Kolekcje Floriana cz.3
- lojka 63
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Kolekcje Floriana cz.3
Jeszcze raz dziękuję Florianie ,będzie piękna pamiątka i kolorowo w ogrodzie.Powodzenia. 

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Padłem, leżę kołami do góry i duszę się ze śmiechu.Florian Silesia pisze: ↑30 kwie 2025, o 22:50 Olu dzięki. Tylko nie "miesięcznicy" plissss! To słowo jest na cenzurowanym u mnie

Kalkując z angielskiego: zrobiłeś mi dzień.

Ośmiał siejący się jesienią, zimujący w gruncie i zakwitający wiosną to coś zupełnie normalnego. Przecież w przyrodzie jest to naturalny cykl życiowy tej rośliny.
Pozdrawiam!
LOKI
PS. Gdybym był botanikiem i kiedyś odkrył kolejny gatunek miesiącznicy, na pewno nazwałbym ją Lunaria smolenscensis.

- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Florianie irys 'Pumping Iron' cudny, choć inne też urocze.
Dostałam jesienią jakiegoś bordowego, ale chyba przedobrzyłam z nawozem, bo nie ma pąków. A chciałam wiosną się nim cieszyć.
Piękne kwiaty ma ośmiał, co za kolor.
Jakie zamieszanie może zrobić jedna litera.
Spokojnego tygodnia,
bez strat, bo chyba przymrozki znowu się zbliżają. 

Piękne kwiaty ma ośmiał, co za kolor.
Jakie zamieszanie może zrobić jedna litera.

Spokojnego tygodnia,

- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31

Piękne białe epimedium

U mnie chyba zima wybiła gołe ślimaki ciekawe jak nagle się pojawiły tak nagle zniknęły. Właściwie to jest teoria, że jeśli są skorupowe to nie ma bezskorupowych. W zeszłym roku skorupowe miały u mnie ulgę.

- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
Jolu, niech rośliny cieszą Twoje oczy
Dziś dopiero zauważyłem, że po zimowitach zostały nie zasypane doły. Rosły między liliowcami, które teraz mają więcej miejsca dla korzeni.
Jeszcze kwitną niskie kosaćce:
'Buster'

Ale już depczą im po piętach średnie kosaćce czyli IB:
'Blessed Again'

Dzięki Loki za informacje o ośmiale. To bardzo dobre informacje i ośmiał zyskuje w moich oczach, skoro jest zimozielony i kwitnie tak wcześnie. I najlepiej udaje się z samosiewu, co też mi odpowiada.
Kosaćce botaniczne nie są tak kolorowe ale lubię je i mam szacunek, bo są protoplastami całej tej tęczowej palety odmian kosaćców
iris aphylla

Jednak wśród botanicznych są też perełki takie jak ten:
iris lactea

Soniu, dziękuję. Na szczęście przymrozków u nas nie było.
Tak, ośmiał przyciąga wzrok kolorem, kształtem i w ogóle jest bardzo nietuzinkową rośliną, o czym pisałem ja i Loki powyżej.
Kosaćce raczej nie potrzebują nawozu. Wystarczy dobra ziemia kompostowa, a po 3-4 latach i tak je trzeba przesadzać. Zazwyczaj nie zakwitają w następnym sezonie po posadzeniu więc poczekaj jeszcze rok.
To jeszcze jeden "maluch"
'Captive Sun'

Po latach nieobecności, do mojego ogrodu powróciły ogóreczniki:

Olu, ta teoria o ślimakach zupełnie nie sprawdza się u mnie; mam masę i skorupowych i bezskorupowych ślimaków.
Ubiorek wiecznie zielony to taka roślina retro. Ładny biały kobierzec tworzy, gdy kwitnie

'Cocoa Pink'

'Ultimate'

Jeszcze kwitną niskie kosaćce:
'Buster'

Ale już depczą im po piętach średnie kosaćce czyli IB:
'Blessed Again'

Dzięki Loki za informacje o ośmiale. To bardzo dobre informacje i ośmiał zyskuje w moich oczach, skoro jest zimozielony i kwitnie tak wcześnie. I najlepiej udaje się z samosiewu, co też mi odpowiada.
Kosaćce botaniczne nie są tak kolorowe ale lubię je i mam szacunek, bo są protoplastami całej tej tęczowej palety odmian kosaćców
iris aphylla

