Bób cz.4
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Bób cz.4
Wygląda dobrze. U mnie nieco gorzej, ale też bez tragedii.
Przy gruncie było -4, silny wiatr pogorszył sprawę i lekkie uszkodzenia są. Dwa lata temu przy -6, ale bez wiatru uszkodzeń mrozowych nie było.
Przy gruncie było -4, silny wiatr pogorszył sprawę i lekkie uszkodzenia są. Dwa lata temu przy -6, ale bez wiatru uszkodzeń mrozowych nie było.
Pozdrawiam, Jacek
-
- 50p
- Od: 30 gru 2024, o 15:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie było prawie -5 z bardzo silnym wiatrem. Bób ocenię dopiero jak się nieco cieplej zrobi, bo teraz to jeszcze nie jest miarodajne.
Jeszcze nie wiem w czym będą największe straty, ale mnie bardziej niż bób czy groszek, niepokoją drzewa i krzewy owocowe.
Niestety corocznie kwitnienie ałyczy i tarniny = nagłe silne ochłodzenie.
Jeszcze nie wiem w czym będą największe straty, ale mnie bardziej niż bób czy groszek, niepokoją drzewa i krzewy owocowe.
Niestety corocznie kwitnienie ałyczy i tarniny = nagłe silne ochłodzenie.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Przemek, czy muliklima jest skuteczniejsza , jeżeli chodzi o ochronę przed zimnem? ….
W czym jest lepsza od agrowlokniny?
W czym jest lepsza od agrowlokniny?
-
Nie mam zielonego pojęcia czy jest skuteczniejsza. Ponadto włókniny są różnej gęstości/grubości (17g i 30 g) więc trzeba by doprecyzować pytanie. Na pewno multiclima jest droższa i trudniej dostępna. Dlaczego ją stosuję? Jest dużo trwalsza od włókniny, jest elastyczna więc rośliny nawet bez podpór na siatkę swobodnie rosną(marchew, kapusta), dodatkowo może zostać na roślinach aż do zbiorów (oczywiście nie dotyczy warzyw, które muszą być zapylone przez owady), częściowo chroni też przed owadami, chyba łatwiej przepuszcza wodę. Łatwo się ją zdejmuje, zakłada, dociska do ziemi np. kamieniami (nie stosuję szpilek). 

-
- Od: 10 kwie 2016, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Teraz definitywnie można stwierdzić, że bób to twardy zawodnik przetrwał -3 z mroźnym północnym wiatrem bez szkód
Teraz już wiem, że warto go siać jak najwcześniej. Ciekaw jestem jak będzie z plonowaniem, wysadzony pod koniec marca powinien być w czerwcu do zbioru?

Teraz już wiem, że warto go siać jak najwcześniej. Ciekaw jestem jak będzie z plonowaniem, wysadzony pod koniec marca powinien być w czerwcu do zbioru?
-
Jak masz wczesną odmianę to pewnie będzie pod koniec czerwca.
-
- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
Bób po przymrozkach przez jakiś czas stał w miejscu, ale w końcu zaczął wzrost.
W tym roku bardzo opóźniony względem poprzedniego, rok temu w połowie kwietnia zaczynał kwitnienie.

W tym roku bardzo opóźniony względem poprzedniego, rok temu w połowie kwietnia zaczynał kwitnienie.

Pozdrawiam, Jacek