Truskawki choroby i szkodniki
Re: Truskawki choroby i szkodniki
Dzień dobry,
Prosiłbym o identyfikacje tego ancymona, który z zastraszającym tempie opędzlował moje truskawki. Ewentualnie, jak zna ktoś i może polecić jakiś specyfik na to
https://zapodaj.net/plik-bCQzDJVKRq
Prosiłbym o identyfikacje tego ancymona, który z zastraszającym tempie opędzlował moje truskawki. Ewentualnie, jak zna ktoś i może polecić jakiś specyfik na to
https://zapodaj.net/plik-bCQzDJVKRq
Napisz coś więcej o tym ancymonie – jakieś znaki szczególne, jak żeruje etc. Może wtedy ktoś kto ogarnia temat będzie umiał pomóc.
Np. lepi liście nicią? Siedzi i odstaje od brzegów liści? Dziwnie chodzi? Jak nie żre to zwija się w kłębek? Udaje patyk/gałązkę? Cała wąsiona równo zielona, czy górą ciemniejsza, spodem jaśniejsza? Gładka, czy pokryta kolcami/kropkami i w jakim kolorze? Rozłazi się po całej roślinie czy siedzi w kupie? Szturchnięta ucieka, spuszcza się po nici, zastyga w bezruchu?
To z twojego zdjęcia mi trochę przypomina psowacza różanego (na którego działa np. mospilan):

Np. lepi liście nicią? Siedzi i odstaje od brzegów liści? Dziwnie chodzi? Jak nie żre to zwija się w kłębek? Udaje patyk/gałązkę? Cała wąsiona równo zielona, czy górą ciemniejsza, spodem jaśniejsza? Gładka, czy pokryta kolcami/kropkami i w jakim kolorze? Rozłazi się po całej roślinie czy siedzi w kupie? Szturchnięta ucieka, spuszcza się po nici, zastyga w bezruchu?
To z twojego zdjęcia mi trochę przypomina psowacza różanego (na którego działa np. mospilan):

-
- 50p
- Od: 12 lip 2022, o 08:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co mi zzera korzenie truskawek?
Czesc, tydzien temu zauwazylem, ze mi kilka truskawek zwiedlo. Dzisiaj zajrzalem pod korzen, a tam korzenia nie ma. Znalazlem za to takie larwy, jak na zdjeciach. Prosze o info co to jest i jak z tym walczyc. Z gory dziekuje za pomoc. Przyznam, ze forum nie przeszukiwslem jeszcze pod katem tego gagatka, bowiem pisze na swiezo: jestem w trakcie roboty przed przymrozkiem.

-
- 100p
- Od: 14 kwie 2020, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Co mi zzera korzenie truskawek?
Wyglądają na pędraki.
Pędrakol lub są też specjalne nawozy na te stworzenia.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Nie, nie wyglądają na pędraki.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Prawdopodobnie korzenie zjadły larwy opuchlaka. Potwierdzeniem byłyby ponadgryzane obrzeża liści.
-
- 50p
Właśnie liście tych sadzonek nie były ponadgryzane. Wcześniej myślałem, że to mrówki może odpowiadają za umieranie sadzonki. Jutro jeszcze się przyjrzę dokładnie i pokopię w ziemi, czy jest tego więcej.
Przyczyna tkwi w korzeniach. Brakowało tlenu przy dłuższym zatopieniu lub zostały popalone nawozem.
-
- 50p
Obstawiam, że popaliło je opryskiem. Co ciekawe truskawkom i malinom nic nie dolegało. Wygląda, że poziomki są bardziej wrażliwe.
Pytanie techniczne: ciągle pada. Czy pryskać profilaktycznie na szarą pleśń?
Pytanie techniczne: ciągle pada. Czy pryskać profilaktycznie na szarą pleśń?
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Truskawki - cz.6
Coś im podjada korzenie?
Pokop w tamtym miejscu. Mogą to być opuchlaki, pędraki, turkucie (tych, to akurat nie znajdziesz, ale tunele łatwo wypatrzeć), czy jeszcze coś.
Szykuj dużą ilość wyciągu z wrotyczu, podlej je obficie i po 1-2 tygodniach popraw tym samym. Jak masz gdzieś plantację tytoniu w pobliżu, to możesz wyciągiem z tytoniu podlać.
Raczej nic ich nie podjada obok są inne warzywa oraz ziemniaki i tam jest wszystko w porządku
- Robert25 +
- Od: 29 mar 2023, o 06:27
Może za sucho i mrówki mają gniazda .
Małe sadzonki są bardzo wrażliwe albo się trafią po prostu za słabe i korzeń ginie .
Przemek piękne truskawki podobne u nas sprzedają .
Małe sadzonki są bardzo wrażliwe albo się trafią po prostu za słabe i korzeń ginie .
Przemek piękne truskawki podobne u nas sprzedają .
Amatorka samowolka 😉
Pozdrawiam Robert .
Pozdrawiam Robert .