Jednak wśród botanicznych są też perełki takie jak ten:
iris lactea

Soniu, dziękuję. Na szczęście przymrozków u nas nie było.
Tak, ośmiał przyciąga wzrok kolorem, kształtem i w ogóle jest bardzo nietuzinkową rośliną, o czym pisałem ja i Loki powyżej.
Kosaćce raczej nie potrzebują nawozu. Wystarczy dobra ziemia kompostowa, a po 3-4 latach i tak je trzeba przesadzać. Zazwyczaj nie zakwitają w następnym sezonie po posadzeniu więc poczekaj jeszcze rok.
To jeszcze jeden "maluch"
'Captive Sun'

Po latach nieobecności, do mojego ogrodu powróciły ogóreczniki:

Olu, ta teoria o ślimakach zupełnie nie sprawdza się u mnie; mam masę i skorupowych i bezskorupowych ślimaków.
Ubiorek wiecznie zielony to taka roślina retro. Ładny biały kobierzec tworzy, gdy kwitnie

'Cocoa Pink'

'Ultimate'

- Locutus
- Kontakt:
Właśnie przed chwilą widziałem fotki Iris lactea również u Jarhy – i zachwyciła mnie jego cudowna uroda.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- Ewelina7
- 200p
- Od: 28 mar 2012, o 23:28
Jaki piękny jest Captive Sun, w tym rozdaniu zdecydowanie wygrywa mój ranking!
Do kosaćców mam stosunek nieco ambiwalentny, nie uprawiam ich celowo u siebie, bo w sumie kwitną krótko, nieładnie przekwitają i rozrastają się nieumiarkowanie. I nie mogę przestać się nimi zachwycać, bo jak już kwitną to jak! I te eteryczne, zwiewne płatki, kapryśne jak pewna secesyjna poetka, w kolorach, których chyba żaden inny gatunek nie stworzy.
I bardzo, bardzo je lubię w witrażach.
Do kosaćców mam stosunek nieco ambiwalentny, nie uprawiam ich celowo u siebie, bo w sumie kwitną krótko, nieładnie przekwitają i rozrastają się nieumiarkowanie. I nie mogę przestać się nimi zachwycać, bo jak już kwitną to jak! I te eteryczne, zwiewne płatki, kapryśne jak pewna secesyjna poetka, w kolorach, których chyba żaden inny gatunek nie stworzy.
I bardzo, bardzo je lubię w witrażach.
Ewelina
Mój mały ogród...
Mój mały ogród...
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Florianie
Chodziło oczywiście o kwiatki barwinka.
Irysy przecudniaste i napatrzeć się nie mogę
U nas niskie tylko w doniczkach zakwitły a wysokie , bródkowe znowu bardzo skromnie ,mimo ,że w sumie było sporo słonka.
Czemu nie lubisz słowa miesięcznica
To chyba ja bardziej powinnam nie lubić 
Chodziło oczywiście o kwiatki barwinka.
Irysy przecudniaste i napatrzeć się nie mogę

U nas niskie tylko w doniczkach zakwitły a wysokie , bródkowe znowu bardzo skromnie ,mimo ,że w sumie było sporo słonka.
Czemu nie lubisz słowa miesięcznica

- Florian Silesia
Loki, kosaciec mleczny ma nietuzinkową urodę, piękne kwiaty ale też tworzy ładną kępę długich, wąskich liści niemal jak trawa. Te liście jako jedyne z kosaćców mają zastosowanie we florystyce.
Także iris versicolor w odm. 'Variegata' ma piękne liście:

Jednak w kosaćcach rządzą bajeczne kolory kwiatów:
kosaćce IB 'Tact' i 'In a Flash'

Ewelino, nie można się nie zgodzić, że jak kosaćce kwitną to dech zapiera. Natomiast Twoje argumenty przeciwko ich uprawie nie trafiają do mnie. Po pierwsze: posiadając kilka gatunków i typów bródkowych, ich kwitnienie rozciąga się na 2 miesiące. Po drugie: trzeba regularnie usuwać przekwitłe kwiatostany, by nie szpeciły i nie zawiązywały nasion. A to ich rozrastanie się, jest z konieczności ograniczane, bo wymagają przesadzania/odmładzania co 3-4 lata. Inaczej drobnieją, łysieją od środka itp.
Tak, 'Captive Sun' jest piękny. Zbliżoną kolorystykę ma 'Dixie Pixie'

Ale niskie kosaćce w zasadzie kończą kwitnienie i dominują teraz średnie:
'Dude'

Agnieszko, dziękuję. Kiedyś miałem nadwyżki kosaćców w doniczkach i w ogóle nie chciały kwitnąć. Natomiast w mojej gliniastej glebie pasuje im:
'Ask Alma' po przesadzeniu wypiękniał

