Kawon (arbuz) - część 14

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2020, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawon (arbuz) - część 14

Post »

W tym roku przesunąłem nieco wysiewy ponieważ urlop mam później, a jak wiadomo arbuzy nie mogą dojrzewać pod moją nieobecność. Arbuzy maja dojrzewać, gdy wrócę z urlopu. Ktoś musi tego dopilnować. W pierwszej połowie kwietnia wysiałem podkładkę Flexifort F1. Zastanawiałem się jak wy to robicie, że macie takie ładne liścienie na podkładkach bo u mnie zawsze były zdeformowane. Postanowiłem więc im pomóc i gdy tylko wyszły z ziemi to pomogłem im zdjąć skorupki (wzeszły ze skorupką). To był błąd bo liścienie zdeformowały się jeszcze bardziej. Wszystkie 19 sztuk podkładki ma powykręcane liścienie, ale tym się aż tak bardzo nie przejmuje. Większym problemem jest to, że liścienie stoją w pionie, a nie są rozchylone. Ostatnio coś się zaczyna dziać i zaczynają się rozchylać, ale szczepienie nie będzie łatwe. Co wyjdzie to wyjdzie. Aktualnie kiełkują mi arbuzy. Połowa pójdzie do szczepienia, a druga połowa to będzie partia zapasowa w razie, gdyby szczepienie się nie powiodło.

Flexifort F1
Obrazek

Odmiany na ten rok:

-Asahi Miyako Ibrido F1
-Złoto Wolicy F1
-Bedouin F1
-Romanza F1
-Carolina Cross
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Łupinki na siewkach - czy to dyniowatych czy pomidorów, papryk, zostają wtedy, gdy jest nad nasionami zbyt mała ilość ziemi ;:oj U pomidorów powinien być 1cm, u dyniowatych minimum 2cm (no bo duże nasiona). Pomaga podkiełkowanie, bo skorupka już jest namoczona i lekko rozchylona. Czytałam, że przy dużych nasionach, niekiedy spiłowuje się brzeg, żeby pomóc ;:224
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Dyniowate można też siać nasiona ostrym końcem do góry. Kiełek (korzonek) wychodzący z ostrego końca zakręci sobie w dół, a liścienie wyjdą bez czapeczki elegancko do góry z pęknięcia. Łupina pozostanie w ziemi.
kiepuczi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 22 lis 2014, o 20:57

Post »

Rowerzysta pisze: 4 maja 2025, o 22:54 Zastanawiałem się jak wy to robicie, że macie takie ładne liścienie na podkładkach bo u mnie zawsze były zdeformowane. Postanowiłem więc im pomóc i gdy tylko wyszły z ziemi to pomogłem im zdjąć skorupki (wzeszły ze skorupką).
Myślę że temperatura, i oświetlenie, ja kiełkowałem Flexiforta w growboxie pod ledami plus maty grzewcze i temperatura oscyluje w okolicach 26C w dzień i 22C w nocy a gleby nie spada poniżej 24 C. Wschody po podkiełkowaniu na wacikach są po 24h a podkładki niespełna 7-10 dniach były gotowe do szczepienia z wykształconym 2 liściem właściwym. Ale ostatnia III partia Flexiforta przez przypadek miała wyłączone maty grzewcze ( bo wcześniej stała tam rozsada nieszczepionego arbuza i nie chciałem by się wyciągała) oraz dodatkowo było to najniższe piętro w growboxie, poziom podłogi w nieogrzewanym pomieszczeniu to miałem takie brzydkie zdeformowane i poskręcane liście. Tam temperatura w nocy spadała do 16C za sprawą otworu od wentylacji grawitacyjnej w dzień ja były ledy to było powyżej 20C ale mimo to były bardzo brzydkie i pouszkadzane. Oświetlenie było takie same po 16h na dobę więc zakładam, że to temperatura
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jode22 z tym siewem głębiej to już kiedyś zrozumiałem. Na początku swoich upraw siałem papryki i pomidory bardzo płytko żeby szybciej wyszły z ziemi. Efekt był taki, że wychodziły w 'kaskach'. Teraz sieje głębiej. Dyniowate mają znacznie większe nasiona i kiedyś mi się zdarzyło trafić tak zbitą ziemię, że miały problem z wyjściem z ziemi. Te które się wybiły to się właśnie zdeformowały.

Jak u was z kiełkowaniem nasion Romanza F1 ? Po ilu dniach wykiełkowały ?
Awatar użytkownika
reyav
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 paź 2023, o 23:38
Kontakt:

Post »

Udostępniam Wam listę odmian oraz czasy kiełkowania, tak było przynajmniej u mnie.

Arbuzy wysiane na wacik do kuwety i stały w kotłowni na zasobniku z ciepłą wodą.

