Martusiu - marta64 szafirek, który nie wytwarza nasion, a kwiaty pozostają w fazie pączka to odmiana 'Saffier'.
Kamasje rozpoczynają kwitnienie. Na zdjęciu kamasja Kusika, bardzo plenny i podobno jadalny gatunek. Pozostałe szykują się do kwitnienia, o ile ich zapędów nie zniweczą nadchodzące przymrozki pokażę zdjęcia z opisami.
Dziękuję za pomoc w prowadzeniu mojego wątku, na Ciebie zawsze można liczyć
Jurku - Locutus na twoje pytanie odpowiedziałam już powyżej. Roślina, która Cię zainteresowała to kamasja Kusica.
Miecznica wąskolistna o kwiatach niebieskich i białych rośnie i sieje się u mnie jak chwast. Natomiast kalifornijska cieszyła tylko przez kilka lat, a prążkowana przez jeden sezon.
Kasiu - kasia74 dziękuję za pochwałę moich roślin i zapraszam ponownie

Postaram się już podpisywać następne rośliny
Małgorzato - kuneg kamasji mam kilka, a ta ze zdjęcia to najwcześniej kwitnąca, bardzo plenna kamasja Kusica o blado niebieskich kwiatach i podobno jadalnych cebulach.
Bardzo dziękuję za pomoc w prowadzeniu mojego wątku

Niestety ostatnio z powodu choroby nie miałam siły odpowiedzieć na pytania.
Halszko - jarha bardzo dziękuję za pochwałę moich roślin, pomoc w prowadzeniu mojego wątku i życzenia
Mój barwinek variegata tak pięknie kwitnie dopiero od dwóch lat. Wcześniej wegetował w cieniu i nie kwitł. Nowe sadzonki posadziłam w słońcu i półcieniu. Zaczęłam wiosną przycinać krótko przemarznięte pędy i o dziwo zabrał się za kwitnienie.
Niebieski hiacyntowiec, bo tak się ta roślina podobno teraz nazywa, rośnie na mojej działce od ponad 25 lat. Kupowałam go u ogrodnika pod nazwą cebulica dzwonkowata. Najbardziej plenne są kolory niebieski i biały, a różowy słabiej przyrasta.
Kilka aktualnych widoczków