Morwa (Morus)

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
eDorka
100p
100p
Od: 24 paź 2013, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Morwa (Morus)

Post »

A
Może faktycznie powinnam im przyciąć gałązki, bo mają ich sporo i są dość długie. Tylko sęk w tym, że takie miły być i dlatego płaciłam więcej, żeby były już ładne drzewka ;:223
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29

Post »

Morwa dobrze znosi cięcie i wypuszcza długie przyrosty w roku, więc nic straconego - ciąć :wink:
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
eDorka
100p
100p
Od: 24 paź 2013, o 09:34

Post »

Przycięłam lekko suche końcówki.
Na podkładce pojawiły się odrosty, czyli jest nadzieja :heja
Darelecki
100p
100p
Od: 28 mar 2021, o 04:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam 3 morwy. Czarną, czerwoną i białą. Wszystkie są kilkunastoletnie. Czarna regularnie owocuje co roku. Za to biała i czerwona wcale. Na sąsiedniej działce rośnie wielka, biała morwa. I ta owocuje. W czym może tkwić problem?
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może Twoja biała morwa to chłopak? Ja mam taki okaz, że prawie całe drzewo ma tylko męskie kwiaty, jedna gałąź jest żeńska :wink:
Pozdrawiam Lucyna
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40

Post »

To morwy są dwupienne ;:oj
W zeszłym roku na jesień kupiłem gerardi's dwarf obciąłem ją wiosną o połowę, wczoraj patrze, a ma dwa kwiatuszki chyba żeńskie
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Są i dwupienne i jednopienne. Z morwami nie dojdziesz do ładu... Najlepiej zrobić sobie samodzielnie sadzonki z owocującego drzewa, ale najpierw zaobserwować, czy ma również kwiaty męskie.
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kwiatostany męskie są większe i bardziej "baziowate", dziewczyny są zwarte i przypominają przyszłe owoce.
Pozdrawiam Lucyna
Darelecki
100p
100p
Od: 28 mar 2021, o 04:01

Post »

No właśnie dziwna rzecz. Morwę białą posadziłem razem z czarną. I obie pięknie owocowały. Musiałem jednak kiedyś mocno ściąć białą, prawie przy pieńku. Odrosła ładnie, ale od tego czasu nie owocuje. Mogła zmienić płeć? Czerwoną posadziłem zaś kilka lat później. Czerwona morwa za to nigdy nie owocowała. i jeśli Was dobrze rozumiem, to te nieowocujące morwy są męskie? Mogę zrobić z nich nowe sadzonki i wtedy jest szansa, że będą żeńskie? Czy muszę kupić nowe sadzonki?
Wyka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 25 cze 2023, o 16:55

Post »

Mogła zmienić płeć, owszem. Morwom podobno to się zdarza.

Trzy z moich morw, rosnące w jednej linii wschód - zachód, wyglądają bardzo niedobrze. Rok temu wygladaly tak u mnie wszystkie morwy po nagłych przymrozkach w fazie wypuszczania liści - listki jakby spalone od zewnętrznej strony, kruche, czarne. Potem morwy poświęciły siłę na wypuszczenie nowych liści i zawiązki owoców spadły.

W tym roku dopadło tylko te trzy, na razie przynajmniej - i to mimo że przymrozków nie było. Może to jakieś bakteryjne paskudztwo? Nieszczęsna Kiefer, najmocniej dotknięta, przypomina ofiarę zarazy ogniowej. Ani jednego listka, tylko czarne, suche zwijki, choć pędy ma żywe.
vYVYv
100p
100p
Od: 10 maja 2024, o 00:03

Post »

Darelecki pisze: 3 maja 2025, o 23:57 
Mogła zmienić płeć?
(…)
te nieowocujące morwy są męskie?
(…)
Mogę zrobić z nich nowe sadzonki i wtedy jest szansa, że będą żeńskie? Czy muszę kupić nowe sadzonki?
Jak szperałem o morwie, to nawet w artykule sprzed (prawie) stu lat wspominają że może. Zwykle konkretne drzewa jednak się trzymają jednej wersji, i sadzonki rozmnożone przez sadzonkowanie też ją powtarzają.

No i jeszcze są drzewa które praktycznie wcale nie kwitną. W jednym miejscu widuję właśnie takie morwy, tam wyrosły w drzewa z już niepielęgnowanego żywopłotu i w ogóle nie kwitną, choć już od wielu lat nikt ich nożycami do żywopłotu nie dotykał...

Można – i łatwo – ukorzenić gałązki półzdrewniałe, a je się pobiera kiedy na drzewie są już pierwsze dojrzałe owoce, więc łatwo wybrać smaczną i plenną sztukę.
Polecam zamiast kupować w szkółce "kota w worku" znaleźć jakąś morwę i samemu zrobić sadzonki. Poniżej z lewej zdjęcie drzewka kupionego już jako kilkuletnie, zdjęcie zrobione po tym jak rosło u mnie na ogrodzie kolejne pięć lat, z prawej bieżące zdjęcie dwuipółletniej morwy którą sam rozmnażałem... raczej się nie pomylę pisząc że już w tym roku na wagę więcej z niej owoców będzie niż byłoby z tej kupnej.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Piękne owoce się zapowiadają na tej drugiej! Będą ciemne, czy jasne?
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A u mnie wymarzło wszystko na czarno, kwiaty i liście :evil:
Pozdrawiam Lucyna
vYVYv
100p
100p
Od: 10 maja 2024, o 00:03

Post »

dominikams pisze: 15 maja 2025, o 12:32 Piękne owoce się zapowiadają na tej drugiej! Będą ciemne, czy jasne?
Jak dojrzeją, to będą praktycznie czarne. Na drzewie z którego brałem pędy do ukorzeniania owoce zaczynają się przebarwiać krótko przed dojrzeniem, ale szukając fajnej morwy widziałem też taką której owoce ze dwa tygodnie przed dojrzeniem były już czerwonawe (tylko z tamtej nie do końca dojrzałe owoce były kwaśne, nie na mój gust).

No i trzymam kciuki żeby doszczepienie gałązki z biało owocującej morwy na tej "czarnej" sadzonce mi nie padło – na razie wygląda obiecująco, choć zaszczepione wystartowało z opóźnieniem:
Obrazek

Na razie chyba po owocach nie idzie zobaczyć jaki będzie kolor – dla porównania z lewej białe, z prawej czarne:
ObrazekObrazek

I jeszcze dla tych, którzy uważają że małe też może być fajne – owocujące drzewo(?) morwy wysokości 4.5cm, które miałoby o połowę więcej owoców gdybym na czas zdjął z niego pewnego ślimaka:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”