do powiedzenia położenie działki,ziemia,wilgotność i ilość słońca.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kargul538 pisze: 27 maja 2025, o 10:36 A przycinać pędy o około 1/4, 1/3 długości?
Nie, całe, jak najniżej. Pochylony pęd już się nie podniesie.
kargul538
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Ok dzięki.
Pytam bo Mucurines z tego co czytałem to fajny agrest ale lubi się położyć (nieco wiotkie pędy, zwłaszcza że ma duże i ciężkie owoce).
Czytałem że niektórzy go podpierają też żeby się aż tak nie kładł.
Wiadomo że jeśli pęd rośnie po ziemi to będzie pierwszy do wycięcia w przyszłości.
karion
500p
500p
Od: 5 maja 2022, o 02:27

Post »

Z pędu który rośnie po ziemi można zrobić nową sadzonkę w 3-4 miesiące kopczykując albo może wypuścić kilka pędów do góry. U mnie jedna gałąź rosła poziomo albo się położyła i wybiło z niej ponad 7 pędów na których będą owoce. U mnie jak owoce rosną to często pędy wyginają się w łuk i to dla mnie jest oznaka dobrej gałęzi za która warto złapać.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Yogibeer701
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2020, o 17:24

Post »

Obrazek

Obrazek
To jest pienny Spine Free, jak bym nie przyciął to by był jeden pęd a po przycięciu ładnie się rozkrzewił i dzięki temu zaowocuje lepiej w przyszłym roku.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, pienne są już wysoko, więc zasady cięcia są inne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”