Budleja - jak ciąć
Re: Budleja - jak ciąć
Czy nie jest za późno na cięcie? Mamy budleje od tamtego roku i nie wiedziałam, ze trzeba ją tak krótko przycinać. Czy jeśli zrobię to teraz to nie zniszczę jej? Pojawiają się już listki.
Pozdrawiam Agnieszka
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
A kto powiedział, że trzeba ją w ogóle przycinać? Można, jak się jej chce nadać jakiś kształt, oczywiście, bo budleja wszystko zniesie, ale w żadnym wypadku nie jest to obowiązkiem...
I biorąc pod uwagę jak wytrzymała jest to roślina, jeśli masz ochotę ją przyciąć, uformować, to nie trzaskaj się nawet i teraz. Nic jej być nie powinno...
Pozdrawiam!
LOKI
I biorąc pod uwagę jak wytrzymała jest to roślina, jeśli masz ochotę ją przyciąć, uformować, to nie trzaskaj się nawet i teraz. Nic jej być nie powinno...
Pozdrawiam!
LOKI
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
Dobrze, że to napisałeś.
Po raz pierwszy nie została przycięta w marcu, z powodu zawirowań losowych nawet nie wiem, jak wyglądają, czy nie przemarzły. Dopiero za 2 tyg. się wybieramy i już nie będzie to czas na cięcie.

Po raz pierwszy nie została przycięta w marcu, z powodu zawirowań losowych nawet nie wiem, jak wyglądają, czy nie przemarzły. Dopiero za 2 tyg. się wybieramy i już nie będzie to czas na cięcie.
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Budleja startuje dość późno, moje jeszcze nie dają oznak życia, przycinałam w mińiony weekend.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:11
Moje na podkarpaciu pokazały zielone pąki już 2 tyg temu. Teraz mają już liście. O dziwo w tym roku w ogóle nie przemarzły ale ja mam ten pospolity fioletowy gatunek, ok 3 tyg zakupiłem i posadziłem odmianę Flower Power - zobaczymy jak będzie rosła u mnie...
- anida
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie straszcie, czyżby moja wypadła? Idę oglądać z lupą 

Pozdrawiam Anida
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moje budleje tnę dosyć późno gdyż czekam aż zaczną wypuszczać listki.Po zimie zawsze coś pędów przemarza.
W tym roku dodatkowo przymrozek na pączkach ich jeszcze doprawił.Także jutro lub poniedziałek będę swoje przycinał. 

Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).