Jabłoń dyskusje ogólne
- massur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jabłoń dyskusje ogólne
Jeśli faktycznie Szampion jest takim super zapylaczem to tym bardziej warto go sadzić bo ma naprawdę smaczne owoce - soczyste, chrupkie, z nutą gruszkową.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
-
- Od: 7 mar 2018, o 10:27
Nawet super super zapylacz nie jest jedynym warunkiem owocowania. Co roku toczy się taka sama dyskusja - kwiatów pełno, owoców mało lub brak. Co roku wnioski te same - brak zapylacza. Wnioski wyciągnięte z dyskusji - wymiany zdań,a wystarczy najzwyczajniej w okresie kwitnienia i po kwitnieniu wziąć pod lupę (dosłownie i w przenośni) kwiaty i zalążki. U jednych powodem słabego owocowania będą przymrozki, u innych zła pogoda podczas kwitnienia, komuś ptaki zjedzą kwiaty, a jeszcze innemu dadzą w kość błonkówki. To wszystko będzie można wywnioskować dopiero po dokładnym obejrzeniu kwiatów, a później zalążków. Dopiero po wykluczeniu złych warunków pogodowych i szkodników można będzie podejrzewać brak w pobliżu odpowiedniego zapylacza. Nawet mając cudowny zapylacz i pracowite owady zapylające, może się zdarzyć, że zapylone kwiaty zniszczą szkodniki.
-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przyjrzyjcie się czy słupki w kwiatach są zdrowe i nie zjedzone, gdyż Królowa reneta, młoda koksa, Egremont Russet miały uszkodzone, albo zjedzone.
Suisslepper miał przemarznięte w kilku kwiatach.
Suisslepper miał przemarznięte w kilku kwiatach.
-
Uszkodzić lub zjeść mogły błonkówki. Wystarczyło to przewidzieć lub zaobserwować (błonkówki pojawiają się na początku kwitnienia jabłoni) i zastosować opryski.
-
Są jeszcze zwójki, kwieciak jabłkowiec mszyce też już wylazły, ale nie wejdę z mospilanem, gdyż jabłonie są w pełni kwitnienia i nie chcę pszczół wytruć.
-
Efektem więc będzie mniejszy plon lub brak plonów. To właśnie staram się przekazać, pisząc od początku, że w powtarzających się corocznie dyskusjach o słabym plonowaniu wnioski są przeważnie takie same - brak zapylacza. Jak bumerang wraca więc temat jaką odmianę zapylającą wybrać dla Gold Milenium. Pojawiają się coraz to nowe propozycje i nadal problem jest nierozwiązany, bo uwaga dyskutantów skupia się nie na faktycznym problemie, a na domysłach.
Pozostaje mi powtórzyć - lupa w rękę i poszukiwanie prawdziwych przyczyn braku owocowania.
Pozostaje mi powtórzyć - lupa w rękę i poszukiwanie prawdziwych przyczyn braku owocowania.
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
-
Kasia przykre, że Katia zmarzła ile mrozu miałaś?
Jakaś nadzieja na jabłka jest, gdyż widać na niej kilka nieotworzonych kwiatów
może one nie zmarzły?
Jakaś nadzieja na jabłka jest, gdyż widać na niej kilka nieotworzonych kwiatów

-
- 200p
- Od: 25 mar 2013, o 14:33
Mój GM pierwszy raz będzie kwitł, więc tylko pytałem o realny problem z zapyleniem. Co do innych przyczyn to jak co roku przymrozki robią zwoje i zawsze coś dostanie po tyłku. Ananas w pełni kwitnienia oberwał, ale odmiany późniejsze jeszcze u mnie nie kwitną więc jest cień szansy na owoc. Odnośnie plonów i środków ochrony to każdy decyduje sam jakie i czy stosować. U ojca jak nie pryśnie w fazie kwitnienia na wiśnie to zbierze 2 garści owoców bo ma jakiegoś szkodnika któremu smakują kwiatki. Tak jak pisze kolega Malopolanin przyczyn może być wiele.
- kuneg
- Od: 29 sty 2021, o 08:11
-
- 100p
- Od: 26 lut 2021, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy ktoś wie dlaczego preparat scorpion 325 sc nie jest zalecany do ozdobnych odmian jabłoni?
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Do zwykłych odmian jabłoni również się nie nadaje.
Z tego co pamiętam azoksystrobina jest fitotoksyczna dla jabłoni, uszkadza zawiązki.
Z tego co pamiętam azoksystrobina jest fitotoksyczna dla jabłoni, uszkadza zawiązki.
Pozdrawiam, Jacek
-
- 100p
Ok, dzięki w takim razie zastosuję switch 62,5 WG.
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Ja też dobrze pamiętam. Nie doczytałem ulotki Amistaru i o mało całego młodego sadku nie musiałem zakładać od nowa. Jak bym słabym herbicydem przeleciał!
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
- 100p
Czy wie ktoś może, jaki szkodnik mógł się dobrać do mojej jabłonki, niektóre zawiązki owoców mają takie dziury.
https://i.postimg.cc/cHK6d6GQ/20250516-121329.jpg
§ 3.7
Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 640x480 pix lub 800x600. /K
https://i.postimg.cc/cHK6d6GQ/20250516-121329.jpg
§ 3.7
Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 640x480 pix lub 800x600. /K