Na starym po nowemu 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
jarha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2014, o 23:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na starym po nowemu 6

Post »

Puk, puk, Beatko :wit
Jakie masz śliczne ogrodowe widoczki ;:215 Ten tamaryszek taki delikatny, wiotki. Czasem mi się zdarzało widzieć za płotów takie krzaczory, zawsze miałam do niego ambiwalentny stosunek :D A on odpowiednio prowadzony potrafi być uroczy ;:167
Fajnie prezentujesz swoje rośliny (i nie tylko) w formie kolaży ;:333
Będę do Ciebie z przyjemnością zaglądać. Miłego weekendu ze słoneczkiem ;:4
Pozdrawiam, Halszka
Mój ogród niepokazowy Cz.2
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Beatko, co zrobiłaś irysom holenderskim, że już kwitną? ;:oj
Oczko wodne - piękne! :tan Chyba zmałpuję takie! ;:333
O kalinie angielskiej nie myśl długo, tylko odwiedź jakąś szkółkę, póki kwitną ;:215 . Jak ogranicza Cię miejsce, to zawsze możesz kupić szczepioną na pniu. Proponuję dodać jeszcze koreańską, bo kwitnie i pachnie wcześniej, a i pączusie ma śliczne. ;:108
Bardzo dziękuję za paczuchę ;:196 ,( bo za rośliny podobno nie wolno :D ).
Koleusy zawsze podziwiałam, ale jeszcze nigdy nie miałam u siebie ;:oj , to już mam takiego ślicznego! ;:168
Dużo zdrowia, Beatko na ten ciężki maj! ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Małgoniu, pewnie Ci się literówka przytrafiła - jasne, że to Kokoryczka.
Specjalistą od Goryczek jest Any
Tak, moja pomyłka :D
Czasem może się pomylić nazewnictwo - goryczka, kokoryczka, kokorycz... a to 3 różne rośliny :lol:
Tak to bywa, jak w biegu człek zerka na FO, między robotą, złożeniem wniosku o nowy dowód, wizytą u weta, zakupami i tą całą codzienną bieganiną :;230

Miałam kiedyś kokoryczki pod starą jabłonią, ale jak jabłoń została wycięta, to i one zanikły. :(
One tylko w cieniu chciały rosnąć, a nie pomyślałam o nich wtedy.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ha!
Kokorycz - właśnie zacznie kwitnąć u nas nowość zakupiona 3 lata temu - niebieska. Będę musiał poszukać jej nazwę :wink:
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Lubię takie bogactwo kwitnień i kolorowo,
Cudnie to wszystko wygląda . I daje dużo radości. Kaliny piękne. Azalie też.
Irysy, bodziszki ( u mnie na razie tylko żałobny kwitnie) I nawet czosnki już kwitną. No suuper.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ewuś, no i długo w wazonie kwitły te hosty. :D Same liście stoją do teraz.
Fontanna zaczęła już drugi sezon, niby nic a cieszy taki szum wody.
Te wczesne kwitnienia są wyjątkowo długo w ogrodzie. Czasami kalina to 3 dni i opadała - a teraz trzyma kwiatostany jak zaczarowana.
Lipa bardzo mi się podoba. Liczę na herbatkę z niej już w tym roku. Liście ma duże. Cieszę się, że można kupić szczepione na pniu.

Halszko - bardzo dziękuję za miłe słowa. :wit
Tak, tamaryszek potrafi zarządzić ogrodem, ale wiele takich krzewów prowadzę na pniu i jest ok. Tak prowadzę np. też kaliny, wierzbę Hakuro (bo też z krzaczka), laurowiśnię, Nie jest to kłopotliwe a idealne do małego ogrodu.
Tamaryszek ukorzeniony z patyka, wprost do gruntu. ;:215

