Winorośle i winogrona część 8
- SETA
- 200p
- Od: 4 cze 2016, o 23:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Winorośle i winogrona część 8
W markecie mogę kupić za grosze odmianę Nadieżda Ukraińska. W w necie jest opisana jako "cudo". Warto posadzić? Chorowita nie jest?
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Venus bardzo kiepsko owocuje z pąków zapasowych. U mnie po sąsiedzku Elegant, Bianca, trochę dalej Aładdin i Seyval Blanc - wszystkie w miarę dobrze owocują z pąków zapasowych, a Venus mizerniutko. Nawet jak wystartowała, owocowanie prawie zerowe.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Dobra, nie będę mieszał. Pozostanę przy Jubilej Nowoczerkaska i Bajkonur.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W takim razie na Venus rok stracony. Była już w pełni wzrostu, na tyle że widać już było pąki kwiatowe. Swenson Red i Iza Zaliwska ruszyły później z wegetacją i jeszcze nie widać czy je też tak mocno uszkodziło. Nie miały nawet w pełni rozwiniętych pierwszych liści.
-
Znam Nadieżdę UkrNII, może to ta. A może ktoś Nadieżdę AZOS nazwał ukraińską? Nadieżda UkrNII na różowe jagody. Wizualnie atrakcyjna. W smaku goryczka. Dojrzałe jagody spadają na ziemię. Lubi pękać koło szypułek, a później łapie szarą pleśń. Czy można ja określić mianem "cudo"?
Zaglądnąłem na stronę w Zawadzie. Tam tę odmianę nazywają Nadieżda Ukraini z opisem, że pochodzi z Odessy. Nadieżdę UkrNII wyhodował i wprowadził na rynek Pliasunow z Pierwomajska, więc niedaleko Odessy.
- SETA
- 200p
- Od: 4 cze 2016, o 23:30
To ta sama. Jednak wygląd to nie wszystko. Dzięki za opinię.
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 5 sty 2025, o 11:56
No to mamy dzisiaj decydującą noc. Pół polski na minusie. Jutro będziemy robić rankingi odmian owocujących z zapasowych.
Jutro, co najwyżej, można będzie liczyć pierwsze straty. Następne mogą być po zimnych ogrodnikach. Rankingi odmian owocujących z pąków zapasowych będzie można sporządzać za kilka miesięcy.
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U nas będą to drugie straty w tym sezonie. Teraz mam tylko +1,1C na 2 m nad gruntem.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Może dlatego, że daję obornik prawie na wszystkich odmianach co roku starują pąki uśpione na dole pni. Zostawiam po jednym wilku na owocowanie i łozę mrozową. W tym roku na jednej działce zmroziło mi 1/3 młodych latorośli, ale mam w zapasie po 1-2 wilki z kwiatostanami.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Sprawdziłam prognozę i najzimniejsza noc prognozowana ze środy na czwartek .
Obecnie w najlepszej kondycji są rosnące przy domu . Cała reszta ucierpiała , a to
jeszcze nie koniec .
Obecnie w najlepszej kondycji są rosnące przy domu . Cała reszta ucierpiała , a to
jeszcze nie koniec .
- Slomo
- 100p
- Od: 10 sie 2020, o 13:38
Zimni ogrodnicy są już teraz, to ten tydzień. Wszystko przesunęło się do przodu w czasie.
-
Zimni ogrodnicy to termin związany z przymrozkami i jednocześnie konkretnymi datami, a te z kolei z imieninami Pankracego, Serwacego i Bonifacego. Zjawisko ochłodzenia w dniach 10 - 15 maja dotyczy nie tylko Polski, ale i innych krajów europejskich. To, że teraz mamy ochłodzenie i przymrozki, nie znaczy, że w tym roku nie będzie przymrozków po 10 maja. Mam teraz otwartą kartę przeglądarki, a na niej ventusky.com. W dniach 11 do 14 maja w godzinach 2 do 6 przewidywane są przygruntowe przymrozki o różnym nasileniu w różnych regionach Polski. U mnie najgorsza sytuacja zapowiadana jest na 13 maja nad ranem. Trzeba mieć nadzieję, że prognozy się nie sprawdzą.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Spokojnie, więcej jak na tydzień nie warto żadnej prognozie wierzyć,nawet meteoblue.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
Tu nie tylko o wiarę chodzi. Warto sprawdzać prognozy choćby po to, by się odpowiednio przygotować. Lepiej np. przygotować wcześniej zraszacze, niż później żałować. Ostatnio coraz częściej mamy ciepłe wiosenne miesiące, a to powoduje wcześniejszy start wegetacji roślin.
Nie potrzeba żadnych skomplikowanych instalacji, by ochronić rośliny w naszych ogródkach. Nawet najtańsze zraszacze plastikowe używane latem do podlewania trawników mogą uratować zbiory. Warunkiem koniecznym jest stały dopływ wody, bo przerwa w zraszaniu przy minusowych temperaturach skończy się źle. Przy ścianach można zastosować tanie mikrozraszcze flippery działające liniowo.
Dla niewielkich roślin można przygotować pudła kartonowe.
Nie potrzeba żadnych skomplikowanych instalacji, by ochronić rośliny w naszych ogródkach. Nawet najtańsze zraszacze plastikowe używane latem do podlewania trawników mogą uratować zbiory. Warunkiem koniecznym jest stały dopływ wody, bo przerwa w zraszaniu przy minusowych temperaturach skończy się źle. Przy ścianach można zastosować tanie mikrozraszcze flippery działające liniowo.
Dla niewielkich roślin można przygotować pudła kartonowe.