Czas kiełkowania 2 dni:
Arashan
SunSweet
Fire Ball
Adam
Caravan
Pata Negra
Lusitana
Danbiana (3kg)
Baronesa
Huelva
Bonta
Zora
Sugar Delicita
Sentiel
Lady
Royal Fantazy
Ashai

Czas kiełkowania 3 dni:
Conguita (mikro-pestkowy)
Oneida (mikro-pestkowy)
Bedouin
Romansa
Nosztalgia
Karistan
Varda
Fechete
Red Comet (mały 4-6kg)

Czas kiełkowania 5 dni:
Victoria Perry
Crimson Sweet AS

Nasiona odmian Oneida, Conguita, Victoria Perry, Lady oraz Caravan należy wysiać około 10 dni wcześniej niż nasiona podkładek ponieważ rosną bardzo wolno.
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Okej dzięki. Moja Romanza F1 zaczęła w końcu kiełkować. Miałem mały incydent z tymi nasionami. Kiełkuję w pojemnikach na mocz - są zakręcane i woda nie wyparowuje. Pojemniki postawiłem na tunerze więc ładnie zaparowały. Okazało się, że nasiona Romanzy dostały za mało wody. Ścianki pojemnika zaparowały, a chusteczka była sucha. ;:223 Zwilżyłem ponownie i po 3 dniach puściły pierwsze kiełki.
kiepuczi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Mi najdłużej kiełkują odmiany żółte, pomarańczowe, różowe pomimo dobrych warunków min. Texas Golden, Strawberry, Early Moonbeam, Moon & Stars yellow ale na upartego wysiewałem strawberry do skutku by je zaszczepić aż udało się trafic i za skutkiem zaszczepić 3 szt. podobno maja dużo pestek ale są dobre , zobaczymy. Z Romanzą nie zauważyłem problemów ale nie prowadzę notatek i dziennika.
Trochę mi padło szczepionek jednak przy ilości ok 80 szt zaszczepionych uchowało się ok 65, kilka dochodzi do siebie , będą opoznione ale wyjdą na prostą. Zauważyłem, że zależy to też od odmiany przy szczepieniu np, Top Gun, Pata Negra chyba wszystkie się przyjęły i rosną silne i zdrowe a z kolei Surprise po przejściach i amputacjach liścieni wychodzi na prostą po 3 tyg:)
Na dodatek jak zaczęły mi padać szczepionki zacząłem wysiewać wszystkiego backupy i ma m teraz 130 sztuk wszystkiego :) Miejsca mam przygotowane na 60 szt ale dorzucę chyba z 2 ary na arbuzy kosztem dyni. Najwyżej nie będzie Hallowin w tym roku.
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p
Od: 28 gru 2021, o 16:35

Post »

kiepuczi Nieźle zaszalałeś z ilością :lol: Mi w tym roku arbuzy wolno rosną, pewnie dlatego, że trzymam w foliaku. Ale nie sposób targać tych wszystkich doniczek, tym bardziej że w dzień w tunelu temperatura i oświetlenie lepsze niż w domu. U mnie skromnie, tylko 30 sztuk, w tym połowa składa się z odmian ustalonych.
Anna
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Myślicie już o wysadzaniu arbuzów ? Pytam , bo nie wiem czy się do czerwca z rozsadą wyrobię .
Najwcześniej wysiewane słabo wyglądają . Dosiałam i dopiero wykiełkowały .
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

O ile pomidory i papryki już by chciały do gruntu, to arbuzy marniutkie jeszcze.
Będę sadził w końcówce maja, a może i dopiero w pierwszych dniach czerwca.
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
krabik
500p
500p
Od: 28 gru 2021, o 16:35

Post »

Liczę na to, że gdy noce się ocieplą, to sadzonki arbuza pogonią ze wzrostem. Jeszcze dosiewam, gdyby wcześniejsze zmarniały, by mieć zapasowe.
Anna
kiepuczi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Jak tam wasze sadzonki w te chłody, dają rade? Moje szczepieniaki zażywają kąpieli słonecznych przy słabym dzisiejszym słoneczku pierwszy raz od chyba 10 dni. Patrząc na pogodę będę sadził w sobotę 31 Maja

Obrazek

Obrazek
wingrul
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 8 sie 2015, o 11:58

Post »

Moje zdechlaki już w gruncie pod agro
Awatar użytkownika
legnicaa
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 kwie 2023, o 20:42

Post »

Jako początkujący chciałbym powiedzieć, że miałem w zeszłym roku po raz pierwszy udaną uprawę Rosario i Złoto Wolicy. W tym roku kupiłem Asahi Miyako, Bedouin F1, bo to popularne odmiany wśrod forumowiczy (oraz Crimson Sweet i znowu Złoto Wolicy). na razie najlepiej radzi sobie Bedouin. Mój problem polega na tym, że nie mogę podkiełkować nasion Asahi Miyako ;:306 Trzymam nasiona zawinięte w mokry papier toaletowy, w szczelnie zamkniętym woreczku strunowym. Trzymam je na modemie Netii, albo na obudowie PC, czasami na grzejniku - i wszystkie odmiany pięknie kiełkują, ale Asahi Miyako udały mi się tylko 2 nasiona. Widocznie w moim mieszkaniu na parterze, z drzewami dookoła, jest za zimno dla tej odmiany :roll: Chyba nie jest to najlepsza odmiana dla mniej profesjonalnych ludzi którzy nie mają lamp i stosują bardziej chałupnicze metody, czyli tylko podkiełkowanie + agrotkanina + wiara w dolnośląskie słońce ;:300
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”