Martuś - irysy holenderskie uwielbiam, za wszystko - termin kwitnienia, bajeczne kolory i niezawodność. Mam je od 10 lat w tym samym miejscu, więc wiedzą co mają robić :D
Czy oprócz kalin masz mi jeszcze coś do zaproponowania? ;:306
A co, masz tę angielską? No myślałam o tej właśnie na pniu.
Byłoby fajnie gdybyś zaprzyjaźniła się z Koleusem. Najtrudniej dla mnie jest go przechować zimą. ale potem jak w maju idzie do ogrodu - to mistrzostwo. Ten wyjątkowo mi się podoba. Z takiej jednej sadzoneczki można potem mieć około metra ;:215
Trzeba urywać te niepozorne kwiaty. A jak się uszczyknie coś wystającego to do wody albo od razu do ziemi. To już jest jego trzeci sezon u mnie, wow.
Oczko wodne - no najłatwiejsze - kastra, fontanna i roślinki (u mnie sztuczne święcące nocą. Ale często wrzucam też takie same główki roślin, jakiejś ułamanej begonii, itp.
Fontanna solarna za niecałe 3 dyszki. ;:215 Już zaczęła drugi sezon, więc warto.
No tak, maj zimny - ale dopóki rośliny sobie dobrze radzą to wszystko jest ok.
Dziękuję i również życzę wszystkiego dobrego.

Małgosiu - też kokoryczkę posadziłam w cieniu. Ale od ubiegłego roku już tam cienia nie ma a ona sobie świetnie radzi w pełnym słońcu - nad podziw.
No masz sporo obowiązków, a jeszcze tyle pracy przy roślinach. Podziwiam.
I ten dobry humor - uwielbiam takie podejście do życia.
Tawułka i tawuła wiedziały jak się nazwać. Ale kokorycz i kokoryczka coś pomyliły. :D

Andrzeju - piękna jest ta niebieska kokorycz. Na zdjęciach jest bardzo niebieska. Ciekawa jestem Twojej.
U mnie nie chcą rosnąć, żadne. Próbowałam wiele razy.

Aniu / anabuko1 - szukałam co mogłaś odebrać jako azalię.
Wiem, to wilczomlecz. Teraz przepięknie kwitnie. Zawsze dotąd kojarzyłam go z daleka wizualnei z różą, od teraz będę także z azalią.
Tak, czosnki się rozkręcają. Kolory w ogrodzie też.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Witaj sobotnio Beatko! Zazdraszczam rutewki ;:108 Ja kupiłam, posadziłam, ale nie była łaskawa się przyjąć, a jest taka śliczna.
Czy szklaną ozdobę zabierasz na zimę do domu?
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu - ku pocieszeniu - wspominałam Ci, że te rutewki wychodzą dosyć późno, czasami nawet dopiero w czerwcu (warto oznaczyć ich miejsce). Te rutewki co teraz u mnie kwitną (mam ich 7 szt.) to są rutewki orlikolistne.
A Ty sobie chyba zakupiłaś Rutewkę Delavaya. Te rutewki też mam maleńkie jeszcze. Jest szansa, że jak nie w tym roku wyjdą to w przyszłym na pewno, bo może sobie pracują na razie nad swoimi korzeniami. Fajnie jakby ich nic nie zagłuszało, no i woda, woda, woda. :D
Wiele ozdób zabieram na zimę, zostawiam albo pod daszkiem, albo w domku narzędziowym. Te szklane kule idą do domku. Nie powinny wprawdzie pęknąć na mrozie, ale różnie bywa. W domu można do nich dać podczas świąt np. małe świeczuszkę na baterie. Ostatnio dałam do środka małego białego aniołka - też fajnie. Może w tym roku dam w nie jakąś ładną bańkę? :D
Pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Beatko
Rutewka prześliczna , chyba zachęciłaś mnie do niej.
Iryski takie kolorowe, miłe dla oka.
Od razu człowiek dostaje werwy do pracy w ogrodzie.
Bombeczki pomysłowo zrobiłaś. ;:215
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Bea czy nie wykopujesz na zimę irysów holenderskich? Mi one podobają się od zawsze :)
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Piękne irysy holenderskie. U mnie wszystkie wypadły.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, moje irysy holenderskie też już rosną kilka lat, ale ani myślą jeszcze kwitnąć ;:oj , muszę poszukać w zdjęciach, kiedy kwitły w poprzednich latach.
Wzeszło mi pierwsze nasionko szpinaku :tan ., a koleusów sobie dokupiłam :heja , może uda się nie zasuszyć, bo muszą być w doniczkach.
Moja fontanna solarna też ma już drugi rok ;:306 , tylko leży sobie w schowku, bo zapomniałam o niej! ;:131 . Może dziewczyny ją uruchomią na wakacjach, bo na razie wody mam dość!
Pozdrawiam słonecznie! ;:196
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuś, dziękuję za bombeczki - też mi się podobają w takiej odsłonie :D
Myślę, że ta rutewka orlikolistna jest łatwiejsza w uprawie od tej późniejszej. Ale i tak warto zaprosić też tę Delavaya, bo widok przepiękny jak zakwitnie.
Zaraz Cię ponownie do niej zachęcę, bo jest bardzo fotogeniczna. Te różnice w odcieniu są naturalne, jedne są bledsze, inne bardziej nasycone ale wszystkie piękne. Nie kwitnie cała na raz, co wydłuża jej okres kwitnienia.

