Dzięki
Agnieszko. Barwinek z ciemnofioletowym liściem?

Jest coś takiego?
Jeszcze nie widziałem ani jednego konika polnego w tym roku więc chyba nie są zagrożeniem dla moich kosaćców. Za to ślimaki tak i te tępię na każdym kroku. I właśnie one robią największe szkody w kosaćcach. Maluchy zrehabilitowały się po ub. roku, gdy w połowie ich kwitnienia przyszedł przymrozek i część pomarzło. W tym roku są ładne kępy kwiatów. Nawet przesadzane w ub. roku kwitną.
'Master of Chocolate'

'Dzidżej'
Aniu, ja też jeszcze będę się rozglądał za białym pigwowcem. Ten seledynowy miał być biały

Ale i tak piękny!
Kosaćce oczywiście królują teraz ale muszę pokazać drzewo które zakwitło po raz pierwszy, odkąd je mam:
paulownia cesarska
No i kosaćce oczywiście:
'Pumping Iron'
'Bee Wings', bardzo stara odmiana z 1959r
Olu dzięki. Tylko nie "miesięcznicy" plissss! To słowo jest na cenzurowanym u mnie

Miesiącznica pięknie się rozsiała więc trochę idzie na kwiat cięty, niebawem na cięcie ze świeżymi nasiennikami i na pewno starczy też na "srebrniki Judasza", jak się u nas mówi na susz z miesiącznicy.
Ośmiał zadziwia mnie kompletnie! Pokazywałem go zimą, jak był zielony i nawet próbował kwitnąć, teraz też kwitnie, a część musiałem usunąć i posadziłem byle gdzie i też się przyjęło i zaczyna kwitnąć! A przecież oficjalnie nie jest to roślina zimozielona i nie powinien kwitnąć wiosną
Natomiast do szklarni trafiło jakieś nasionko szkarłatki amerykańskiej i korzysta z komfortowych warunków, kwitnąc od tygodnia:
Jolu, cieszę się, że paczka dotarła przed długim weekendem. Mieli na poczcie awarię systemu w poniedziałek i pomimo, że wszystko już ogarnąłem w necie to i tak nie chcieli mi przyjąć paczek. Myślałem, że się wścieknę, bo zachodziła obawa, że nie dotrą przed majówką. Ale się udało.
Każda dalia ma paszport a na nim nazwa odmiany. Musisz jednak sobie porobić trwalsze znaczniki. Można moczyć dalie przed sadzeniem ale ja tego nigdy nie robię.
Natomiast zimowity wszystkie są odmiany 'Lilac Wonder' i kolory wstążeczek nie mają znaczenia. Na szczęście były sadzone w doniczkach, bo dzięki temu mogą dokończyć okres zielonego liścia. Zadołuj te doniczki tak jak są i rozsadź sobie dopiero jak liście zżółkną.
Epimedia w tym roku obficie kwitną: