Kolekcje Floriana cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolekcje Floriana cz.3

Post »

Małgosiu, barwinek może być użyteczny dla florystów ale jeszcze bardziej dla ogrodników. Jego ekspansywność połączona z tym, że jest zimozielony i okrywowy, to bardzo użyteczne cechy. Trzeba tylko wiedzieć, w jaki sposób z nim postępować. Podobnie zresztą jak z wieloma roślinami ekspansywnymi.
Inny rodzaj ekspansywności to jak napisałaś - ogromny samosiew. Do takich roślin należy miesiącznica dwuletnia, która właśnie szykuje się do kwitnienia:
Obrazek

Pokazany przeze mnie żywokost tylko w pączku jest czerwony. Kwiatki są biało-fioletowe. Kolejny z żywokostów problemów nie sprawia i ma piękne liście:
symphytum uplandicum 'Variegata'
Obrazek

A z kwitnących perełek to sasanki zasługują teraz na wyróżnienie:
Obrazek
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj zakwitły pierwsze kosaćce bródkowe. Zatem sezon irysowy uważam za otwarty :tan
'Derive'
Obrazek

'Little Shaphire'
Obrazek
Awatar użytkownika
kuneg
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sty 2021, o 08:11

Post »

Podgrzewasz te irysy? :shock:
Irysy bródkowe kwitły zawsze w maju :) Bardzo lubię irysy - wszystkie. Wzięłam w tym roku od mamy syberyjskiego i bródkowego, i posadziłam. Może zakwitną i u mnie na wsi?
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgorzato, nic bardziej mylnego; najniższe czyli grupy SDB i MDB zakwitają w kwietniu. Sprawdziłem, że w ub. roku rozpoczęły kwitnienie 8 kwietnia, w tym - 16 kwietnia. Ale na razie tylko te dwie odmiany więc pokażę intensywnie pachnące kwiaty, które teraz kwitną:
lak pospolity:
Obrazek

miesiącznica trwała:
Obrazek
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Mi ekspansywność miesięcznicy nie przeszkadza, poza tym że jak wadzi to nie sprawia problemu z usunięciem. Barwinek trudniej wyrwać.
Sasanka ;:167
Lak :) ja mam bardziej złotawe :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Pigwowce zawsze podziwiam, te wspaniałe kolory kwiatów. ;:oj
Mustead Blue urocza, ulubione niebieskości Twoje, moje i pewnie jeszcze wielu ludzi. ;:173
Barwinek ekspansywny, ale czasem tylko on da radę w trudnych warunkach, chwasty nie mają szans. Właśnie likwiduję kawałek trawnika-chwastownika i przedłużam łan barwinka. :roll:
Już podziwiałam przed świętami irysy. Dziś u mnie też pierwsze kwiaty się pokazały. :tan
Użyłam dziś motyczki do siewek żeniszka. Jak Twoje wysiewy?
Florianie miłych chwil w ogrodzie i w pracy zawodowej. ;:3
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, laki u mnie są w wielu odcieniach żółtego, brązowego, pomarańczowego aż do wiśniowego. Mi też miesiącznica zupełnie nie przeszkadza, bo ma zastosowanie florystyczne w trzech fazach - kwitnienie, zielone nasienniki i suche nasienniki. Nad gąszczem miesiącznicy ulubione miejsce ma nasz kot:
Obrazek

Kwitnienie tarczownicy jest niesamowite; wychodzi z litej ziemi goła łodyga,na końcu której wybucha kula kwiatów! Potem dopiero liście więc trzeba dokładnie oznaczać stanowisko tarczownicy
Obrazek

Soniu,u mnie żeniszki też ładnie wzeszły ale mam obawy, że pojawiła się zgorzel siewek. Zostawiłem sobie część nasion i najwyżej powtórzę siew w szklarni. To samo stało się z cyniami.
Barwinki są świetnymi zadarniaczami ale są też odmiany o ozdobnych liściach:
'Illumination Cahil'
Obrazek

W pigwowcach u mnie długie lata nic się nie działo, aż tu w święta zakwitły po raz pierwszy dwie odmiany, które dostałem 3 lata temu. I rzuciły mnie na kolana te kwiaty:
'Yukigoten'
Obrazek
'Cameo'
Obrazek

Kosaćce rozkręcają się na dobre. Te maluszki są cudowne!
'Firestorm'
Obrazek
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kiedyś mieliśmy trzy rodzaje pigwowca - każdy z innym kwieciem, ale takich kolorów jak pokazałeś to nigdzie nie widziałem - są cudne.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pigwowiec o zielonkawych kwiatach przepiękny. ;:167 Ten drugi też fajny. Oba mają duże kwiaty prawda?
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju, gdy zakwitły te dwa pigwowce zweryfikowałem swoje podejście do tego gatunku. Przez 20 lat miałem dwie odmiany - pomarańczową i łososiową. Pojęcia nie miałem, że są takie piękne odmiany.
To nie znaczy że tamte stare odmiany popadły w niełaskę. Bardzo obficie kwitnie pomarańczowy:
Obrazek

