Fikus bengalski (Ficus benghalensis) - pielęgnacja, problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
AlmaMa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 maja 2025, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Fikus bengalski (Ficus benghalensis) - pielęgnacja, problemy w uprawie

Post »

Dzień dobry.
Dostałam fikusa. Nigdy nie zajmowałam się fikusem, nie jestem więc pewna jak zaradzić brązowym przebarwieniom widocznym na dwóch liściach (mniej więcej połowa wysokości rośliny). Załączam zdjęcie plam.

Obrazek

Czy to infekcja grzybicza? Przelanie, przesuszenie? Za mała wilgotność? Co zrobić by pomóc, nie zaszkodzić?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Fikus bengalski (Ficus benghalensis) - pielęgnacja, problemy w uprawie

Post »

? Opisz dokładnie warunki uprawy i pielęgnacji, skład podłoża, podlewanie, czy doniczka wsadzona do ciasnej osłonki czy stoi na podstawce.

Od niskiej wilgotności nie pojawiają się takie zmiany...
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
AlmaMa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Fikus jest w moim posiadaniu od 3 dni. Nie wiem w jakich warunkach żył wcześniej. Zmiany na liściach już były gdy go dostałam.

Dwa dni temu przesadziłam go do doniczki o rozmiar większej, z odpływem. Dałam podłoże Imsoil w składzie z perlitem. Doniczka stoi na szerokiej misce, nie miałam dużej podstawki. Podlałam go raz, przy przysadzaniu.
Stoi przy oknie, mam do dyspozycji tylko okna południowe. Obawiam się, że w pokoju jest dosyć sucho. Nie zaobserwowałam żadnych żyjątek na moim fikusie.

Tyle mogę powiedzieć o "uprawie". Nic więcej nie zdążyłam zrobić odkąd go dostałam. Plamki na dwóch liściach nie powiększyły się w sposób zauważalny odkąd go mam, ale mnie martwią.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czyli zmiany powstały przed zakupem albo podczas transportu. Był kupowany przez internet? Jeśli tak, to mógł teoretycznie przemarznąć podczas transportu.

Wilgotność powietrza w przypadku Fikusów nie ma większego znaczenia.

Jednak nie powinno się sadzić roślin do ziemi prosto z worka. W takich gotowych podłożach ilość perlitu jest symboliczna. Przesadź jeszcze raz do mieszanki ziemi i perlitu w proporcji około 3:1.
Większą doniczkę dajesz wtedy kiedy bryła korzeniowa będzie przerośnięta.

Podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
AlmaMa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Fikus kupiony był nie przez internet, ale na stoisku lokalnej hurtowni na giełdzie kwiatowej. Czy to możliwe, że plamy z przemarznięcia pojawiły się tylko na dwóch liściach?

Dziękuję za wskazówkę dotyczącą podłoża, przesadzę fikusa raz jeszcze, dodając więcej perlitu.

Czy możliwość zainfekowania rośliny grzybem lub jakimś innym patogenem jest wykluczona? Czy może spryskać fikusa profilaktycznie, czy byłoby to niepotrzebne męczenie rośliny? Czy też, jeśli to efekt przemarznięcia, lepiej nic nie robić i zobaczyć, czy poprawi się z czasem?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatnie dni są chłodne, chociaż nie aż tak żeby jednak przemrozić roślinę jeśli transportowałaś samochodem.
Tutaj pozostaje to, że roślina musiała zostać przelana i stąd zmiany na liściach.
Na razie bym tylko obserwował roślinę czy się zmiany nie powiększają.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
AlmaMa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Tak zrobię. Dziękuję bardzo za wskazówki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”