AleOla wpisz sobie na youtube w wyszukiwarkę "hydrożel ogrodniczy". Mnie zawsze zaczytuje się filmik z przed 5 lat i oni tam wszystko mówią. Są też inne filmiki bardziej aktualne, ale generalnie tak samo się stosuje czy taki grubszy czy taki pylisty. Ja mam taki raczej pylisty Aqua Plus i jestem z niego zadowolona. Kilka lat temu nakupiłam sobie kilka paczek i jeszcze nie zużyłam. do donic głównie daję, żeby mniej podlewać, no i jak mnie nie ma na działce to żeby rośliny nie uschły.
Na tym moim żelu jest napisane żeby dawać do roślin doniczkowych 5 gram suchego żelu na 1 litr gleby, a pod krzewy do 0,5m wysokości 25 gram. To jest bardzo leciutkie.
Oprócz tego ściółkuję te donice. Agrowłókniną, taką czarną i trawą, albo zrębkami jak mam. A w zeszłym roku zostały mi brykiety takie do pieca, ze dwie paczki to też wykorzystałam. Jak to ja

potłukłam młotkiem. Później jak były bardziej wysuszone to same się rozpadły.Oczywiście tej metody nie polecam bo teraz brykiet chyba drogi. Ale agrowłóknina jak najbardziej, no i generalnie trawa.