Śliwa kwitnienie,owocowanie
Re: Śliwa kwitnienie,owocowanie
O tej porze to z takich bardziej znanych to najpierw Rana i Herman, później Lepotica.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przyuważyłam dziś dziczki obrastające Opala, wycięłam wszystkie do żywego drzewa. Zasmarowane miedzianem w płynie. Miedzian, taki nie rozcieńczony przypali troszkę te miejsca i już w tym miejscu żaden dziczek nie ma prawa urosnąć, i nie urośnie. Wypraktykowane na innych śliwach
.

Pozdrawiam! Gienia.
-
- 100p
- Od: 26 lut 2021, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gienia na czym ten opal zaszczepiony, że taka duża różnica między grubością podkładki a odmiany naszczepionej.
-
Mateo, bladego pojęcia nie mam. Siostra kupowała, gdy mnie w kraju nie było, nie ma nigdzie etykietki, dobrze, ze w ogole siostra pamięta, ze to Opal jest. Kupowała podobno u szkolkarza w pobliskim Zasowie.
Pozdrawiam! Gienia.
-
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 100p
- Od: 26 lut 2021, o 22:32
Zdziwiło mnie to trochę. Pierwszy raz widziałem taką śliwę. Dosyć znaczne różnice w grubości pnia widziałem tylko na starych potężnych gruszach i jabłoniach. U śliw szczepionych, które widziałem wszystkie pomimo widocznego lub ledwo widocznego miejsca szczepienia miały praktycznie jednakową grubość pnia podkładki i odmiany szlachetnej. Ale to wszystko w przydomowych ogródkach, więc prawie na 100% wszystko na ałyczy.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
gienia1230 zakładam, że to ałycza. U mnie też widać wał, miała być węgierka wangenheima, na ałyczy, a jest coś, co pewnie jest jednym z obecnych produkcyjnych.
viewtopic.php?p=6351764#p6351764

viewtopic.php?p=6351764#p6351764
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 lis 2020, o 10:22
-
Usuń dokładnie trawę wokół drzewka a od razu zobaczysz która to odmiana naszczepiona a które to są dziczki . Zresztą etykietę chyba widzisz? I dokładnie dziczki odciąć, prawie u źródła , czyli na korzeniu, jeśli tam wyrastają. Jeśli z pieńka ściąć aż do drewna i zabezpieczyć maścią. Jeśli tego nie zrobisz podkładka zdominuje odmianę szlachetną. Trochę przegapiłeś sprawę, one wyrosły jeszcze w ub. roku. to nie jest tegoroczny odrost.
Pozdrawiam! Gienia.
Śliwa Hollywood - opadłe zawiązki
Częśc mam 4 letnią śliwę H. Miała 41 kwiatów a wszystkie zawiązki opadły. Drzewko jest w bardzo dobrej kondycji wizualnej. Co może być przyczyną?
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
Re: Śliwa Hollywood - opadłe zawiązki
Przemarzły, nie były zapylone, za młode drzewko i samo zrzuciło. Takie możliwe przyczyny pierwsze przyszły mi do głowy. Czy to któraś z nich czy coś innego to już inna sprawa.
Przymrozków nie było podczas kwitnienia, zapylaczy było sporo, więc zapewne sama zrzuciła, ale ciekawe dlaczego, rozumiem, że nie jest to nic nadzwyczajnego?
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
Młodym drzewkom zdarza się zrzucić zawiązki jeśli nie mają wystarczających zasobów na ich utrzymanie. W zeszłym roku zrobiła tak u mnie jedna śliwka. To było jej pierwsze kwitnienie i jak u ciebie było tych kwiatów niewiele. Skoro twoje drzewo wygląda zdrowo to może być to. Ale na wszelki wypadek obserwuj co się będzie z nią dalej działo. Może ma sucho?
No właśnie nie ma, kora jest położona na glebe pod koroną i sprawdzam co jakiś czas glebę. Na początku kwitnienia było -2,5 na 2m, ale kwitła sobie normalnie dalej. Dużo pędów puściła (żyzno), może to sprawiło, że energia została odcięta od kwiatów.