Jabłoń dyskusje ogólne

Drzewa owocowe
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Jabłoń dyskusje ogólne

Post »

Jeśli faktycznie Szampion jest takim super zapylaczem to tym bardziej warto go sadzić bo ma naprawdę smaczne owoce - soczyste, chrupkie, z nutą gruszkową.
Pozdrawiam,
Tomek
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2018, o 10:27

Post »

Nawet super super zapylacz nie jest jedynym warunkiem owocowania. Co roku toczy się taka sama dyskusja - kwiatów pełno, owoców mało lub brak. Co roku wnioski te same - brak zapylacza. Wnioski wyciągnięte z dyskusji - wymiany zdań,a wystarczy najzwyczajniej w okresie kwitnienia i po kwitnieniu wziąć pod lupę (dosłownie i w przenośni) kwiaty i zalążki. U jednych powodem słabego owocowania będą przymrozki, u innych zła pogoda podczas kwitnienia, komuś ptaki zjedzą kwiaty, a jeszcze innemu dadzą w kość błonkówki. To wszystko będzie można wywnioskować dopiero po dokładnym obejrzeniu kwiatów, a później zalążków. Dopiero po wykluczeniu złych warunków pogodowych i szkodników można będzie podejrzewać brak w pobliżu odpowiedniego zapylacza. Nawet mając cudowny zapylacz i pracowite owady zapylające, może się zdarzyć, że zapylone kwiaty zniszczą szkodniki.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2016, o 20:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przyjrzyjcie się czy słupki w kwiatach są zdrowe i nie zjedzone, gdyż Królowa reneta, młoda koksa, Egremont Russet miały uszkodzone, albo zjedzone.
Suisslepper miał przemarznięte w kilku kwiatach.
Pozdrawiam Kamil
Siła wzrostu podkładek jabłoni1 2
Mój sad
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uszkodzić lub zjeść mogły błonkówki. Wystarczyło to przewidzieć lub zaobserwować (błonkówki pojawiają się na początku kwitnienia jabłoni) i zastosować opryski.
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Są jeszcze zwójki, kwieciak jabłkowiec mszyce też już wylazły, ale nie wejdę z mospilanem, gdyż jabłonie są w pełni kwitnienia i nie chcę pszczół wytruć.
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
malopolanin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Efektem więc będzie mniejszy plon lub brak plonów. To właśnie staram się przekazać, pisząc od początku, że w powtarzających się corocznie dyskusjach o słabym plonowaniu wnioski są przeważnie takie same - brak zapylacza. Jak bumerang wraca więc temat jaką odmianę zapylającą wybrać dla Gold Milenium. Pojawiają się coraz to nowe propozycje i nadal problem jest nierozwiązany, bo uwaga dyskutantów skupia się nie na faktycznym problemie, a na domysłach.
Pozostaje mi powtórzyć - lupa w rękę i poszukiwanie prawdziwych przyczyn braku owocowania.
Awatar użytkownika
leszkat76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2020, o 14:12

Post »

Tak u mnie po przymrozku dziś wygląda Katja.

Obrazek

Obrazek

A tak Rapa która rośnie dosłownie 10 metry obok.

Obrazek

Inne jabłonie bardziej lub mniej ucierpiały, najmocniej odmiany wczesne tj Early Geneva, Witos, James Grieve i Katja.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
KamilK02
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasia przykre, że Katia zmarzła ile mrozu miałaś?
Jakaś nadzieja na jabłka jest, gdyż widać na niej kilka nieotworzonych kwiatów :wit może one nie zmarzły?
Pozdrawiam Kamil
Mój sad
bociankrasna
200p
200p
Od: 25 mar 2013, o 14:33

Post »

Mój GM pierwszy raz będzie kwitł, więc tylko pytałem o realny problem z zapyleniem. Co do innych przyczyn to jak co roku przymrozki robią zwoje i zawsze coś dostanie po tyłku. Ananas w pełni kwitnienia oberwał, ale odmiany późniejsze jeszcze u mnie nie kwitną więc jest cień szansy na owoc. Odnośnie plonów i środków ochrony to każdy decyduje sam jakie i czy stosować. U ojca jak nie pryśnie w fazie kwitnienia na wiśnie to zbierze 2 garści owoców bo ma jakiegoś szkodnika któremu smakują kwiatki. Tak jak pisze kolega Malopolanin przyczyn może być wiele.
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Tak wygląda u mnie Gold Millenium, które u niektórych osób źle się zapyla. Wszystko co widać, jest zapylone.
Obrazek
Tak wygląda u mnie większość drzewek wszystkich odmian. Grozi mi klęska urodzaju. Trzeba będzie przerzedzić zawiązki w czerwcu. To są skutki braku owoców poprzednim roku po przymrozkach. :)
mateo123
100p
100p
Od: 26 lut 2021, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy ktoś wie dlaczego preparat scorpion 325 sc nie jest zalecany do ozdobnych odmian jabłoni?
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Do zwykłych odmian jabłoni również się nie nadaje.
Z tego co pamiętam azoksystrobina jest fitotoksyczna dla jabłoni, uszkadza zawiązki.
Pozdrawiam, Jacek
mateo123
100p
100p

Post »

Ok, dzięki w takim razie zastosuję switch 62,5 WG.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31

Post »

bioy pisze: 4 maja 2025, o 23:21 Do zwykłych odmian jabłoni również się nie nadaje.
Z tego co pamiętam azoksystrobina jest fitotoksyczna dla jabłoni, uszkadza zawiązki.
Ja też dobrze pamiętam. Nie doczytałem ulotki Amistaru i o mało całego młodego sadku nie musiałem zakładać od nowa. Jak bym słabym herbicydem przeleciał!
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
mateo123
100p
100p

Post »

Czy wie ktoś może, jaki szkodnik mógł się dobrać do mojej jabłonki, niektóre zawiązki owoców mają takie dziury.
https://i.postimg.cc/cHK6d6GQ/20250516-121329.jpg

§ 3.7
Maksymalny dopuszczalny rozmiar zdjęć to 900x600 , zalecamy: 640x480 pix lub 800x600. /K
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”