Obrazek

Bufo-bufo - nie, nie wykopywałam ani razu tych irysów holenderskich. W tym roku kwitną wyjątkowo długo. Na fotkach nie są aż tak śliczne jak w rzeczywistości. Ja mam te wielokolorowe, może warto takich poszukać skoro niektóre potrafią przemarzać. Czasami ich liście wychodzą mi już późną jesienią i dają sobie radę tak pozostać. Kupiłam je dawno temu w L.

Loki :wit
Aż poczytałam o tych irysach holenderskich, bo myślałam, że one wszystkie takie mocne. A tu się okazuje, że miałam po prostu szczęście na taką fajną odmianę. Były sobie jesienią w paczuszce, więc kupiłam pewnego razu, posadziłam i tyle. Teraz co roku się nimi zachwycam, te kolory mają niesamowite. Jak widać trzymają się bardzo w grupie, muszę je dyskretnie podwiązywać, rosną na ok. 80 cm.

Martuś, widocznie mam taką odmianę holenderskich, bo te moje zawsze wcześniej kwitną od innych irysów (oczywiście oprócz żyłkowanych i pumilków).
Patrz, a mi nie wzeszło jeszcze ani jedno - może posieję ten szpinak w czwartek, to się uda ;:306 Rzekomo na surowo jest bardzo smaczny.
Koleusy do większej donicy bo lubią poszaleć, trzeba je uszczykiwać (końcówki do wody albo od razu do ziemi - zostawić sobie albo dać sąsiadom). Też je mam w doniczkach. Zerknę u Ciebie jakie sobie sprawiłaś. Mnie się wszystkie podobają. :D
Fontanna, nawet taka malusia stwarza fajny klimacik w ogrodzie jak tak coś plumka. Potem pochwalisz się jak ją Twoje dziewczyny zaaranżowały.
A na fotce mój przegorzan. Tak go teraz pielęgnuję na starcie, bo też miał raz polepione liście i nie zakwitł wtedy wcale. Teraz już na to nie pozwalam i pryskam ekologicznie za wczasu. Wystarczy, raz, góra dwa razy wiosną.

Obrazek

Kolejne ogrodowe aktualności:

W ten weekend odbyły się kolejne aranżacje roślin i wystawy podczas Daisy Days. Tym razem pod tytułem Porcelana. Myślałam, że aranżacje na pszczyńskim Rynku będą nawiązywać do porcelany, ale miło mnie zaskoczyło, że była osobna wystawa oraz sporo stoisk było w tej tematyce. Bardzo mi się podobało. Piękne wyroby.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I moje ogrodowe:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

Piękne obrazki z Daisy Days Beatko ;:138
Niestety, tak się złożyło, że nie byliśmy :( Kiedyś ci opowiem - może nie uwierzysz, ale właśnie z synem porównałem ... przez rok przejechałem mniej km niż on przez miesiąc robi :(
Ale zauroczyły mnie te rutewki - nie znałem ich dotychczas.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piwonia na ostatnich zdjęciach, cudna ;:138 .
Wygląda niemal jak kamelia ;:oj . Co to za odmi
ana i czy pachnie tak, jak te powyżej?
Twoje irysy holenderskie ;:oj rosną w gruncie czy w donicach? Przyznaj się zaraz co im robisz, że już kwitną? ;:303 Już myślałam, że moje wcale nie będą miały kwiatów, ale jednak mają pąki i zakwitną, ale jeszcze potrzebują trochę czasu! Może czas kwitnienia zależy od odmiany? Muszę poczytać ;:333 .
Naszczepki koleusów się ukorzeniają! ;:215
Szpinak posiałam od razu w domu, to może dlatego już wzeszedł? Cieszę się, bo jest bordowy, a nie zielony. :tan A i już mam dwa!
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”