Przygotowanie gleby pod pomidory

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
marenka
50p
50p
Od: 2 kwie 2012, o 22:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wszystko o pomidorach cz. 20

Post »

Glinka jest bardzo dobra jak ktoś ma do niej dostęp.
Ale żeby kupić to bardzo drogo wychodzi. Sama glina nie jest tak droga ale to co znalazłam na rynku internetowym to wg mnie drożyzna skoro za każdy worek produktu życzą sobie za transport 17 złociszy.
Wolę hydrożel, zwłaszcza, że mam. :D
marenka
Awatar użytkownika
AleOla
50p
50p
Od: 31 lip 2024, o 16:29
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marenka, a jakie ilości hydrożelu stosujesz?
Mam duży wór w domu i zastanawiam się jak go sensownie zużyć, a dokładnie jest to Terra hydrogel aqua 80-150 mesh (bardzo drobny).
Możesz napisać jak i gdzie Ty go używasz?
Ola
Awatar użytkownika
marenka
50p
50p

Post »

AleOla wpisz sobie na youtube w wyszukiwarkę "hydrożel ogrodniczy". Mnie zawsze zaczytuje się filmik z przed 5 lat i oni tam wszystko mówią. Są też inne filmiki bardziej aktualne, ale generalnie tak samo się stosuje czy taki grubszy czy taki pylisty. Ja mam taki raczej pylisty Aqua Plus i jestem z niego zadowolona. Kilka lat temu nakupiłam sobie kilka paczek i jeszcze nie zużyłam. do donic głównie daję, żeby mniej podlewać, no i jak mnie nie ma na działce to żeby rośliny nie uschły.
Na tym moim żelu jest napisane żeby dawać do roślin doniczkowych 5 gram suchego żelu na 1 litr gleby, a pod krzewy do 0,5m wysokości 25 gram. To jest bardzo leciutkie.
Oprócz tego ściółkuję te donice. Agrowłókniną, taką czarną i trawą, albo zrębkami jak mam. A w zeszłym roku zostały mi brykiety takie do pieca, ze dwie paczki to też wykorzystałam. Jak to ja :D potłukłam młotkiem. Później jak były bardziej wysuszone to same się rozpadły.Oczywiście tej metody nie polecam bo teraz brykiet chyba drogi. Ale agrowłóknina jak najbardziej, no i generalnie trawa.
marenka
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Dawałam glinkę pod nowe nasadzenia truskawek . Mieszałam z ziemią , jedną garść lub dwie .
Zapłaciłam za przesyłkę coś około 50 zł. i jeszcze wystarczy mi na długo .
Było tego chyba 10 kg.
Hydrożel droższy i w dodatku to jest sztuczny produkt . Kupiłam to kiedyś , ale miałam wątpliwość , co z tego
zostanie w ziemi . To się ponoć rozkłada 5 lat , miałam mieszane uczucia .
Awatar użytkownika
marenka
50p
50p

Re: Przygotowanie gleby pod pomidory

Post »

Ania , nie zostaje. Ulega biodegradacji po 5 latach. Jest to jakaś alternatywa. Dopóki mam to będę używać. Jak się skończy to zastosuję coś innego.
marenka
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Re: Przygotowanie gleby pod pomidory

Post »

Opisy ma super , w dodatku lekki . Chyba warto spróbować .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”