Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
katkaR
200p
200p
Od: 18 mar 2011, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4

Post »

Dziękuję za pomoc! W takim razie się nie martwię :tan
aga123_87
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 paź 2024, o 12:47

Re: Sępolia (Fiołek afrykański) - pielęgnacja, rozmnażanie, problemy w uprawie, cz.4

Post »

Witam, mam pytanie do doświadczonych złamał mi się listek który ukorzeniałam tak, że cała blaszka jest bez ogonka. W sadziłam do ziemi tylko ogonek czyli to co mi zostało.Czy taki kikutek bez blaszki da radę przetrwać dopóki nie pojawią się pierwsze listki ??
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Może być ciężko. Bardziej opłacalne byłoby wsadzenie blaszki liściowej niż ogonka. Ale próbuj. Może się uda. :wit
Awatar użytkownika
baba
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 cze 2018, o 13:09

Post »

Wracam po przerwie. Tym razem Was zapytam o porównanie łatwości / trudności uprawy klasycznych rozet i trailerów. Od dłuższego czasu staram się dogadać z Lituaniką i Pink mint. W zeszłym roku udało im się zakwitnąć, skromnie, raz i znowu stoją jak wryte. Pilnuję odpowiedniego podlewania, kupiłam odżywkę typowo do fiołków, podłoże odpowiednie, testowałam doświetlanie, teraz stoją na parapecie i nic. Same rozety też nie wyglądają... atrakcyjnie ;)
Pytanie do osób, które mają trailery i "zwykłe" rozety - czy trailery faktycznie są dużo bardziej kłopotliwe? Bo już stwierdziłam, że pomimo wielkiej miłości poddam się i kupię dorosłą klasyczną sadzonkę
Awatar użytkownika
doras
50p
50p
Od: 27 lip 2019, o 19:41

Post »

Z mojego doświadczenia wynika, że to właśnie trailery lepiej i szybciej się rozrastają i są mniej kłopotliwe. Miałam kiedyś Rob’s Wagga Wagga, teraz mam Rob’s Vanilla Trail i oba oba rosną dosłownie w oczach. W obydwu przypadkach na knocie na zachodnim parapecie.
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
baba
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 12 cze 2018, o 13:09

Post »

Ja zawsze byłam zakochana w trailerach i głównie je kupowałam. I faktycznie niby rosną ale jakoś nie umiem ich ogarnąć i zmobilizować do kwitnienia. Krzaki się rozrastają bezkształtne, nigdy nie wiem czy i które liście / rozety usuwać a co zostawiać. Z rok temu udało mi się jakoś zmobilizować do kilku kwiatków ale bardzo skromnie. Ostatnio je przesadziłam, odchudziłam, też wsadziłam na knoty i obserwuję. Ale już szukałam im nowego domu, mają ostatnią szansę :lol:
Awatar użytkownika
doras
50p
50p
Od: 27 lip 2019, o 19:41

Post »

Też mam okresy zniechęcenia, jeśli chodzi o fiołki. Zdarzało się, że całe towarzystwo pakowałam w karton i oddawałam w dobre ręce. Ale mijało kilka miesięcy i jakimś trafem nowe sadzonki trafiały na mój parapet.
Mnie zniechęcały choroby. Staram się jak mogę, dbam, zapewniam co trzeba, a tu przyplątywało się jakieś badziewie i wszystkie starania na nic. No ale miłość do fiołków mimo wszystko nie mija :wink:
Pozdrawiam, Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”