I kwiaty cięte trafiające do kwiaciarń:

Także iris versicolor w odm. 'Variegata' ma piękne liście:

Jednak w kosaćcach rządzą bajeczne kolory kwiatów:
kosaćce IB 'Tact' i 'In a Flash'

Ewelino, nie można się nie zgodzić, że jak kosaćce kwitną to dech zapiera. Natomiast Twoje argumenty przeciwko ich uprawie nie trafiają do mnie. Po pierwsze: posiadając kilka gatunków i typów bródkowych, ich kwitnienie rozciąga się na 2 miesiące. Po drugie: trzeba regularnie usuwać przekwitłe kwiatostany, by nie szpeciły i nie zawiązywały nasion. A to ich rozrastanie się, jest z konieczności ograniczane, bo wymagają przesadzania/odmładzania co 3-4 lata. Inaczej drobnieją, łysieją od środka itp.
Tak, 'Captive Sun' jest piękny. Zbliżoną kolorystykę ma 'Dixie Pixie'

Ale niskie kosaćce w zasadzie kończą kwitnienie i dominują teraz średnie:
'Dude'

Agnieszko, dziękuję. Kiedyś miałem nadwyżki kosaćców w doniczkach i w ogóle nie chciały kwitnąć. Natomiast w mojej gliniastej glebie pasuje im:
'Ask Alma' po przesadzeniu wypiękniał

I kwiaty cięte trafiające do kwiaciarń:

- Locutus
- Kontakt:
Żona parę lat temu kupiła kosaćce syberyjskie, posadziła w dużych skrzyniach z kwaśną glebą. Przez parę lat nie kwitły. W tym roku wszystkie puściły pąki kwiatowe. No i oczywiście jak podlewałem inne rośliny, musiałem o najbardziej zaawansowany pąk kwiatowy zahaczyć albo d*pskiem albo wężem z wiadomym skutkiem. Dobrze, że mnie żona nie rozstrzelała przez powieszenie. Ale będzie trzeba poczekać dłużej na kwiaty…
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
- cyma2704
- Od: 5 mar 2013, o 17:31
Florianie dzięki nazwaniu irysa 'Tact', chyba pomogłeś zidentyfikować mojego.
Bordowy cudny.
Niestety wpisując nazwę pokazuje mi się inny kwiat.
Variegata przeuroczy, jak kwitnie ?
Irysy zawładną moim ogrodem. Może kwitną krótko, ale tyle kolorów można wybrać i na moich piaskach doskonale rosną. Poza tym liście długo ładne. Tegoroczne zimna zdecydowanie przedłużyły kwitnienie. Mam jeszcze kępkę, która rośnie 10 lat i nawet kilka kwiatów pokazała.
Dobrych dni i słońca na poprawę nastroju po zimnym maju.

Variegata przeuroczy, jak kwitnie ?
Irysy zawładną moim ogrodem. Może kwitną krótko, ale tyle kolorów można wybrać i na moich piaskach doskonale rosną. Poza tym liście długo ładne. Tegoroczne zimna zdecydowanie przedłużyły kwitnienie. Mam jeszcze kępkę, która rośnie 10 lat i nawet kilka kwiatów pokazała.

Dobrych dni i słońca na poprawę nastroju po zimnym maju.

- Florian Silesia
Loki, z tego, co piszesz, Twoje kosaćce wypuściły więcej kwiatów więc złamanie jednego na pewno Ci się upiecze
Kosaćce z tej grupy w przeciwieństwie do bródkowych nadają się na cięcie więc są i u mnie ale w 90% tylko gatunek.
Bardzo stara odmiana kosaćca IB 'Little Shadow' ale niezawodna

Chabry górskie już mogę ciąć

Bardzo stara odmiana kosaćca IB 'Little Shadow' ale niezawodna

Chabry górskie już mogę ciąć

- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
Florianie podziwiam piękne kosadźce moje chyba muszę przesadzić bo mają mało słoneczka ale ma zbyt dużo jednolitych,nikt tu u nas nie potrzebuje a nie ma serca ich wyrzucać,co robisz z nadwyżkami?Gdyby było miejsce gdzie można by je było po prostu oddać
powodzenia Florianie
- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Ciekawe mam takie dwie stare odmiany kosaćców/irysów które rosną X (przynajmniej 20 lat) czasu w jednym miejscu i nadal kwitną 

- any57
- Od: 16 sty 2012, o 16:56
No i się zaczęło
Kosaćce kwitną - będzie się działo

Kosaćce kwitną - będzie się działo