Winorośle i winogrona część 8

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
SETA
200p
200p
Od: 4 cze 2016, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Winorośle i winogrona część 8

Post »

W markecie mogę kupić za grosze odmianę Nadieżda Ukraińska. W w necie jest opisana jako "cudo". Warto posadzić? Chorowita nie jest?
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2018, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Venus bardzo kiepsko owocuje z pąków zapasowych. U mnie po sąsiedzku Elegant, Bianca, trochę dalej Aładdin i Seyval Blanc - wszystkie w miarę dobrze owocują z pąków zapasowych, a Venus mizerniutko. Nawet jak wystartowała, owocowanie prawie zerowe.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

maryann pisze: 3 maja 2025, o 18:07To może tak - z wyglądu jak Nadjeżdża Azos, tylko wcześniejsza. Jak Nero tylko większa.
Dobra, nie będę mieszał. Pozostanę przy Jubilej Nowoczerkaska i Bajkonur.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Krasny
500p
500p
Od: 2 gru 2012, o 11:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

W takim razie na Venus rok stracony. Była już w pełni wzrostu, na tyle że widać już było pąki kwiatowe. Swenson Red i Iza Zaliwska ruszyły później z wegetacją i jeszcze nie widać czy je też tak mocno uszkodziło. Nie miały nawet w pełni rozwiniętych pierwszych liści.
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

SETA pisze: 4 maja 2025, o 20:53 W markecie mogę kupić za grosze odmianę Nadieżda Ukraińska. W w necie jest opisana jako "cudo". Warto posadzić? Chorowita nie jest?
Znam Nadieżdę UkrNII, może to ta. A może ktoś Nadieżdę AZOS nazwał ukraińską? Nadieżda UkrNII na różowe jagody. Wizualnie atrakcyjna. W smaku goryczka. Dojrzałe jagody spadają na ziemię. Lubi pękać koło szypułek, a później łapie szarą pleśń. Czy można ja określić mianem "cudo"?

Zaglądnąłem na stronę w Zawadzie. Tam tę odmianę nazywają Nadieżda Ukraini z opisem, że pochodzi z Odessy. Nadieżdę UkrNII wyhodował i wprowadził na rynek Pliasunow z Pierwomajska, więc niedaleko Odessy.
Awatar użytkownika
SETA
200p
200p
Od: 4 cze 2016, o 23:30

Post »

To ta sama. Jednak wygląd to nie wszystko. Dzięki za opinię.
Człowiek jest jak działkowiec. Działkowiec żyje, żyje, a potem umiera. Tak też bywa z człowiekiem.
Wlod
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 sty 2025, o 11:56

Post »

No to mamy dzisiaj decydującą noc. Pół polski na minusie. Jutro będziemy robić rankingi odmian owocujących z zapasowych.
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jutro, co najwyżej, można będzie liczyć pierwsze straty. Następne mogą być po zimnych ogrodnikach. Rankingi odmian owocujących z pąków zapasowych będzie można sporządzać za kilka miesięcy.
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

U nas będą to drugie straty w tym sezonie. Teraz mam tylko +1,1C na 2 m nad gruntem.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Wroniarz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2020, o 20:40

Post »

Może dlatego, że daję obornik prawie na wszystkich odmianach co roku starują pąki uśpione na dole pni. Zostawiam po jednym wilku na owocowanie i łozę mrozową. W tym roku na jednej działce zmroziło mi 1/3 młodych latorośli, ale mam w zapasie po 1-2 wilki z kwiatostanami.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Sprawdziłam prognozę i najzimniejsza noc prognozowana ze środy na czwartek .
Obecnie w najlepszej kondycji są rosnące przy domu . Cała reszta ucierpiała , a to
jeszcze nie koniec .
Awatar użytkownika
Slomo
100p
100p
Od: 10 sie 2020, o 13:38

Post »

Zimni ogrodnicy są już teraz, to ten tydzień. Wszystko przesunęło się do przodu w czasie.
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zimni ogrodnicy to termin związany z przymrozkami i jednocześnie konkretnymi datami, a te z kolei z imieninami Pankracego, Serwacego i Bonifacego. Zjawisko ochłodzenia w dniach 10 - 15 maja dotyczy nie tylko Polski, ale i innych krajów europejskich. To, że teraz mamy ochłodzenie i przymrozki, nie znaczy, że w tym roku nie będzie przymrozków po 10 maja. Mam teraz otwartą kartę przeglądarki, a na niej ventusky.com. W dniach 11 do 14 maja w godzinach 2 do 6 przewidywane są przygruntowe przymrozki o różnym nasileniu w różnych regionach Polski. U mnie najgorsza sytuacja zapowiadana jest na 13 maja nad ranem. Trzeba mieć nadzieję, że prognozy się nie sprawdzą.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

Spokojnie, więcej jak na tydzień nie warto żadnej prognozie wierzyć,nawet meteoblue.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tu nie tylko o wiarę chodzi. Warto sprawdzać prognozy choćby po to, by się odpowiednio przygotować. Lepiej np. przygotować wcześniej zraszacze, niż później żałować. Ostatnio coraz częściej mamy ciepłe wiosenne miesiące, a to powoduje wcześniejszy start wegetacji roślin.
Nie potrzeba żadnych skomplikowanych instalacji, by ochronić rośliny w naszych ogródkach. Nawet najtańsze zraszacze plastikowe używane latem do podlewania trawników mogą uratować zbiory. Warunkiem koniecznym jest stały dopływ wody, bo przerwa w zraszaniu przy minusowych temperaturach skończy się źle. Przy ścianach można zastosować tanie mikrozraszcze flippery działające liniowo.
Dla niewielkich roślin można przygotować pudła kartonowe.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”