Na starym po nowemu 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
marta64
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na starym po nowemu 6

Post »

Beatko, cudny ciemiernik! ;:138 Podziwiam też hippeastrum ;:oj , jeszcze nie udało mi się doprowadzić cebuli do ponownego kwitnienia! :oops:
Co do Dziurawca, to może cień wpływa na jego wysokość, a może wysokość cięcia, chociaż właściwie i tak widać, że wypuszcza od korzenia?
W sumie grunt, że i Twój, i mój kwitnie i cieszy oczy ;:215
Fiołka trzeba było spróbować na surowo i już wiedziałabyś czy jesteś uczulona. Nigdy nie jadłaś bratków?
U mnie już wieczorem zaczął sypać śnieg, a teraz zaświeciło słońce i razem z wiatrem rozprawiając się z tą kołderką. :( Szkoda, bo na dzisiejszą noc, zapowiadają większy przymrozek.

Edit.
Zapomniałam o nasionku, mnie to przypomina łubin, ale czy ja dobrze widzę, że w nim jest dziura? Jeśli tak, to nie wiem co to.
:wit
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nasionko - może to miesięcznica?
Śliczna biała zwartnica :)
U nas na północy też być śnieg wczoraj i dzisiaj ale malutko.
Czytam że lwia paszcza u Ciebie przezimowała, ja swoją suchą ostatnio wyrwałam.
Na dziurawca niestety nie mam miejsca już.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Bufo-bufo- chyba w takim razie znowu pomyliłam nazwę - przezimowała mi lewkonia wysiana wiosną ubiegłego roku. Całą zimę trzymała pąki, a potem zakwitła. Nawet zimą pachniały jej kwiatki.
Lwie paszcze chyba lepiej zimują, może dlatego, ze lubią się rozsypać przed kolejnym sezonem.
Zobaczymy co wyrośnie z tego nasionka, bo szybko wykiełkowało. Już na trzeci dzień.
I chyba będzie już coraz cieplej, ogrody dały radę z tymi zimniejszymi chwilami. Magnolie - przynajmniej u nas kwitną obłędnie.

Martuś - mnie nauczyła Elżbietka z FO jak postępować ze zwartnicą i powiem Ci, że ten sposób działa. W maju idzie do ogrodu, od wschodniej strony, pod zadaszeniem. Nie przelewam ale też nie zasuszam. Jak się zbliża jesień i chłodniejsze noce to obcinam jej liście i daję do pomieszczenia gdzie ma ok 10 stopni, nie podlewam. I tak zwykle czekam do lutego by przenieść ją potem do domu. Zaczynam podlewać i nawożę raz tą kapsułką do kwiatów kwitnących. I tyle. Pewnie jest sporo szkół, ale ta akurat u mnie działa i jest bardzo prosta.
Nasionko ma kształt małego serduszka, jest bardzo charakterystyczne - zobaczymy co z niego wyrośnie.
Syrop zrobiłam z fiołków. Dostał pięknego kolorku po cytrynie - tak jak pisałaś. Bratkami czasami ozdabiam potrawy.
Tak, ten dziurawiec puszcza młode pędy również od korzenia.
Idzie ciepełko, u nas ma jutro padać, więc świetnie. Już chyba po zimnych ogrodnikach. ;:215
Pierwsze koszenie zaraz po świętach. Fajnie, że tak późno bo przebiśniegi zdążą się wysiać.
W tym roku zakwitnie mi piwonia kilkoma kwiatami - czekałam na to chyba z 7 lat! ;:167
Awatar użytkownika
ewita44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2018, o 19:38

Post »

Beatko
Pięknie przedstawione, w takiej formie zdjęcia ogrodowe.
Serduszkowe nasionko fajne.
Kiedyś piłam z konieczności herbatkę z bratków (fiołek trójbarwny), mi nie smakowało toto.
Hippeastrum super.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo ładne kolaże i sympatyczne na nich kolorowe roślinki.
Pozdrawiam :wit
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”