Kawon (arbuz) - część 14

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon (arbuz) - część 14

Post »

Kasia , fajne szklarenki . Miałam mysz w tunelu i nawet się spotkałyśmy . ;:oj Profilaktycznie rozłożyłam pastę .
Kosiash , nie robiłam arbuzowiska na trawniku . Widziałam jak ogrodnik robił na zarośniętych miejscach grządki .
Jak znajdę to wstawię linka . Przykrywał te miejsca , chyba mogą być kartony , na to kompost i tak sadził .
Pod włókninę , lepiej rozłożyć karton i go docisnąć i dopiero włóknina .
U mnie pod agro chwasty rosną , chyba mam za cienką i przepuszcza światło .
Druga sprawa czy w takiej zbitej darnią glebie korzenie arbuza dadzą radę się rozrosnąć ?
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2020, o 20:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kosiash nie będę przepisywał całego posta. Spójrz tutaj jak ja to zrobiłem. Zbiory miałem bardzo udane jak na drugą uprawę. We wrześniu darń pod włókniną była na tyle zgniła, że wystarczyło ją przekopać i obsiać żytem. Teraz mam już piękne arbuzowisko. W zeszłym roku poszerzyłem trochę z każdej strony tą samą metodą. Wiosną przykryłem agro, a jesienią przekopałem.
Kosiash
100p
100p
Od: 8 cze 2022, o 12:45

Post »

Rowerzysta, o super ;:138 czyli da się to zrobić w ten sposób. Przeczytałem w poniższych postach, że Wokan polecą jeszcze redliny do tego. Tylko w jakim celu ? U mnie ziemia bliżej piaszczystej.
Jaka szerokość zastosowałeś po bokach ? Dzięki za odpowiedź
Kosiash
100p
100p

Post »

Wygląda mi naokoło 1.2m-1.5 szerokości agrotkaniny
kiepuczi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 22 lis 2014, o 20:57

Post »

Przy arbuzach nieszczepionych jeśli sadzimy w kilku rzędach rekomendowany odstęp między rzędami to 120-150cm i w rzędzie co 90-110 cm, przy szczepionych odstęp miedzy rzędami 1,8m-2,5m i w rzędzie minimum 120-150 cm. Ja będę sadził szczepione w 4 rzędach 2,1m i odstęp między roślinami 120-140cm. Powinno dać mi to pokrycie równomiernie częścią zieloną całej powierzchni uprawy i optymalny zbiór.
Jeśli mamy uprawę tylko w 2 rzędach jak robi większość można dać ciaśniej w rzędzie np 90cm ale pamiętajmy o zachowaniu odpowiedniej szerokości między rzędami 2-2.5m i podobnie boki.
Redliny, nie widzę praktycznego zastosowania przy uprawie amatorskiej arbuza, redliny stosuje się w uprawie roślin korzeniowych. Czasami w uprawach przemysłowych redliny powstają przy maszynowym rozkładaniu agrowłókniny, wtedy arbuzy sadzi się na takich podwyższonych redlinach ale to inna bajka.
Awatar użytkownika
Rowerzysta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2020, o 20:27

Post »

Między rzędami mam 2m. Po bokach miałem 1m, ale w zeszłym roku musiałem poszerzyć bo mi pędy wyłaziły na trawnik. Teraz mam po bokach 1,65m. Rośliny szczepię, w tym roku planuje wsadzić mniej roślin bo było za ciasno. Odstępy w rzędzie zrobię 135cm.
kiepuczi
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 22 lis 2014, o 20:57

Post »

a propos szczepienia , 1 tura ( 24 szt ) szczepiona 12 dni temu od kilku dni na południowym parapecie. Puszcza już ładnie drugie liście właściwe tylko 3 sztuki zrazów mają zwiędnięte liścienie aczkolwiek dziś zauważyłem, że idzie już ze środka liść właściwy więc powinno być dobrze.
Trzecie zdjęcie to partia druga 43 szt. Po 4 dniach wyszła dziś z Growboxa na północny parapet.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Kosiash
100p
100p

Post »

Zrobiłem dzisiaj według fotoleracji z poprzedniego postu Rowerzysty swoje poletko arbuzowe na długość 8 m.
Dobrze mi się zrywało i pieliło trawę pod arbuzy. Zajęło mi to około 5 godzin z przerwami na gotowo. Nawiozlem obornikiem kurzym dołki co 90 cm i przekopałem płytko na szerokość 80 cm i 8m długości saletrę potasową i wapniową ze względu na mało wapienną glebę.
Dodałem jeszcze własny kompost warstwę minimalną na ok0 2 cm na tą samą szerokość. Zalałem wodą dołki i oznaczyłem miejsca przyszłych sadzonek kostką brukową. Środkowy oczyszczony i nawieziony pas przykryłem agro by zagrzać ziemię i utrzymać wilgoć.

Agrotkanine przytwierdzilem co jakieś pół metra drutami w ksztalcien U.

Oby arbuzy odwdzięczyły się dla mojej włożonej pracy.

Obrazek

Obrazek

Efekt końcowy tylko bez przykrytej agro na środku.

Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bardzo ładnie przygotowane poletko :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”