Rododendron - problemy w uprawie cz.2

Różaneczniki (rhododendrony), azalie, wrzosy i inne kwaśnolubne
Awatar użytkownika
zygmor
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 wrz 2005, o 21:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Rododendron - problemy w uprawie cz.2

Post »

:wit
Jolu,
Tak podejrzewałem, choć czytałem artykuły, gdzie zaprzeczali tym podejrzeniom.
Najgorzej że na wszystkich sąsiednich działkach rosną różaneczniki i nikt ich nie opryskuje. U mnie jest ich zatrzęsienie, a skoczek nie wszędzie występuje a pąki zamierają. Najgorzej w kwietniu, maju kiedy pojawiają się sukcesywnie nowe zbrązowiałe pąki.
Wystarczy wziąć ten brązowy pąk między palce i gdy pąk jest twardy to raczej zdrowy, a miękkie do wyrzucenia.
Pozdrawiam, zygmor
--------------------------------
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

U mnie trafia się ten skoczek. Widuję, ale zdecydowanie w winoroślach. Raczej nie ma go w ilościach hurtowych. No mam nadzieję. :?
W tym sezonie będę próbować oprysk ekologiczny PREV-AM na mączniaki prawdziwy i rzekomy. Mówią ludzie, którzy go stosowali, że zauważyli również znaczne ograniczenie szkodników . Można prysnąć próbnie różanecznika , pierw na jednego czy liści mu nie uszkodzi. Ja to popróbuję bo u mnie też tak się robi z pąkami, ale na niewielką bardzo skalę. Zawsze myślałam , że to przez przymrozki.

Ten preparat dobrze w ogóle łączyć np z siarką. A siarkę to różaneczniki uwielbiają.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Gatunki mniej inwazyjne, które nie wyrządzają większych szkód (np. skoczek różanecznikowy), rozprzestrzenia zarodniki grzyba Pycnostysanus azaleae (poraża pąki kwiatostanowe w fazie pąka)

Przy masowym występowaniu skoczki zwalczamy chemicznie. Zabieg wykonujemy w momencie zauważenia szkodników na roślinach. W zwalczaniu stosujemy preparaty owadobójcze, np. Mospilan 20 SP, Decis 2,5 EC, Calypso 0,015, Karate Zeon 050 CS. Zalecane stężenie 0,025-0,05% (2,5-5ml środka w 10 l wody).W celu lepszej przyczepności Mospilan można stosować łącznie z adiuwantem Ikar 95 EC w dawce: Mospilan 20 SP 0,4 kg/ha + Ikar 95 EC 3,0 l/ha + 7,0 l/ha wody.
Doczytałam również, że powinno się monitorować jego ilość za pomocą tabliczek lepowych. Piszą 20 tabliczek na hektar zawieszonych ok 20 cm nad rośliną.

Z innej strony tak podają:
Groźnym szkodnikiem występującym na rododendronach jest skoczek różanecznikowy. Osobniki dorosłe są zielone, z charakterystycznymi pomarańczowymi paskami na górnej stronie tułowia. Ich dolna część zaś jest w żółtym kolorze. Spłoszone skaczą (stąd nazwa skoczki). Mogą przenosić patogeny wywołujące zamieranie pąków kwiatowych. Objawy: skoczki najłatwiej zaobserwować w czasie słonecznych dni, gdy wygrzewają się na górnych stronach liści rododendronów. Dość łatwo je zauważyć ze względu na pomarańczowe akcenty na górnej stronie tułowia. Zwalczanie: rododendron opryskać preparatami olejowymi jak Agrocover Koncentrat i Agrocover Spray oraz Emulpar 940 EC i Emulpar Spray. W ich składzie jest olej rydzowy, który oblepia szkodniki, utrudniając im oddychanie oraz żerowanie – w efekcie giną. Drapieżnikiem polującym na skoczki jest np. biedronka. Dlatego w ogrodzie warto mieć hotel dla owadów, w którym zimują biedronki oraz inne pożyteczne owady. Dzięki temu ich populacja w ogrodzie się zwiększa.
Czyli generalnie nie ma wytyczonego terminu. Po prostu jak zostaną zauważone to należy działać. No, albo profilaktycznie pryskać właśnie kiedy jest ciepło, sucho, słonecznie. Oczywiście nie pryskać w czasie słońca tylko chodzi mi ogólnie o przebieg pogody.
Awatar użytkownika
zygmor
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jolu,
Znalazłem jeszcze informację że oprysk warto przeprowadzić przed południem wtedy skoczki są mniej ruchliwe.
Ale czy to zamieranie pączków na pewno powodują skoczki?
Mam tu ten problem że na sąsiednich działkach też rosną różaneczniki których nikt nie pryska.
Ten preparat na mączniaki warto zapamiętać i stosować, u mnie głównie na magnoliach i floksach.
Znalazłem ciekawe informacje o kwasie bursztynowym na różaneczniki. Kupiłem niewielką ilość i spróbuję zastosować na wiosnę. Podobno nie powoduje efektu przenawożenia przy późniejszym zastosowaniu nawożenia głównego.
Raz się żyje, może to będzie to o co mi chodzi po głowie od jesieni.
Pozdrawiam, zygmor
Awatar użytkownika
zygmor
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jolu,
To nie tak jak myślisz, na sąsiednich działkach rosną różaneczniki i ma nich na pewno urzędują skoczki, tylko nie wiem tego na pewno, bo nasze stosunki dobrosąsiedzkie nie istnieją. Każdy wie najlepiej i lepiej się nie wtrącać. Jedna z tych działek jest obecnie wystawiona na sprzedaż.
Jak nie wykona się oprysku na wszystkich krzewach to będzie "kicha".
;:223
Pozdrawiam, zygmor
MaciejL87
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 4 lip 2023, o 09:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Hej,
Jakieś wskazówki jak mu pomóc? Tak jak na zdjęciu liście nie podnoszą się po zimie.
https://i.postimg.cc/QdyBdfxJ/IMG-20250422-171942.jpg
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Sprawdzić korzenie, czy nie podgryziony.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Nie jest zły, spokojnie!