Kosaćce SDB rządzą
'Wake Up'
Obrazek

Tak Kasiu, te pigwowce mają duże, półpełne kwiaty. Przypominają kwiaty kamelii.
Migdałek trójklapowy zakwitł nie wiadomo kiedy. I już przekwitł:
Obrazek

Większość serduszek padło ale ta biała ma się dobrze, bo trafiła na wilgotne stanowisko (rynna, którą widać w tle):
Obrazek

Iris SDB 'Gingerbread Man'
Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jacku
Dawno mnie nie było a tu....irysy ;:138
Przyszłam Cię przestrzec przed mini konikami polnymi.
Taki jeden maluch pogryzł mi pierwszy kwiat /w doniczce/ ''A Litle Saphir'' :roll:
Donoszę abyś wiedział.
Bardzo interesujący zielony pigwowiec :!:
Irysy wszystkie odlotowe ;:224
Miałam napisać ,że widziałam w Trójmieście rozrośnięty egzemplarz barwinka /tego dużego/ z ciemno - fiolet liśćmi.Może uda mi się ciachnąć kawałek :uszy
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Cudne kosaćce. Podziwiam.
Pigwowce ładnie na wiosnę się prezentują z tym jaskrawym kolorem.
Ja mam 3 odmiany.
2- czerwona i pomarańczowa już kwitnie. A z białymi kwiatami jeszcze nie.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Kotek ładnie pozuje w miesięcznicy :) Pigwowce, kosaćce, dodają o tej porze koloru w ogrodzie :)
Awatar użytkownika
lojka 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2011, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Florianie bardzo dziękuję paczka dotarła,piękne karpy a tych z liśćmi to tak dużo,rozumię że kokardki oznaczają chyba kolory,muszę sobie opisać z numerków na nazwy może chwilkę mi się utrzymają.nie zrobię im szkody jak przed posadzeniem namoczę je trochę,jutro będę wsadzać karpy bo zielone,zapomniałam nazwy wsadzam od razu.👍
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Agnieszko. Barwinek z ciemnofioletowym liściem? :shock: Jest coś takiego?
Jeszcze nie widziałem ani jednego konika polnego w tym roku więc chyba nie są zagrożeniem dla moich kosaćców. Za to ślimaki tak i te tępię na każdym kroku. I właśnie one robią największe szkody w kosaćcach. Maluchy zrehabilitowały się po ub. roku, gdy w połowie ich kwitnienia przyszedł przymrozek i część pomarzło. W tym roku są ładne kępy kwiatów. Nawet przesadzane w ub. roku kwitną.
'Master of Chocolate'
Obrazek
'Dzidżej'
Obrazek

Aniu, ja też jeszcze będę się rozglądał za białym pigwowcem. Ten seledynowy miał być biały :lol: Ale i tak piękny!
Kosaćce oczywiście królują teraz ale muszę pokazać drzewo które zakwitło po raz pierwszy, odkąd je mam:
paulownia cesarska
Obrazek

No i kosaćce oczywiście:
'Pumping Iron'
Obrazek

'Bee Wings', bardzo stara odmiana z 1959r
Obrazek

Olu dzięki. Tylko nie "miesięcznicy" plissss! To słowo jest na cenzurowanym u mnie :twisted: Miesiącznica pięknie się rozsiała więc trochę idzie na kwiat cięty, niebawem na cięcie ze świeżymi nasiennikami i na pewno starczy też na "srebrniki Judasza", jak się u nas mówi na susz z miesiącznicy.
Ośmiał zadziwia mnie kompletnie! Pokazywałem go zimą, jak był zielony i nawet próbował kwitnąć, teraz też kwitnie, a część musiałem usunąć i posadziłem byle gdzie i też się przyjęło i zaczyna kwitnąć! A przecież oficjalnie nie jest to roślina zimozielona i nie powinien kwitnąć wiosną ;:219
Obrazek

Natomiast do szklarni trafiło jakieś nasionko szkarłatki amerykańskiej i korzysta z komfortowych warunków, kwitnąc od tygodnia:
Obrazek

Jolu, cieszę się, że paczka dotarła przed długim weekendem. Mieli na poczcie awarię systemu w poniedziałek i pomimo, że wszystko już ogarnąłem w necie to i tak nie chcieli mi przyjąć paczek. Myślałem, że się wścieknę, bo zachodziła obawa, że nie dotrą przed majówką. Ale się udało.
Każda dalia ma paszport a na nim nazwa odmiany. Musisz jednak sobie porobić trwalsze znaczniki. Można moczyć dalie przed sadzeniem ale ja tego nigdy nie robię.
Natomiast zimowity wszystkie są odmiany 'Lilac Wonder' i kolory wstążeczek nie mają znaczenia. Na szczęście były sadzone w doniczkach, bo dzięki temu mogą dokończyć okres zielonego liścia. Zadołuj te doniczki tak jak są i rozsadź sobie dopiero jak liście zżółkną.
Obrazek

Epimedia w tym roku obficie kwitną:
Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”