Czereśnia - jaka odmiana?
Re: Czereśnia - jaka odmiana?
Zastanawiam się, dlaczego Regina u mnie słabo zawiązuje pąki. Rośnie ,co prawda 12 m w linii prostej od niej Hedelfińska, więc troche daleko. Może powinienem zaszczepić poprzez np okulizację kilka oczek Hedelfińskiej na Reginie?
A co do mrozów -podobno wir polarny został rozbity. Oczywiście przymrozki mogą być mimo to. Najbardziej zaawansowana jest tutaj na północy Burlat,ale jeszcze nie kwitnie.
Murarki Rogate nawet nie chcą za bardzo latać-choć pierwsze samice się pokazały. Specyficzny jest ten sezon- na razie dobry. Myślałem aby rozkroić kilka pąków-ale stwierdziłem ,że ta wiedza nic nie zmieni,więc nie rozkrawałem.
Co ma byc to będzie-nie zapowiada się jednak taka katastrofa jak w ubiegłym sezonie-kiedy
tylko Czarna Porzeczka dopisała.
A co do mrozów -podobno wir polarny został rozbity. Oczywiście przymrozki mogą być mimo to. Najbardziej zaawansowana jest tutaj na północy Burlat,ale jeszcze nie kwitnie.
Murarki Rogate nawet nie chcą za bardzo latać-choć pierwsze samice się pokazały. Specyficzny jest ten sezon- na razie dobry. Myślałem aby rozkroić kilka pąków-ale stwierdziłem ,że ta wiedza nic nie zmieni,więc nie rozkrawałem.
Co ma byc to będzie-nie zapowiada się jednak taka katastrofa jak w ubiegłym sezonie-kiedy
tylko Czarna Porzeczka dopisała.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sty 2008, o 17:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Regina słabo zawiązuje pąki czy potem owoce?
Jeżeli owoce - taka jej uroda. Obficie kwitnie, nieźle zawiązuje a potem większość zawiązków opada i owocowanie ca najwyżej przeciętne.
Jeżeli owoce - taka jej uroda. Obficie kwitnie, nieźle zawiązuje a potem większość zawiązków opada i owocowanie ca najwyżej przeciętne.
Pozdrawiam,
J
J
-
- 100p
- Od: 24 wrz 2024, o 12:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A zaiste- doszczepienie zapylacza wewnątrz korony Reginy IMHO doskonały pomysł
Bo to nasze klimata, temperatury i pszczół obloty kłopot robią.
Ja tam nie narzekam, plon ładny, acz tę Reginę posadziłem by mi zapylala Sznaidera - sprawdza się

Bo to nasze klimata, temperatury i pszczół obloty kłopot robią.
Ja tam nie narzekam, plon ładny, acz tę Reginę posadziłem by mi zapylala Sznaidera - sprawdza się

Ut sementem fecĕris, ita metes.
Witam,potrzebuje pomocy. Szukam dwóch odmian czereśni wczesnych ktore będą zapylać się wzajemnie. Chodzi mi o brak robaków. Rivan,burlat, bladoróżowa, ukraińska.. jak z tych (i innych których nie znam) wybrać 2 które będą się zapylać nawzajem,proszę o porade
-
- 100p
Rivan z Burlatem zapyla się, Bladoróżową też powinny.
Ukraińska - to nie jest nazwa odmiany!
Są ciekawe nowsze krzyżówki z Ukrainy, i mają nazwy, opisy, a i genetyczne allele.
No bez jaj, kupując należy spytać o nazwę konkretnie (a ktoś może cichcem coś mnożyć bez licencji
) ale jak nie powie to ... nie kupować u oszustów. 
Ukraińska - to nie jest nazwa odmiany!
Są ciekawe nowsze krzyżówki z Ukrainy, i mają nazwy, opisy, a i genetyczne allele.
No bez jaj, kupując należy spytać o nazwę konkretnie (a ktoś może cichcem coś mnożyć bez licencji

Ooo to super,mam już w koszyku dodany rivan i bladoróżowa,taki miałem zamiar, tylko Pani z obsługi stwierdziła że chyba nie będą się zapylać wzajemnie,widocznie się myliła bo gdzieś widziałem że powinny do siebie pasować, dzięki
-
- 100p
Co do Bladoróżowej w istocie nie ma pewnych danych. Ale kwitnie wczesną porą i genetycznie jest odmienna od nowszych produkcyjniakow. Ja też nie zagwarantuję bo mam ją na wsi, a Burlat i Rivan były w mieście.
Zanim spotkały stada gołębi krakowskich, a piłę w konsekwencji
Zanim spotkały stada gołębi krakowskich, a piłę w konsekwencji

- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzień, dwa - i zobaczę kwiatki, to Ci powiem co równocześnie kwitnie.
Aaale nie przesadzał bym z tym dopasowaniem. Zawsze się coś zapyli. Wybierz, co ci pasuje. Ja promuję
Aaale nie przesadzał bym z tym dopasowaniem. Zawsze się coś zapyli. Wybierz, co ci pasuje. Ja promuję
Bladoróżowa najsmaczniejsza, ale tak gnije, że nie co roku spróbujesz.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- Szczurbobik
- Od: 17 lut 2016, o 20:29
tmf30 A co jest nie tak z Lapnisem? Mam czereśnię kupioną jako Lapnis, jednak nie mam pewności czy odmiana się zgadza. W zeszłym roku zawiązała masę owoców i dosłownie wszystkie zgniły zamiast dojrzeć 

Pozdrawiam Lucyna
Mam tylko jeszcze małe pytanie co do rivan i bladoróżowa. Sąsiadka za siatka ma czereśnie,według niej jest to jakaś dzika odmiana naszczepiona, na początku miała małe owoce a teraz coraz większe. Teoretycznie jest w stanie mi pomóc zapylać moje dwie ?
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziś zaczynają kwitnienie Karesova, Duroni, Rivan(trochę nieśmiało, ale to może kwestia miejsca), krótkoogonkowa(o którą pytałem) i jakaś średnia nn. Nie kwitnie Summit, i inna średniopóźna nn, Regina, a Bladoróżowa wygląda jakby miała najdalej do pękania pąków.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- massur
- Od: 22 maja 2012, o 16:55
- Kontakt:
Tymi odmianami to się nie przejmuj.
Problem z zapylaniem czereśni pojawia się kiedy zakwitną a napatoczą się paskudne warunki do oblotu zapylaczy - zimno, deszczowo, zbyt sucho. Jak w chwili kwitnienia będą pszczoły latać to przydrą co trzeba i o ile mróz nie uwali owoców będzie dobrze.
Pozdrawiam,
Tomek
Tomek
Mam 15 uli jakieś 50m od czereśni więc pszczół nie brakuje. Jak będzie coś nie tak to za rok zamówię sobie karesova i będzie git, dziękuję za poradę a właściwie za uspokojenie
Moje pierwsze drzewka,zawsze mówiłem że drzewka nie dla mnie, ale 30 urodziny w tym roku więc się starzeje i zaczynam prawdziwe życie na wsi
, a że mieszkam od 3 lat u teścia to chce żeby pierwsze drzewka były jak najlepsze. Pozdrawiam

Potrzebuję porady kogoś doświadczonego. W temat czereśni wchodzę od 2 lat. Posadziłem w zeszłym roku próbnie ok 200 szt czereśni różnych odmian i większość drzew ok poza sadzonkami fabioli i carmen na gis 6 sadzonymi na jesień od jednej ze szkółki z wlkp (jeden z największych producentów sadzonek czereśni). Gumoza po całości, od dołu do samej góry. Brałem od nich rok wcześniej też na tej podkładce, drzewa fajnie wystrzeliły, zdrowe to zamówiłem kolejne sadzonki. Jest to sens jakoś ratować czy od razu wywalić ? Co to może być, już w szkółce rak bakteryjny czy jakiś inny grzyb złapał ? Wrzucam przykładową fotkę, wszystkie drzewa od tej szkółki posadzone tej jesieni tak mają, ok 30 szt bo tylko tyle wziąłem na próbę fabioli i kilka szt carmena aby ich sprawdzić.

-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
14 kwiecień, w pełni kwitnienia jest Wera

Rozpoczyna kwitnienie Vega:

Bladoróżowa ( trzylatka) tylko jedna gałązka ma kwiatki , część już rozwinięta

Rozpoczyna kwitnienie Vega:

Bladoróżowa ( trzylatka) tylko jedna gałązka ma kwiatki , część już rozwinięta

Pozdrawiam! Gienia.